Oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás megállapodást kötött a NAGISZ és a Debreceni Egyetem

A fenntartható és körforgásos gazdálkodás, a funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése, a nyomon követhető élelmiszer-előállítás, az agráriumban alkalmazható karbonsemleges energiák felhasználása, valamint az innovatív, rendszerszintű, zéró-kibocsátású megoldások és precíziós szántóföldi és kertészeti technológiák alkalmazása. A korszerű agrárium számos területére is kiterjed az az oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás, amit a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán írt alá Szilvássy Zoltán, az intézmény rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke. 

A funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése az egyik meghatározó célja annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet a Debreceni Egyetem kötött a NAGISZ Zrt-vel. A szerződést Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke írta alá – írta az egyetem weboldala.

A korszerű agrárium számos területére is kiterjed az az oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás, amit a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán írt alá Szilvássy Zoltán, az intézmény rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke- Fotó: Unideb.hu
A korszerű agrárium számos területére is kiterjed az az oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás, amit a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán írt alá Szilvássy Zoltán, az intézmény rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke- Fotó: Unideb.hu

Kutatás, képzés, termékek

A Debreceni Egyetem kutatás-fejlesztési tevékenysége révén számos termékjelölt és technológiai alap jött létre már az elmúlt években. Azonban a nagy szériás gyártásra, illetve a piaci bevezetésre intézményünknek nincs lehetősége. Az ilyen egyetemi termékek megvalósítása érdekében fogunk össze az olyan gazdasági partnerekkel, mint a NAGISZ, akik tudják ezt. Az egyetem azt vállalja ebben a megállapodásban, hogy megfelelő szakembereket képez, termékeket fejleszt, valamint technológiákat dolgoz ki a vállalat számára. Ezek tovább segítik a cégcsoport versenyképességét és a sikeres működést – hangsúlyozta a megállapodás aláírásakor Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke bemutatta a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő, 17 cégből álló vállalat struktúráját, termelési portfólióját, valamint a legkorszerűbb élelmiszer-előállító kapacitásait. A cégvezető kiemelte, hogy az együttműködés egyik kulcsfontosságú területe az élelmiszeripar lesz, ennek keretében gyógyszerminőségű, az egészséges táplálkozást elősegítő funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek kifejlesztése a cél.

Ezeket fejlesztik közösen

A NAGISZ egy olyan infrastrukturális, képzési hátteret biztosít a hazai agrár felsőoktatás számra, amelyben a hallgatók megtalálják az oktatás kiegészítéseként azt a gyakorlati képzést, amellyel a legmagasabb szinten tudják a jövőben végezni munkájukat – tájékoztatott a vállalatcsoport elnöke.

Az együttműködés keretében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság a NAGISZ Zrt.-vel duális képzés kidolgozásáról állapodott meg.

Az egyetem és az agrárnagyvállalat szakemberei a szakma nemzetközi versenyképességének támogatása érdekében közös kutatási célok meghatározását, oktatási anyagok kidolgozását, szakmai rendezvények szervezését, pályázati projektek megvalósítását tervezik. A nagyvállalat által biztosított gyakorlati helyeken a DE hallgatói az elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati tudást is elsajátíthatnak, legyen szó BSc-, MSc-, vagy PhD-szintű képzésről – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Duális képzés indul a Debreceni Egyetem mezőgazdas... A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara hat szakot hirdetett meg új gyakorlatorientált formában. A j...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...
A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Sertéstelep-vezetőket képeznek Debrecenben Két évvel a juhászképzés beindítása után hétfőn sertéstelep-vezetők négyhetes oktatása kezdődött meg a Debreceni Egyetemen (DE). A képzés során a rész...
Agráros diákok, irány külföld! A Debreceni Egyetemen már 2001 óta minden évben lehet pályázni a CEEPUS programon történő részvételre a környezetgazdálkodási agrármérnök hallgatóknak...
93 éves agrármérnököt tüntettek ki Debrecenben... Arany, gyémánt és rubin oklevelek átadására került sor Debrecenben. A jubileumi diplomaosztó ünnepségen - ahol beszédet mondott az egyetem dékánja is ...