Sztárkertészek adtak hasznos tippeket halottak napja előtt

Nyakunkon a november, vele a Halottak napja, amikor tömegesen zarándokolunk el szeretteink sírjaihoz. Az emlékezés napján túl az október és a november a temetőjárás időszaka, amikor illendő kicsit rendbe szedni a hantokat. Sokan már csak a távolság okán sem tudnak gyakran kijárni a sírokat gondozni, így nem ritka, hogy az utolsó napokban állnak neki a renoválásnak, a növények ültetésének.

Ha kegyes hozzánk az időjárás, még nem késtünk el az árvácska vagy a krizantém ültetésével, de egyáltalán: mi most a szokás, mennyiért vehetünk a kertészetekben sírkerti virágokat? – tette fel a kérdést cikkében a HelloVidék.

Országrészenként is eltérő a trend, Nyugat-Magyarországon a pompon típusút, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra hasonlító virágokat keresik a vásárlók
Országrészenként is eltérő a trend, Nyugat-Magyarországon a pompon típusút, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra hasonlító virágokat keresik a vásárlók (Fotó: Pixabay)

Kétség sem férhet hozzá, a halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém, októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők – írta a NAK (Nemzeti Agrárkamara). Míg harminc évvel ezelőtt szinte csak cserepest vásárolt a magyar lakosság, az utóbbi években már 70 százalékban a vágott krizantém a kelendő. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet. Míg korábban a fehér volt a legkelendőbb, ma már inkább a zöld és a kétszínű virágok a népszerűbbek. Országrészenként is eltérő a trend, Nyugat-Magyarországon a pompon típusút, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra hasonlító virágokat keresik a vásárlók.

Drágábbak a sír virágai is

Kifejezetten rossz szezonra számítanak az idén mindenszentek előtt a krizantém-árusok – árulta el a HEOL-nak egy Heves környéki őstermelő, aki hosszú évek óta foglalkozik családjával krizantémneveléssel. Elmondása szerint az idei nyár a legnagyobb körültekintés mellett sem kedvezett a termesztett virágnak. Akkora volt a hőség napokon keresztül, hogy a több ezer szál krizantém virágbimbói egyszerűen megsültek.

Elmondta azt is, hogy ilyentájt már megjelennek a törzsvásárlói, de idén jóval kisebbnek tűnik a kereslet. Érezhető, hogy az emberek sokkal takarékosabban gazdálkodnak a közelgő tél előtt. Többnyire a kaspós krizantémot részesítik előnyben, amelynek ára 500-600 forintnál kezdődik, mérettől és fajtától függően. A nagyobb, látványosabb cserepes növényekért maximum 1500-2000 forintot lehet kérni. A szálas virágból idén jóval kisebb lesz a kínálat a fenti okok miatt.

Tavaly a legdrágább, nagyfejű krizantémért 400 forintot kértek, s idén sem lesz drágább 500 forintnál. Ez az ár ugyan nem tükrözi a befektetett munkát és energiát, de ennél többet aligha tudnak áldozni a vevők idén a halottak napi virágra.

Tavaly a legdrágább, nagyfejű krizantémért 400 forintot kértek, s idén sem lesz drágább 500 forintnál
Tavaly a legdrágább, nagyfejű krizantémért 400 forintot kértek, s idén sem lesz drágább 500 forintnál (Fotó: Pixabay)

Lassan, de biztosan változik a trend: jönnek fel az örökzöldek

Boross Dávid az Oázis Kertészet kft. ügyvezetője a HelloVidéknek elmondta: az utóbbi években a hallottak napjához közeledve annyit változott a helyzet, hogy már nem csak a hagyományos temetői virágokra, hanem az örökzöldekre is egyre nagyobb a kereslet. Sokan rájöttek arra, hogy mennyivel könnyebb és kevesebb gondozást igényel az, ha a sírkert hantjaira a hagyományos temetői virágok helyett tartósabb, több szezont kibíró, törpe fenyőféléket vagy sziklakerti növényeket ültetnek. Szépek, megmaradnak, bírják a fagyokat, és nem csak arra a néhány hétre díszítenek.

Az Oázis Kertészet kft. ügyvezetőjének tapasztalata szerint a legnépszerűbb temetői virág azonban még mindig a krizantém. A második helyen az örökzöldek és a sziklakerti növények szerepelnek, majd a rózsafélék, az erika jön, de a sorban szintén előkelő helye van az árvácskának is, ami az időjárástól függően szintén akár decemberig is hozza a virágait.

A kertészetekben mind a krizantém, mind az árvácska ezer színben kapható, de azért jellemzően a fehér és az egyszínű (például a sötétbordó) az, amit a legszívesebben visznek a temetőkbe a vásárlók.

Ahogy Boros Dávid elmondta, az idei évben a temetői virágok tekintetében általánosan 10-20 százalékos áremelkedés tapasztalható, de minden növény esetében lehet kisebbet kapni, és mivel pár száz forintos tételekről van szó, szerinte ezért sem tapasztalható az árudákban számottevő visszaesés.

A futónövények is remek megoldásokat kínálnak

Szintén alkalmazhatóak sírokon futónövények vagy élénk színű terülő cserjék, amelyek képesek teljesen befedni a sírt. Ez elsősorban akkor előnyös, ha a temető messze van, és ritkán van alkalom oda kijutni – ajánlotta Megyeri Szabolcs kertész is a blogjában. A szakember szerint bátran lehet válogatni a nagy tűrőképességű sziklakerti évelők (őszirózsák, madárhúr, délvirág, harangvirág) vagy a talajtakaró évelők (pajzsika, gólyaorr, napvirág, sásliliom) közül is. Ezek szintén nem szokványos temetői növények, de színpompás, elegáns megjelenést kölcsönözhetnek a sírnak, és hatékonyan oldják a gyakran túlságosan komor, monolitszerű kőelemek nyomasztó atmoszféráját.

Pár óra alatt elvégezhető a sír rendbetétele

Megyeri Szabolcs szerint a sírgondozás, -felújítás egyetlen hétvégi délután alatt elvégezhető. Feltéve, hogy korábban már kilátogattunk egy rövid felmérésre. Utóbbira azért van szükség, mert így felkészülve érkezhetünk a munkavégzésre, pontosan azokkal a kellékekkel és hozzávalókkal, amik szükségesek. Ezek pedig általában a következők:

friss virágföld, tápanyagként komposzt vagy marhatrágya

a sír adottságainak megfelelő palánták, növények, vetőmagok

kisebb méretű ásó, lapát, gereblye, valamint egy öntözőkanna vagy vödör, esetleg egy-két üdítős palack

cserjék, futónövények karbantartásához éles metszőolló vagy kézifűrész a nagyobb ágakhoz

szemetes zsákok, nejlonzacskók a növényi és egyéb hulladéknak

védőkesztyű, kényelmes és koszolható ruházat, esetleg egy térdvédő a térdelve végzett munkákhoz

Megyeri Szabolcs ötlete: ha van rá idő és energia, szemrevételezzük a sír fém- és kőelemeit is, és természetesen szükség esetén újítsuk fel ezeket is például korróziómentesítéssel, csiszolással! A kőelemekhez ilyenkor az őszi szezonban számos helyen lehet kapni megfelelő dedikált tisztítószereket, de egy durva kefével és némi mosogatószeres vízzel is remek eredményt lehet elérni. A korrodált fémelemek gyors felújításához jó választások lehetnek azok a festékek, amelyek közvetlenül a rozsdás felültre vihetők fel. Így kihagyható a csiszolás és az alapozás. A farészeket csiszolópapírral és lakkal vagy falazúrral frissíthetjük fel.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...