Veszélyes helyzetbe sodródhat az amerikai agrárium a vendéglátás miatt

A vendéglátóipar lezárásával az Egyesült Államok termelői a mezőgazdaság minden területén komoly, a jelen körülmények között eladhatatlan készletekkel és bevételkieséssel küzdenek. Általános probléma, hogy a mezőgazdaság működése nagyban függ az éttermektől, amelyek a koronavírus járvány miatt zárva vannak, korlátozott ügyfélszámmal működhetnek, illetve az USA-ban egyre inkább növekvő fertőződési adatok hatására újabb kiesések várhatók. A gazdák szeretnék, ha az állam kimentené az éttermeket, így nekik is megmaradhatna az esélyük, hogy eladják a terményeiket.

Nagy bajban van a mezőgazdaság az Egyesült Államokban, ahol a tojástermelőktől a húsiparig eladhatatlan termékkészletekkel és bizonytalan kilátásokkal küszködnek a termelők – írta a CNN átfogó cikkére hivatkozva a Napi.hu. Egy gazda 24 ezer eladatlan tojással nem tud mit kezdeni, egy sertéstenyésztő pedig korábban a nyári hónapokra napi ezer fogás kiszolgálásához szükséges darált hús előállítására rendezkedett be. Akad olyan bortermelő is, aki már lemondott az éttermi ügyfélköréről, és megpróbálja saját maga és áron alul eladni a termékét.

Veszélyes helyzetbe sodródhat az amerikai agrárium a vendéglátás visszaesése miatt - képünk illusztráció
Veszélyes helyzetbe sodródhat az amerikai agrárium a vendéglátás visszaesése miatt – képünk illusztráció

Vendéglátás és amerikai agrárium

A mezőgazdaság működése alapjaiban függ az éttermektől, amelyek jelenleg a koronavírus járvány miatt zárva vannak, vagy korlátozott ügyfélszámmal működhetnek, illetve látva az USA-ban egyre inkább felfutó fertőzési adatokat, újabb kiesések várhatók. A gazdák egy jelentős része ezért támogatja a tervezett 120 milliárd dolláros, az éttermek fenntartását célzó tervezett mentőcsomagot, mivel nekik is érdekük, hogy működőképesek maradjanak a legfontosabb közvetlen vevőik.

Saját kézbe veszik az értékesítést

A CNN által felsorolt esetek között olyanok is vannak, akik lemondtak a szolgáltatóiparról, és maguk igyekeznek termékeiket közvetlenül a fogyasztónak értékesíteni. Ez a felhalmozott készletek miatt rövid távon nagy áldozatot jelent, mert olcsón kell eladni az árut. Félő továbbá, hogy az eladási láncok átalakulása azt eredményezi, hogy az újranyitó éttermi ipar – bármikor is legyen az újranyitás – nem tud majd alapanyagokhoz jutni, mivel a mezőgazdaság közben már egy más jellegű eladási rendszerre rendezkedett be.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
10 csodás fotó a vörös áfonya betakarításáról... Amerikában nem mindennapi technológiával takarítják be a vörös áfonyát. Amint beérnek a bogyók, vízzel árasztják el a termőterületet, az érett bogyók ...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...