Probiotikus élesztő alkalmazása a baromfitakarmányban

A probiotikus élesztő és a belőle készült élesztőtermékek a termelési teljesítmény, a bélrendszer egészségének és az immunválasz javítására használatosak a baromfitakarmány-iparban.A Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces boulardii, Pichia guilliermondii, Kluyveromyces fragilis, Kluyveromyces lactis és Aspergillus oryzae a baromfitakarmányokban gyakran használt gombák.

A Pichia guilliermondii rendelkezik a legnagyobb ellenálló képességgel a gyomornedvvel és a hasnyálmirigy levével szemben, mérsékelt enzimatikus aktivitással, antimikrobiális aktivitással és sejtekhez való tapadással.

A paraprobiotikumok, más néven „szellem-probiotikumok” vagy „inaktivált probiotikumok” nem életképes, szárított élesztősejtek és élesztősejtfal-összetevők, amelyek immunológiailag aktívak és hasznosak a gazdaszervezet számára.
A paraprobiotikumok, más néven „szellem-probiotikumok” vagy „inaktivált probiotikumok” nem életképes, szárított élesztősejtek és élesztősejtfal-összetevők, amelyek immunológiailag aktívak és hasznosak a gazdaszervezet számára. (Fotó: Pixabay)

Ezenkívül a Pichia guilliermondii képes 4-es pH-n növekedni, 48 órán keresztül ellenáll az 1%-os és 5%-os epesókoncentrációnak, és in vitro aggregálja a Salmonellát, ami potenciális jelöltet tesz belőle probiotikus élesztőként való felhasználásra.

Paraprobiotikus élesztőtermékek

Az élő mikroorganizmusok takarmánykiegészítőként való felhasználásának biztonságosságával kapcsolatban aggályok merülnek fel a transzlokáció és a fertőzés lehetséges kockázata miatt. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a probiotikumoknak nem szükséges életképeseknek maradniuk ahhoz, hogy a gazdaszervezet számára egészségügyi előnyöket biztosítsanak.

Ennek eredményeként jelent meg és kapott figyelmet a „paraprobiotikumok” kifejezés. A paraprobiotikumok, más néven „szellem-probiotikumok” vagy „inaktivált probiotikumok” nem életképes, szárított élesztősejtek és élesztősejtfal-összetevők, amelyek immunológiailag aktívak és hasznosak a gazdaszervezet számára.

A paraprobiotikumok kimutatása megoldotta a probiotikumokkal kapcsolatos aggályokat, beleértve az élő mikroorganizmusok tárolási követelményeit, a probiotikus élesztő életképességének fenntartását a takarmányban, valamint a mikrobák transzlokációjának és fertőzésének kockázatát az immunhiányos egyéneknél.

A probiotikus élesztők hatásmechanizmusa

A patogén baktériumoknak a kolonizációhoz a bélhámsejtekhez kell tapadniuk. A probiotikus élesztők étrendi kiegészítésével azonban a patogén baktériumok az élesztősejtek felszínéhez kötődnek, megakadályozva az enterocitákhoz való kapcsolódásukat. Ezt követően az élesztősejtek a hozzátapadt baktériumokkal együtt kiürülnek a bélből.

Továbbá az élesztők pótlása csökkenti a bél pH-értékét azáltal, hogy ecetsavat és tejsavat választ ki, ami káros a kórokozók túlélésére a baromfi bélrendszerében. Az élesztő pótlása fokozza az enzimek, köztük a laktát-dehidrogenáz, az aszpartát-aminotranszferáz, az alanin-aminotranszferáz és a kreatin-foszfokináz aktivitását, ezáltal növelve a tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét.

Ezenkívül az élesztők megkötik a baromfitakarmányban lévő aflatoxinokat, így csökkentik azok toxikus hatásait, és javítják az emésztést, a felszívódást és a növekedési teljesítményt.

Az élesztősejtek és az élesztőerjesztés anyagcseretermékei szabályozzák az immunrendszer működését, növelik az immunsejtek citokin- és kemokin-termelését, fokozzák a neutrofilek és makrofágok fagocitikus aktivitását, és javítják a baromfi oxidatív stresszét.

Ezenkívül az élesztősejtek szabályozzák az enzimatikus és nem enzimatikus antioxidánsok kifejeződését a baromfiban, és megakadályozzák a sejtmembránok, fehérjék és nukleinsavak szerkezetének és működésének károsodását.

Záró megjegyzések

Az élesztő és élesztőtermékek étrendi kiegészítése javítja a testtömeggyarapodást, a takarmányhasznosítási arányt, a tojások tömegét, a termékenységet, a keltethetőséget és a hasított test hozamát, az immunrendszer működését és az általános egészségi állapotot.

További kutatásokra van azonban szükség az élesztők és élesztőtermékek hatásmechanizmusának értékeléséhez a baromfi fertőző betegségeivel kapcsolatban. Ezenkívül a baromfi bélmikrobióta megértése és jellemzése szükséges a baromfi fiziológiájához jobban alkalmazkodó élesztő probiotikumok kifejlesztéséhez.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Rendőrből gazdálkodó Srej Ferenc nyugdíjas rendőr a családja ellátását biztosítja: szárnyasok tenyésztésébe és nevelésébe fogott Hatvanban. A Hatvani Rendőrkapitányság eg...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...