Hirdetés
Burgonyatermesztés kis helyen
Hirdetés
A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen elegendő helyünk a kertben, vagy éppen kert hiányában a balkonon szeretnénk egy kis burgonyát termeszteni, adunk hozzá egy ötletet! Íme!
A burgonya egy Amerikából származó zöldség, melyet Európában Kolumbusz utazása után ismertek meg az emberek. A krumpli előnye, hogy sokáig eltartható és laktató étel, valamint olcsó is… illetve az utolsó állítás már nem feltétlenül igaz. Ezért is termel otthon burgonyát, aki csak teheti.
A hagyományos burgonyatermesztésnek nagy hely- és élőmunka igénye van, de aki nem rendelkezik ezekkel a követelményekkel, egy kis leleményességgel és kb. 1 négyzetméteres földterülettel ő is tud burgonyát termeszteni!
Íme, a „recept”:
- készítsük elő a kiválasztott területet, lazítsuk fel, tisztítsuk meg mindenféle növénytől és szórjunk rá 20 cm vastagságban termőföldet, (érdemes fából, téglából, nádszövetből keretet építeni, amelybe beleszórjuk a földet, így egy esztétikus krumpli termesztő berendezésünk lehet, amely akár még a kertünk dísze is lehet)
- ezt követően szórjunk rá már csírázó, egészséges krumplikat, jó sűrűn, (célszerű kerülni a tömegtermelésből származó, rosszabb minőségű fajtákat, inkább használjunk tájfajtákat!)
- 5-10 centi mulccsal takarjuk be a burgonyaszemeket, majd még 5-10 cm termőföldet helyezzünk rá (mulcsként használhatunk növényi aprítékot, vágott füvet, gazt – egyszóval mindent, ami komposztálható!)
Most következik a várakozás és töltögetés: amint kihajt a krumpli, ismét szórjunk rá mulcsot és termőföldet. Ezt addig-addig kell ismételni, amíg el nem éri a másfél métert (maximum!) a földkupacunk. Persze a locsolást itt sem felejthetjük el és a burgonyabogarakat is el kell távolítani a növényi részekről!
Sok sikert a burgonyatermesztéshez! :)
Forrás: hogyankell.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés