Az első teendők a mezőn

Beköszöntött a tavasz, megkezdődnek a munkák a szántóföldeken. Az enyhe tél és a sok helyen még most is pangó belvíz a szokásosnál is több munkával látja el a gazdákat. Vannak megyék, ahol már a műtrágyát szórják a gazdák és a talajmunkákat is megkezdik lassan, de például Vas megyében még kicsit váratnak magukra a munkálatok.

Vas megyében az őszi vetéseik területe 75000 hektár körüli: őszi búzából, repcéből, őszi árpából, tritikáléból és a rozs területeiből áll. A 2014 évi őszi vetéseknél megállapítható, hogy a búza és az őszi árpa területi részesedése kissé növekedett, amíg a repce részaránya jelentősen csökkent. Ezeket a változásokat a szokatlanul csapadékos tavalyi évjárat okozta. Jóval több lett volna az őszi vetés, főleg a repce és a búza aránya, ha a talajok elmunkálása nem okozott volna olyan sok gondot.

A vetések állapotát értékelve legfontosabb tényező ősszel a csapadék bőséges mennyisége volt, mely hátráltatta a munkát, főleg a repce időbeni elvetése tekintetében. A csapadék kedvezőtlen hatásai meglátszanak a mezőn is: nagy területeken annyira elázott a talaj, hogy vízállásokat, kis tavakat láthatunk még a szántásokon is. Sok helyen nem lehet még rámenni a földekre, ezért még januárban is próbálkoztak a gazdák a fennmaradt kukorica betakarításával a fagyott talajon több-kevesebb sikerrel.

Másik jellegzetesség ma, amit a határ mutat, hogy rengeteg a sárguló gabonatábla. Egyértelműen tápanyaghiány az oka, egyrészt nincs ott a növénynél a kellő tápanyag, vagy ha van, nem tudja a hideg, nedves földből felvenni azt. A léghőmérséklet jóval magasabb volt ugyanúgy, mint az előző télen, a növény már fejlődne, de a talaj hideg. Az is jellemző a gazdák egy részére, hogy amíg a búzának, repcének megadják ősszel a szükséges tápanyagot, addig a rozs, árpa és tritikálé ősszel ’mostohanövény’ a költségek csökkentésének kényszere miatt. Érdekes módon és nem véletlenül éppen ezek a növények sárgulnak, szinte egyöntetűen.

Nincs más teendő, hogy amint rá lehet menni a földre, azonnal kapják meg a nitrogén fejtrágyát, lehetőleg több részletben. Egyik vasi gazda vicces mondása, hogy ,,én bármikor rá tudok menni a földre, de nem biztos, hogy le tudok jönni róla”! Több szakmai gond is látszik a repce tekintetében: soha ennyi gyenge, be nem állt terület még nem volt, melyek egy részét valószínűleg ki kell szántani, nem lesz érdemes a ritka állomány miatt megtartani.

Lassan véget ér ez az idei mediterrán tél, alig volt hideg, várható, hogy a kórokozó szervezetek száma nem gyérült, sőt növekedett. Bizonyára igen nagy lesz a fertőzési nyomás az őszi vetésű növényeinken, de a gyümölcsös kertekben és a szőlőben is, ami komoly szakmai, főleg növényvédelmi feladat elé állítja a termelőket!

A határ idén jóval korábban zsendül, mint az megszoktuk. A repcék minél előbb kívánnák az un. regulátoros kezeléseket, amint megindul a fejlődésük. Javasolt az 5 Celsius foktól a metkonazol+mepiquatklorid kombináció használata, 10 fok felett már a difenokonazol+paklobutrazol is kitűnő választás. Helyenként már a repceszár-ormányos is megjelent – az éjjeli fagyokkal visszahúzódik, majd nappal újra megjelenik – folyamatos és elhúzódó betelepülésre kell felkészülni. Célszerű ezért a felszívódóés a gázosodó klórpirifosz hatóanyagot használnunk (egy új kombinációban béta-ciflutrinnal együtt), mivel ezt a szert csak a repce rejtett bimbós állapotáig szabad felhasználni!

A gyomirtás hatása kedvező: itt kiemelendő a metazaklor+ quinmerak, valamint a szerves anyagokban jobban ellátott területeken alkalmazott dimetaklor+ klomazon hatóanyagok a kiváló gyomirtó hatásuk miatt. Elterjedten alkalmazták 2014 őszén is Vas megyében az ún. clearfield technológiát, amely a gyomirtás jövője és jelene. Ezt a kezelést a növény 2-4 leveles állapotánál alkalmazandó imazamox és metazaklor hatóanyagok használata mellett. Néhány táblánál csatlakozási hibák miatt gyomos csíkok is láthatók, itt állapítható meg igazán, hogy mennyire fertőzöttek a területek gyommagokkal, és könnyen eldönthető, hogy gyomirtás nélkül nem lehet intenzív repcét termelni.

A határt járva egyre több helyen látni, hogy próbálkoznak a gazdák a műtrágyaszórással, helyenként a talajelmunkálással, melyhez bőven meg van az akarat és az eszköz is. Várni kell még türelmetlenül az egyre jobb időt, a napsütést, a meleg böjti szeleket, hogy a tavaszi munkák Vas megyében is teljes lendülettel elindulhassanak.

Forrás: vaol.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...