Pedig nem a szemétbe való az almahéj: szuper anyagokat tartalmaz

Nem szabad kidobniuk a gyümölcs héját azoknak, akik szeretnék maradéktalanul kihasználni az alma jótékony hatását, mert az tele van értékes tápanyagokkal. Az egyik legegészségesebb gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek legjava a héjban található. Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada található a héjban. Ez a természetes élelmi rost támogatja az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését. Több szempontból is hasznos lehet az almahéj.

A Food.news almahéjról írt cikkére a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá, ezt szemléztük. Az anyag szerint a héj gazdag polifenolokban és flavonoidokban. Ezek az antioxidánsok segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, ezáltal védenek a rák ellen, de az ízületek egészségét is őrzik. Fontos, hogy az A-, és C-vitamin is hatékony antioxidánsok, ezért kiváló immunerősítők és gyulladáscsökkentők. A vitaminok nagy része a héjban vagy a héj alatt található, ami eggyel több ok arra, hogy ne dobjuk ki a szemétbe.

Az almahéj több fontos és hasznos anyagban is gazdagabb, mint maga a gyümölcshús
Az almahéj több fontos és hasznos anyagban is gazdagabb, mint maga a gyümölcshús

Az almahéj felhasználható kozmetikumként is, bőrradír vagy arcpakolás formájában. Megszárítva finom és egészséges almacsipsz vagy tea készíthető belőle. Az alma héja tele van pektinnel, ezért használható sűrítőanyagként, például lekvárokhoz is.

Cikkajánló: Kiszorult az almapiacról a magyarok régi kedvence, a Jonatán

Az 1970-es évektől egészen a rendszerváltozásig a magyar almatermesztés egyik fő fajtája volt a Jonatán. Az 50-60 évvel ezelőtti nagyarányú telepítésekor korszerű fajtának számított, a hazai termőterület egyharmadát tette ki. Azóta nagyot fordult a világ – mondta dr. Apáti Ferenc egyetemi docens, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete elnöke. Magyarország a rendszerváltás előtti időszakban átlagban évente 1-1,2 millió tonna almát termelt. A felét akkoriban jórészt a szovjet piacokra exportáltuk, nagy részét a Jonatán-fajták tették ki. A kifejezetten jó ízű, közkedvelt almafajtának, nagyon jó a cukor- és a savtartalma, és egyedi az íze. Az 1990-es évektől aztán megjelentek a korszerűbb almafajták, amelyek tulajdonságaikban és képességeikben is megelőzték a Jonatánt és társait. A közkedvelt alma egyre inkább kiszorult a termesztésből, egyre kevésbé jelent meg az új telepítésekben. Olyannyira, hogy ma már mindössze 5 százalékát teszi ki a hazai termesztésnek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Mindennap egy alma… …az orvost távol tartja – szól a közmondás, amely nem alaptalan. Több ország még több kutatója foglalkozott már az alma szervezetre gyakorolt, jótékon...
Hány alma kell 1 liter almaborhoz? Hogyan érik, mekkora a valaha leszedett legnagyobb termés? Íme 10 érdekesség az almáról, amit valószínűleg nem tudott eddig. Tesztelje magát, 10-ből h...
2 éven belül jöhet a nem barnuló alma! Az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen kitermesztettek egy génmódosított almafajtát, amely olcsóbb és felvágáskor nem barnul be. A nemrég létrehozo...
Asszonyélet: sült alma és almás pite Ahogyan előző cikkünkben leírtuk, az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem csak nyersen fogyasztva ízletes és egészséges, hanem aszalva, szá...