Tegnap óta a tej már nem az a tej, aminek korábban ismertük

Megjelent az Európai Bizottság rendelete az állami intervencióra és a magántárolási támogatásra jogosult tej és tejtermékek minőségi jellemzői és összetételükre vonatkozó követelményekkel kapcsolatos módosításáról.

A napokban megjelent az Európai Bizottság 2018/149/EU felhatalmazáson alapuló rendelete a 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendeletnek az állami intervencióra és a magántárolási támogatásra jogosult tej és tejtermékek minőségi jellemzői és összetételükre vonatkozó követelmények tekintetében történő módosításáról.

Módosult a tej és tejtermékek összetevőire vonatkozó rendelet (Fotó: Pixabay, Devanath)
Módosult a tej és tejtermékek összetevőire vonatkozó rendelet (Fotó: Pixabay, Devanath)

A 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet rögzíti az állami intervencióra és a magántárolási támogatásra jogosult tej és tejtermékek minőségi jellemzőit és összetételükre vonatkozó követelményeket. Azonban a tej és tejtermékek elemzésére és minőségi értékelésére vonatkozó módszertanban végbement technikai fejlődésnek köszönhetően, továbbá a tejtermékekre vonatkozó higiéniai előírásokra vonatkozó uniós szabályok összehangolása érdekében felül kell vizsgálni az állami intervenció és a magántárolási támogatás hatálya alá tartozó egyes tejtermékek minőségi jellemzőit és összetételükre vonatkozó követelményeket. Ennek megfelelően a 2016/1238 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet IV. és V. mellékleteinek szövegezés a módosításban foglaltak alapján változnak.

Paraméterek Tartalmi és minőségi jellemzők
Fehérjetartalom legalább 34,0 % a zsírmentes szárazanyagban
Zsírtartalom legfeljebb 1,00 %
Víztartalom legfeljebb 3,5 %
Titrálható savasság tizednormál nátriumhidroxid-oldat milliliterében megadva legfeljebb 19,5 ml
Laktátok legfeljebb 150 mg/100 g
Foszfatázvizsgálat negatív, vagyis a foszfatázos aktivitás literenként legfeljebb 350 mU a tejporból készített tejben
Oldhatósági index legfeljebb 0,5 ml (24 °C)
Égettszemcse-index legfeljebb 15,0 mg, azaz legalább B korong
Mikroorganizmusok legfeljebb 40 000 CFU per gramm
Író kimutatása nincs
Oltós savó kimutatása nincs
Savanyú savó kimutatása nincs vagy legfeljebb 150 mg/100 g
Íz és szag tiszta
Megjelenés fehér vagy enyhén sárgás szín, szennyeződésektől és elszí­ neződött részecskéktől mentes

 

A rendelet a kihirdetést (2018. január 31.) követő hetedik napon lépet hatályba, és ide kattintva olvasható.

Forrás: NAK

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szigorúbb ellenőrzést szorgalmazna a Tej Terméktan... Még szigorúbb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a magyar ágazati szereplők védelme érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Hartz Zoltán, ...
Tejlopó malacokat buktattak le Egy ausztriai szarvasmarha tenyésztő nem tudott rájönni, miért nem tejelnek eleget a tehenei. Egy turistacsoport buktatta le a tolvajokat, amikor fotó...
Újabb rendelettel fehérítenék ki a tejpiacot Jövőre egy új rendelettel tovább tisztulhat a tejpiac. A tervek szerint a földművelésügyi miniszter kiterjeszti a termelők, a feldolgozók és a kereske...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...
Nem lehet tej, ami nem állati eredetű A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást...
Újra robbant a bomba a tejpiacon Bejelentést tett a magyar hatóságoknál és Brüsszelben is a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), mert az áruházláncok ismét irreális árakon é...