Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz

Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, valamint a zöldségek, gyümölcsök hideg évszakra való eltétele jelenti a legnagyobb feladatot. De mindenekelőtt nyár idején a legfontosabb munka az öntözés.

A locsolócső leginkább a gyephez alkalmas. A zöldség- és virágágyásokat közvetlenül a tőnél kell öntözni, ez sokkal hatásosabb. Hetente egy-kétszer alaposan nedvesítse meg a talajt, a gyökereket. Jobb, mint ha a növény gyakrabban, de felülről kapja a vizet. A csekély vízmennyiséget a talaj gyorsan elnyeli, a mélyen ülő gyökerek alig kapnak belőle. A locsolóberendezést csak kora reggel javasolt használni.

A szigetelőtakaró nem engedi a talajt gyorsan kiszáradni. A szerves hulladékból készült laza réteg hosszú ideig nedvesen tartja a földet, a gazt is elnyomja. Így kevesebbet kell öntözni, kapálni és gyomlálni. Ahol nagy a csigaveszély, csak vékonyan szigeteljen. A nedves kert ugyanis mágnesként vonzza a csigákat.

A nedves kert mágnesként vonzza a csigákat
A nedves kert mágnesként vonzza a csigákat

 

A konyhakertben már sok ágyás megüresedett, amelyet a változatosság kedvéért frissítő zöldtrágyával lehet bevetni. Ezáltal az új termésről is gondoskodik. Július első felében vethető utoljára például a sárgarépa, a téli és hónapos retek, a spenót vagy éppen a cékla. Július közepétől kezdődhet a kínai kel vetése, a hónap vége felé pedig már elszórhatja a tavaszi hagyma magját. Az előnevelt palántákat átültetheti a felszabadult helyekre. Kedvező az idő késői karalábéfajták, káposztafélék és karfiol ültetésére.

Minden olyan növénynek, mely még bőségesen terem, szüksége van folyékony csalántrágyára. Ilyenek a paradicsom, az uborka, a cukkini, a zeller, valamennyi káposztaféle, a paprika, a spárga és a rebarbara. Ne feledje a póréhagymasorokat betölteni földdel, így szép, fehér szára lesz a hagymának. Az uborkát öntözze rendszeresen. Ha száraz a talaj, nem tud nőni, és keserűbb a termése. Július vége felé lehet vetni a kétnyári fűszernövényeket, mint a petrezselyem vagy a kömény.

A fűszernövényeket többnyire virágzás előtt kell levágni és szárítani. Ilyenkor tartalmazzák a legtöbb gyógy- és illatanyagot. Most takarítható be a borsmenta, citromfű, oregano, borsfű, izsóp és a koriander magja. Valamennyi zöldfűszer levelét és hajtását frissen lehet használni.

A gyümölcsösben a július az egres, ribizli és málna szezonja. Időben fedje le a bokrokat madárvédő hálóval, nehogy az ég éhes és kéretlen vándorai megdézsmálják a termést. Gondos­kodjon a málnabokrok talajának szigeteléséről. A már nem termő vesszőt vágja le a tövénél. Metssze meg az utótermő fiatal ágakat is. A ribizli- és egresbokrok ritkítása is szükséges. A szederbokornál is itt az idő a fiatal ágak dróthoz kötözésére és elvezetésére.

Betakarítás után érdemes trágyázni az epret
Betakarítás után érdemes trágyázni az epret

 

Az oldalhajtásokat pedig a levélhónaljban meg kell rövidíteni. Mihelyt leszüretelni az epret, vágja le a lombját, vigyázva, nehogy a növény szíve károsodjon. Az egészséges levelek újra kihajtanak. Ezzel a módszerrel a meglevő gombás betegség is visszaszorítható. Az epret legjobb rögtön a betakarítás után trágyázni, így őszre újra hoz levél- és virágkezdeményt. Minél jobban tud most nőni, annál gazdagabb és korábbi termést hoz a következő évben.

Lassan beérik a korai alma, a sárga- és őszibarack. A legbőségesebb a cseresznye- és meggyfák termése. Ha leszedte a gyümölcsöt, meg kell metszeni a fákat, hogy fényhez jussanak. Elsősorban a megvastagodott és keresztezett ágakat kell eltávolítani. A fa koronája legyen újra világos, szellős.

A meleg évszakban a metszés helye gyorsabban gyógyul, mint télen. Különösen a meggy esetében fontos a betakarítás utáni nyári metszés. A már nem termő ágakat vágja vissza egy új hajtásig. Egyetlen munkánál se feledjük: a nyár a pihenés ideje is. A kertet nyugodt lélekkel figyelheti a nyugágyból is.

Forrás: erdely.ma

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Trágyázzon Ön is vizelettel! Meglepően hangzik? Pedig igaz! Egy amerikai cég munkatársának fejéből pattant ki az ötlet, hogy az emberi vizeletet hasznosítsák a mezőgazdaságban, mi...
Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Eljött a második nyári zöldmetszés ideje A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávol...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Nitrátérzékeny területen gazdálkodókra vonatkozó e... A NAK kiadta a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyvet, ami részletezi a szabályokat, melyeket a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak figyelembe kell venniü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...