Szennyezi a levegőt a műtrágya használata, ezt tehetjük az enyhítéséért

Az első nemzeti levegőszennyezés-csökkentési programban az úgynevezett NEC irányelv (az egyes légköri szennyező anyagok nemzeti kibocsátásainak csökkentéséről szóló 2016/2284 Európai Parlament és a Tanács (EU) irányelv) alapján a tagállamoknak nemzeti levegőszennyezés-csökkentési programot kell kidolgozniuk, elfogadniuk és végrehajtaniuk. A programban külön alfejezet szól a mezőgazdasági mitigációs (csökkentési) tervekről, amelynek fő fókuszában a mezőgazdasági ammónia-emisszió szerepel.

A tagállamoknak azokat az elérhető és költséghatékony eszközöket kell a 11 éves programban összeválogatniuk, amelyek a helyi klimatikus és ágazati viszonyoknak a leginkább megfelelnek. Ilyen intézkedések a teljes nitrogén-körforgás menedzsment, a szerves trágya kihelyezésének módja, ideje, a karbamid típusú műtrágyák kiváltása, az alacsony fehérjetartalmú takarmányozási rendszerek bevezetése, a hígtrágyatárolók fedése és az istállótechnikák fejlesztése. Az Agro Napló szakcikke a műtrágya kérdéskörét járta körbe az ammóniacsökkentés szempontjából, mi ezt a cikket szemléztük.

Növeli a légszennyezés mértékét a műtrágya használata, de több megoldás is van arra, hogy ezt enyhítsük
Növeli a légszennyezés mértékét a műtrágya használata, de több megoldás is van arra, hogy ezt enyhítsük

A 2009 óta tapasztalható ammónia emisszió-növekedés egyik oka a műtrágya-felhasználás növekedése, amely Magyarországon a teljes ammónia-kibocsátás 19 százalékáért felelős.

A kibocsátás meghatározásához a felhasznált műtrágyák típusát is figyelembe kell venni. Ennek oka, hogy a talajban lejátszódó kémiai, átalakító folyamatok eltérő módon határozzák meg az ammónia-kibocsátást a különböző típusú műtrágyáknál. Ennek pedig azért van jelentősége, mert a karbamid típusú műtrágyáknak a legjelentősebb az ammóniaemissziója a műtrágyák között.

Jó gyakorlatok a karbamid alapú műtrágyák nitrogénveszteségének csökkentésére

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága 2015-ben publikálta azt a kiadványát, amely az ammónia-kibocsátás csökkentésére vonatkozó mezőgazdasági jó gyakorlatokat és a referenciatechnikákat ismerteti.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott technika a karbamid alapú műtrágyák területén az ureáz inhibitorok alkalmazása, amelyek késleltetik a karbamid ammónium-karbonáttá alakulását közvetlenül az ureáz enzim gátlásával. Ez a késleltetett, lassabb hidrolízis sokkal kisebb pH-növekedést okoz a karbamid szemcse körül. Ennek következtében pedig jelentősen kisebb az ammónia-kibocsátás. A hidrolízis elindulásának késleltetése növeli annak a lehetőségét is, hogy a karbamid bemosódjon a talajba, így csökkenti tovább az esetleges ammónia-kibocsátást. A másik kiegészítő technológia a polimerrel bevont karbamid granulátumok alkalmazása, amelyek lassú kibocsátású műtrágyaként csökkenthetik az ammónia képződését. Ennek mértéke függ a polimer bevonat természetétől, és attól, hogy injektálással, vagy felületi kiszórással juttatják-e ki.

A leghatékonyabb eljárás, ha a karbamidot kijuttatást követően azonnal beforgatják a talajba

A beforgatás mélysége és a talajszerkezet befolyásolja a csökkentés hatékonyságát, illetve a kijuttatását követő – legalább 5 mm vízzel történő – öntözés akár 70 százalékkal is csökkentheti az ammónia-kibocsátást. Azonban a talaj maximális vízkapacitásánál nem szabad több vizet alkalmazni. A leglényegesbb a műtrágyaszórás jó időzítése, mivel több európai tanulmány bizonyította, hogy 15 °C felett, száraz időben felgyorsul a karbamid hidrolízise. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy a táp­anyag-gazdálkodási tervek a felhasználandó hatóanyagok mellett a kiszórás idejére és módjára is tegyenek ajánlásokat.

Ezt tehetjük az ammónium-szulfát és ammónium-foszfát alapú műtrágyák használatakor

A nemzetközi útmutatók szerint több, a karbamidnál leírt technikát lehet használni, hogy az ammónium-szulfát és az ammónium-foszfát alapú műtrágyák ammónia-kibocsátása csökkenjen. Azonban ennek kockázata jellemzően csak a meszes talajokon fordul elő. A legjobb technikák ammónium-szulfát és ammónium-foszfát alapú műtrágyák területén az azonnali bedolgozás, vagy a közvetlen injektálás és az azonnali öntözés, valamint a meszes talajokon a lassú felszabadulású polimer bevonatok használata.

A műtrágya-felhasználásból eredő kiemelkedő ammóniaemisszió szignifikánsan csökkenthető jó műtrágyázási gyakorlatok alkalmazásával. A talajban megfelelően hasznosuló nitrogén fontos a növény, a környezet, a tápanyag-egyensúly és a gazda pénztárcája miatt is. Különösen fontos ez a karbamid alapú vegyületek alkalmazása során, amely a hazai gyakorlat szempontjából meghatározó. A karbamid típusú műtrágyák alkalmazása során 5–40 százalék nitrogénveszteséggel lehet számolni, amely sokkal nagyobb, mint az ammónium-nitrát esetén (jellemzően 0,5–5 százalék ammónia alakú nitrogénveszteség).

Ezért a „Levegőterhelés-csökkentési Program” középpontjában a jó hozamok és a termelékenység maximalizálásának érdekében a jó mezőgazdasági gyakorlatok segítségével a helyes tápanyag-gazdálkodás áll.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nyerjen műtrágya csomagot! Nyereményjátékot hirdettünk, amelynek célja, hogy az agrárium szereplői értékes híreket kapjanak kézhez minden héten. Iratkozzon fel szakmai hírlevelü...
Helyzetjelentés – műtrágya nyereményjáték Nagyon népszerű a Magro.hu és a Fertilia Kft. közös nyereményjátéka. Még egy hete sincs, hogy útjára indítottuk hírlevélre feliratkozós játékunkat, de...
A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
A kukorica és napaforgó tavaszi startertrágyázása... A mezőgazdasági termelők részére egyre fontosabb az olyan korszerű termékek használata, amelyek biztonsággal garantálják az elérhető legnagyobb termés...
Az első teendők a mezőn Beköszöntött a tavasz, megkezdődnek a munkák a szántóföldeken. Az enyhe tél és a sok helyen még most is pangó belvíz a szokásosnál is több munkával lá...
8 gyakorlati tipp a műtrágyázáshoz! Egy gyakorlott, sokat látott gazda számára nem lesz minden tanács újdonság, de mégis hasznos útmutató, amit érdemes megfogadni. Nem csak kifejezetten ...