Asszonyélet: sült alma és almás pite

Ahogyan előző cikkünkben leírtuk, az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem csak nyersen fogyasztva ízletes és egészséges, hanem aszalva, szárítva, sütve is finom, sőt, süteményekbe is kiváló tölteléknek számít. Ma a méltán népszerű sült alma és az almás pite receptjét osztjuk meg!

Sült alma

A téli hónapok és a kora tavasz kedvelt desszertjének számít a sült alma. Elkészítése egyszerű, mindemellett finom és egészséges édességet vehetünk magunkhoz, ha az alábbiak szerint készítjük.

Hozzávalók:

  • 5 db alma,
  • 15 dkg tört dió,
  • 1 egész citrom leve,
  • ízlés szerint fahéj,
  • 2-3 evőkanál méz.
Forrás: debmedia.hu
Forrás: debmedia.hu

 

Az elkészítés egyáltalán nem bonyolult: az almákat meghámozzuk, majd eltávolítjuk a magházukat. Ezt követően a citromlével megkenjük az almákat, hogy ne barnuljanak meg! Jöhet a töltelék: a mézet, a diót és a fahéjat egy kis tálban keverjük össze, majd töltsük az almákba, a magházak helyére.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezzük rá az almákat. Ha maradt a töltelékből, kenjük meg vele az almák tetejét. 180 fokon, 10-15 perc alatt készre süthető az alma és már fogyasztható is!

Almás pite

Hétvégén a nagyszülőknél elengedhetetlen édesség az almás pite. Van, aki fahéjjal, van, aki fahéj nélkül készíti, de mindenképpen rendkívül finom édesség.

Hozzávalók:

  • 45 dkg finomliszt,
  • 2 db tojás,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • a citrom reszelt héja,
  • 25 dkg vaj,
  • 1,5 kg alma
Fotó: mindmegette.hu
Fotó: mindmegette.hu

 

A finomlisztet egy tálba töltjük. A cukrot a vajjal jól eldörzsöljük, a citromhéjat belereszeljük és hozzákeverjük a sütőport is. Az így kapott keverék közepére mélyedést csinálunk, belerakjuk a tejfölt és a tojásokat, majd kanállal összedolgozzuk az egészet. Az így elkészült tésztát fél órán át hűvös helyen pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, megpucoljuk az almákat, a magházakat kivágjuk, majd az almákat durva reszelőn lereszeljük, majd levelét kinyomkodjuk. Forró olajon a lereszelt almát kicsit megdinszteljük.

A citrom levét összekeverjük 3 evőkanál porcukorral és ízlés szerint fahéjjal és ezzel ízesítjük a megdinsztelt almát.

Meglisztezett gyúródeszkán a tésztából két közepes tepsi méretű lapot nyújtunk. Az egyik lapot a kivajazott tepsi aljára tesszük és villával megszurkáljuk és megszórjuk zsemlemorzsával. Ezt követően ráhelyezzük a tölteléket és a másik tésztalappal lefedjük. Ezt a tésztalapot is megszurkáljuk villával.

Előmelegített sütőben 200 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Sütés után hagyjuk kicsit hűlni, majd megszórjuk a tetejét porcukorral és tálalhatjuk is.

Jó étvágyat a süteményekhez! 🙂

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...