Megjelent az Európai Bizottság rendelete az állami intervencióra és a magántárolási támogatásra jogosult tej és tejtermékek minőségi jellemzői és összetételükre vonatkozó követelményekkel kapcsolatos módosításáról.
A napokban megjelent az Európai Bizottság 2018/149/EU felhatalmazáson alapuló rendelete a 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendeletnek az állami intervencióra és a magántárolási támogatásra jogosult tej és tejtermékek minőségi jellemzői és összetételükre vonatkozó követelmények tekintetében történő módosításáról.
A 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet rögzíti az állami intervencióra és a magántárolási támogatásra jogosult tej és tejtermékek minőségi jellemzőit és összetételükre vonatkozó követelményeket. Azonban a tej és tejtermékek elemzésére és minőségi értékelésére vonatkozó módszertanban végbement technikai fejlődésnek köszönhetően, továbbá a tejtermékekre vonatkozó higiéniai előírásokra vonatkozó uniós szabályok összehangolása érdekében felül kell vizsgálni az állami intervenció és a magántárolási támogatás hatálya alá tartozó egyes tejtermékek minőségi jellemzőit és összetételükre vonatkozó követelményeket. Ennek megfelelően a 2016/1238 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet IV. és V. mellékleteinek szövegezés a módosításban foglaltak alapján változnak.
Paraméterek | Tartalmi és minőségi jellemzők |
Fehérjetartalom | legalább 34,0 % a zsírmentes szárazanyagban |
Zsírtartalom | legfeljebb 1,00 % |
Víztartalom | legfeljebb 3,5 % |
Titrálható savasság tizednormál nátriumhidroxid-oldat milliliterében megadva | legfeljebb 19,5 ml |
Laktátok | legfeljebb 150 mg/100 g |
Foszfatázvizsgálat | negatív, vagyis a foszfatázos aktivitás literenként legfeljebb 350 mU a tejporból készített tejben |
Oldhatósági index | legfeljebb 0,5 ml (24 °C) |
Égettszemcse-index | legfeljebb 15,0 mg, azaz legalább B korong |
Mikroorganizmusok | legfeljebb 40 000 CFU per gramm |
Író kimutatása | nincs |
Oltós savó kimutatása | nincs |
Savanyú savó kimutatása | nincs vagy legfeljebb 150 mg/100 g |
Íz és szag | tiszta |
Megjelenés | fehér vagy enyhén sárgás szín, szennyeződésektől és elszí neződött részecskéktől mentes |
A rendelet a kihirdetést (2018. január 31.) követő hetedik napon lépet hatályba, és ide kattintva olvasható.
Forrás: NAK