Sok vizet lehet spórolni a helyes öntözéssel

A víz az egyik legértékesebb agrárerőforrás. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan bánik vele az ember, ahogy az sem, mennyibe kerül a kertekben az öntözés. Anyagunkban a vízkímélő öntözésről, a víz ideális hőmérsékletéről, az öntözés megfelelő időpontjáról, és egyéb fontos, az eredményességet befolyásoló tényezőkről lehet többet megtudni. A slaggal történő locsolás például elég sok kárt okoz a talajnak.

A Kiskertblogger Soós Péter kertészmérnököt kérte meg arra, hogy adjon tanácsokat arra, miként lehet fenntarthatóan és víztakarékosan kertet öntözni. A szakember azt is elárulta, milyen trükköket és okos megoldásokat érdemes alkalmazni annak érdekében, hogy a lehető legjobban ki lehessen használni ezt a fontos erőforrást.

A helyes öntözés egyik legjobb megoldása a csepegtetőszalagos technológia - Fotó: Magro.hu - CSZS
A helyes öntözés egyik legjobb megoldása a csepegtetőszalagos technológia – Fotó: Magro.hu – CSZS

A vízpótláshoz nagy vízmennyiségre van szükség, hiszen ahhoz, hogy a talaj 30-40 centiméter mélyen átnedvesedjen, egyszeri öntözés alkalmával négyzetméterenként 30 liter vizet kell kijuttatni – mondta a szakember. Egy nyári öntözés tehát egyszeri alkalommal is nagy mennyiségű vizet jelenthet, ezért sem mindegy, milyen vízzel történik az öntözés. A legjobb megoldás az esővíz használata. A legjobb megoldás, ha a tetőszerkezetről össze lehet gyűjteni az esővizet, amit aztán a talajba lehet juttatni. Az eső vízminőségben a legjobb. Lágy, alacsony sótartalmú víz, amelynek hőmérséklete ideális. Az iparilag szennyezett vidékeken kívül ez a legideálisabb és legköltséghatékonyabb megoldás. Hátránya, hogy nem akkor áll rendelkezésre, amikor a legnagyobb szükség lehet rá, hacsak nincs akkora tárolókapacitás, amiben a kritikus időszakok átvészeléséhez is elegendő mennyiséget lehet elraktározni.

A másik lehetőség a kút

Ennek a használata engedélyköteles, de nem annyira szigorúan szabályozott, mint a folyóból történő vízkinyerés. A kút használata előtt érdemes bevizsgáltatni azt. A kútvíz minősége ugyanis eltérő lehet a csapvizétől. A sótartalomra érdemes külön is odafigyelni, főként a szikesedésre hajlamos vidékeken. 500 mg/liter sótartalom felett ugyanis nem ajánlott öntözésre használni a vizet. Hosszú távon a talajba juttatott nagy mennyiségű só felhalmozódik, ez szikesedéshez vezet. A paprika, a gyökérzöldségek és a saláta például sóérzékeny kultúrák, ezek nagyon megsínylik az ilyen öntözést.

Amikor már megvan a víz forrása, azt nyomás alá kell helyezni, hogy eljusson a kijuttatás helyére. Erre a szakember a búvárszivattyúkat tartja a legjobb megoldásnak. Szerinte a szivattyú kiválasztásánál figyelembe kell venni azt, hogy milyen az öntözőrendszer. Az alapján kell kiválasztani a szivattyú teljesítményét, hogy hány bar nyomást és milyen vízmennyiséget szükséges elérni és milyen a vízforrás kapacitása. A helyes öntözés eléréséhez arra is figyelni kell, hogy a szórófejek használata esetén mennyi a kilépő víz nyomása, valamint az is fontos, hány szórófej lesz a területen. A szivattyú teljesítményén túl a csőátmérőkre is figyelni kell: csak ott érdemes leszűkíteni, ahol a víz kilépési pontja van.

Mivel érdemes öntözni?

A szakember szerint léteznek olyan korszerű megoldások, amelyekkel a víz a lehető legnagyobb hatékonysággal ér célba. Egy-egy melegebb nyári napon az öntözővíznek legalább a fele is elpárologhat kijuttatás közben, ezért a legtakarékosabb megoldás a csepegtető öntözés. Ennél nincs párolgási veszteség. Nagy előnye, hogy pontosan a növényhez jut a víz, és folyamatosan annyi nedvességgel látja el, amennyire szüksége van. Nagyobb kertekben ugyanakkor a csepegtető öntözés mellett a másik jó megoldás a mikro-szórófejes öntözés. Soós Péter szerint akkor valósul meg a jó öntözés, ha az egyik szórófej a másik szórófej tövét öntözi, mert ekkor ideális a lefedettség. Az öntözéssel nagyon sokat lehet javítani a termés minőségén, ízén és zamatán, és jóval egészségesebb növények fejlődnek.

A helyes öntözés időpontja?

A szakember szerint olyan időszakban érdemes öntözni, amikor nincs meleg. Ezzel is csökkenthető a vízveszteség. A vízpótlás időpontja befolyásolja a növény növekedését. A legoptimálisabb időpont a locsolásra a kora reggel, mielőtt a hőmérséklet emelkedni kezd, illetve, ha nincs szél. Ilyen körülmények között párolog el ugyanis a legkevesebb víz. Ezért vagy a korán kelés marad, vagy egy automatika oldja meg a feladatot. A legideálisabb öntözési időszak a hajnali. Az esti locsolás lehetőleg érdemes kerülni, mert a kijuttatott víz nem tud leszáradni. A növényen pedig emiatt gyakrabban jelenhetnek meg a gombás és a baktériumos betegségek.

Érdekes, hogy a slaggal történő öntözés ronthatja a talajminőséget is, hiszen a hirtelen érkező nagy mennyiségű vizet a talaj nem tudja elnyelni. Így elfolyhat, és nem jut el a gyökérzetig. Ráadásul a talajt is tömöríti, mert a vízcseppek óhatatlanul szétverik a talajmorzsákat. A felső talajréteg tömörödik, ennek következtében még lassabban fogadja be a vizet. Kialakul egy kéreg, ami alá a víz nehezen megy le. Ez a jelenség főleg az agyagos talajokra jellemző. Az apró vízcseppekkel történő, lassú öntözésre alkalmas szórófejekkel ez elkerülhető – tette hozzá Soós Péter.

Ilyen legyen a víz hőmérséklete

A kútvíz hőmérsékletétől sem kell tartani, mert a szakember szerint mire az eljut a növényekhez, a csövekben és a levegőben felmelegszik annyira, hogy nem okozhat gondot. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...
Valóban csak a nők kertészkednek? Mik a kertészkedés leggyakoribb problémái? Mik a megoldások? Mi a helyzet a vegyszermentes gyomirtással? Melyek az öntözés legelterjedtebb módozatai? ...