Rovarok és algák a sertés és baromfi helyett – így nézhet ki az asztalunk évtizedek múlva

Sokat hallani a népességszám folyamatos emelkedéséről és az ebből adódó problémákról. Az egyik legnagyobb gond az élelmezéssel lehet, ezért új alternatívákat kell találni az állati fehérjeszükségleteink kielégítésére. Bajban az állattartók, ideje megszeretnünk a halakat!

Drasztikusan növekvő népesség és hasonló mértékben csökkenő erőforrások. Nem kifejezetten olyan jövőkép, amire vágyunk. Pedig a legtöbb prognózis ezt a jövőt rajzolja elénk. Az pedig csak hab a tortán, hogy a mezőgazdaság is nagymértékben felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért. Mi lesz akkor, ha fokozni kell a termelést, hogy minden éhes szájat el tudjon tartani az ágazat?

Szakértők szerint a leginkább környezetszennyező állattartó ágazat a hatékonyság javításával akár 40 százalékkal is csökkenteni tudja a mérgező gázok kibocsátását. Kérdés, mennyire megoldható ez a feladat, miközben a kereslet dinamikusan növekszik az állati termékek iránt és így egyre többet és többet kell termelni.

Az állattenyésztés rendkívül sok mérgező gáz kibocsátásáért felelős
Az állattenyésztés rendkívül sok mérgező gáz kibocsátásáért felelős

 

Pedig a jövőben nem várható az állati termékek fogyasztásának visszaszorulása, sőt! Már most érezhető a tendencia, miszerint fokozatosan növekszik az életszínvonal és így a fogyasztáson belül egyre nagyobb százalékot tesznek ki az állati eredetű termékek. A piacesprofit.hu információi szerint 1000-2000 USD egy főre jutó GDP mellett az energiaszükséglet csupán 3-5%-át fedezik állati termékek fogyasztásával, addig 11 ezer USD GDP/fő felett már ennek a tízszeresét, a fogyasztás mintegy harmadát teszik ki az állati eredetű fehérjék.

Megduplázódott a húsfogyasztás, ideje megszeretni a halhúst

50 év alatt szinte megduplázódott az egy főre jutó húsfogyasztás a világon. Míg 45-50 évvel ezelőtt átlagosan 20 kg körüli húst fogyasztott el egy ember, addig jelenleg már 40 kg-ot fejenként évente. Várhatóan ez a folyamat nem fog megállni. 2050-re már 44 kg húst fognak fogyasztani a fejlődő országok lakói, míg a fejlett országokban 94 kg/fő éves húsfogyasztással lehet számolni. Közben a tejtermékek fogyasztása 78, illetve 216 kg/főre emelkedik 44, illetve 202 kilogrammról.

A halhús húzhatja ki az emberiséget a slamasztikából?!
A halhús húzhatja ki az emberiséget a slamasztikából?!

 

Több alternatíva is létezhet a növekvő állati fehérje igény kielégítésére. Sokan a rovarok fogyasztására esküsznek, esetükben ugyanis alacsony takarmány és víz felhasználással nagy mennyiségű élelmiszer előállítása is megoldható. További alternatíva lehet a műhús, valamint az algák és hínárok fogyasztása, bár utóbbi még vitatott a szakemberek körében. Ugyanis a hínárok és az algák sok káros anyagot is elraktározhatnak magukban.

Az akvakultúrában is van potenciál, nem véletlenül kezdték rohamtempóban fejleszteni a halgazdaságokat. A fejlődő világ fehérjeszükségletének mintegy 40 százalékát fedezi a halhús, a fejlesztéseknek köszönhetően ez az arány jelentősen meg fog ugrani. Ideje hát megszeretni, többek között az lehet a jövő legfontosabb állati eredetű fehérje forrása.

Emellett a termelés, feldolgozás és szállítás hatékonyságát is növelni kell, mert jelenleg a teljes megtermelt élelmiszer fele a szemétben végzi minden évben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...