Nem szabad kidobniuk a gyümölcs héját azoknak, akik szeretnék maradéktalanul kihasználni az alma jótékony hatását, mert az tele van értékes tápanyagokkal. Az egyik legegészségesebb gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek legjava a héjban található. Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada található a héjban. Ez a természetes élelmi rost támogatja az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését. Több szempontból is hasznos lehet az almahéj.
A Food.news almahéjról írt cikkére a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá, ezt szemléztük. Az anyag szerint a héj gazdag polifenolokban és flavonoidokban. Ezek az antioxidánsok segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, ezáltal védenek a rák ellen, de az ízületek egészségét is őrzik. Fontos, hogy az A-, és C-vitamin is hatékony antioxidánsok, ezért kiváló immunerősítők és gyulladáscsökkentők. A vitaminok nagy része a héjban vagy a héj alatt található, ami eggyel több ok arra, hogy ne dobjuk ki a szemétbe.
Az almahéj felhasználható kozmetikumként is, bőrradír vagy arcpakolás formájában. Megszárítva finom és egészséges almacsipsz vagy tea készíthető belőle. Az alma héja tele van pektinnel, ezért használható sűrítőanyagként, például lekvárokhoz is.
Cikkajánló: Kiszorult az almapiacról a magyarok régi kedvence, a Jonatán
Az 1970-es évektől egészen a rendszerváltozásig a magyar almatermesztés egyik fő fajtája volt a Jonatán. Az 50-60 évvel ezelőtti nagyarányú telepítésekor korszerű fajtának számított, a hazai termőterület egyharmadát tette ki. Azóta nagyot fordult a világ – mondta dr. Apáti Ferenc egyetemi docens, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete elnöke. Magyarország a rendszerváltás előtti időszakban átlagban évente 1-1,2 millió tonna almát termelt. A felét akkoriban jórészt a szovjet piacokra exportáltuk, nagy részét a Jonatán-fajták tették ki. A kifejezetten jó ízű, közkedvelt almafajtának, nagyon jó a cukor- és a savtartalma, és egyedi az íze. Az 1990-es évektől aztán megjelentek a korszerűbb almafajták, amelyek tulajdonságaikban és képességeikben is megelőzték a Jonatánt és társait. A közkedvelt alma egyre inkább kiszorult a termesztésből, egyre kevésbé jelent meg az új telepítésekben. Olyannyira, hogy ma már mindössze 5 százalékát teszi ki a hazai termesztésnek.