Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz

Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, valamint a zöldségek, gyümölcsök hideg évszakra való eltétele jelenti a legnagyobb feladatot. De mindenekelőtt nyár idején a legfontosabb munka az öntözés.

A locsolócső leginkább a gyephez alkalmas. A zöldség- és virágágyásokat közvetlenül a tőnél kell öntözni, ez sokkal hatásosabb. Hetente egy-kétszer alaposan nedvesítse meg a talajt, a gyökereket. Jobb, mint ha a növény gyakrabban, de felülről kapja a vizet. A csekély vízmennyiséget a talaj gyorsan elnyeli, a mélyen ülő gyökerek alig kapnak belőle. A locsolóberendezést csak kora reggel javasolt használni.

A szigetelőtakaró nem engedi a talajt gyorsan kiszáradni. A szerves hulladékból készült laza réteg hosszú ideig nedvesen tartja a földet, a gazt is elnyomja. Így kevesebbet kell öntözni, kapálni és gyomlálni. Ahol nagy a csigaveszély, csak vékonyan szigeteljen. A nedves kert ugyanis mágnesként vonzza a csigákat.

A nedves kert mágnesként vonzza a csigákat
A nedves kert mágnesként vonzza a csigákat

 

A konyhakertben már sok ágyás megüresedett, amelyet a változatosság kedvéért frissítő zöldtrágyával lehet bevetni. Ezáltal az új termésről is gondoskodik. Július első felében vethető utoljára például a sárgarépa, a téli és hónapos retek, a spenót vagy éppen a cékla. Július közepétől kezdődhet a kínai kel vetése, a hónap vége felé pedig már elszórhatja a tavaszi hagyma magját. Az előnevelt palántákat átültetheti a felszabadult helyekre. Kedvező az idő késői karalábéfajták, káposztafélék és karfiol ültetésére.

Minden olyan növénynek, mely még bőségesen terem, szüksége van folyékony csalántrágyára. Ilyenek a paradicsom, az uborka, a cukkini, a zeller, valamennyi káposztaféle, a paprika, a spárga és a rebarbara. Ne feledje a póréhagymasorokat betölteni földdel, így szép, fehér szára lesz a hagymának. Az uborkát öntözze rendszeresen. Ha száraz a talaj, nem tud nőni, és keserűbb a termése. Július vége felé lehet vetni a kétnyári fűszernövényeket, mint a petrezselyem vagy a kömény.

A fűszernövényeket többnyire virágzás előtt kell levágni és szárítani. Ilyenkor tartalmazzák a legtöbb gyógy- és illatanyagot. Most takarítható be a borsmenta, citromfű, oregano, borsfű, izsóp és a koriander magja. Valamennyi zöldfűszer levelét és hajtását frissen lehet használni.

A gyümölcsösben a július az egres, ribizli és málna szezonja. Időben fedje le a bokrokat madárvédő hálóval, nehogy az ég éhes és kéretlen vándorai megdézsmálják a termést. Gondos­kodjon a málnabokrok talajának szigeteléséről. A már nem termő vesszőt vágja le a tövénél. Metssze meg az utótermő fiatal ágakat is. A ribizli- és egresbokrok ritkítása is szükséges. A szederbokornál is itt az idő a fiatal ágak dróthoz kötözésére és elvezetésére.

Betakarítás után érdemes trágyázni az epret
Betakarítás után érdemes trágyázni az epret

 

Az oldalhajtásokat pedig a levélhónaljban meg kell rövidíteni. Mihelyt leszüretelni az epret, vágja le a lombját, vigyázva, nehogy a növény szíve károsodjon. Az egészséges levelek újra kihajtanak. Ezzel a módszerrel a meglevő gombás betegség is visszaszorítható. Az epret legjobb rögtön a betakarítás után trágyázni, így őszre újra hoz levél- és virágkezdeményt. Minél jobban tud most nőni, annál gazdagabb és korábbi termést hoz a következő évben.

Lassan beérik a korai alma, a sárga- és őszibarack. A legbőségesebb a cseresznye- és meggyfák termése. Ha leszedte a gyümölcsöt, meg kell metszeni a fákat, hogy fényhez jussanak. Elsősorban a megvastagodott és keresztezett ágakat kell eltávolítani. A fa koronája legyen újra világos, szellős.

A meleg évszakban a metszés helye gyorsabban gyógyul, mint télen. Különösen a meggy esetében fontos a betakarítás utáni nyári metszés. A már nem termő ágakat vágja vissza egy új hajtásig. Egyetlen munkánál se feledjük: a nyár a pihenés ideje is. A kertet nyugodt lélekkel figyelheti a nyugágyból is.

Forrás: erdely.ma

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Trágyázzon Ön is vizelettel! Meglepően hangzik? Pedig igaz! Egy amerikai cég munkatársának fejéből pattant ki az ötlet, hogy az emberi vizeletet hasznosítsák a mezőgazdaságban, mi...
Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Eljött a második nyári zöldmetszés ideje A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávol...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Nitrátérzékeny területen gazdálkodókra vonatkozó e... A NAK kiadta a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyvet, ami részletezi a szabályokat, melyeket a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak figyelembe kell venniü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...