Ha mindenki egészséges étrendet akarna fogyasztani, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon. A kanadai Guelphi Egyetem kutatói összevetették a világ mezőgazdasági termelését a táplálkozási szakemberek által ajánlott egészséges étrenddel, és jelentős eltérést állapítottak meg a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között.
A 24.hu cikkét szemléztük, ami szerint a jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem fogyaszthat minden ember egészséges étrendet. Az eredmények Evan Fraser professzor szerint azt mutatják, hogy a Föld egészét nézve a mezőgazdaság túl sokat termel gabonafélékből, zsírokból és cukorból, és túl keveset zöldségből és gyümölcsből.
Az ajánlotthoz képest elcsúszott arányok vannak az élelmiszertermelésben
A tudósok kiszámolták, hogy mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte és összehasonlították azt a Harvard Egyetem Egészséges tányér nevű táplálkozási ajánlásával. Ez utóbbi azt javasolja, hogy bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát pedig teljes kiőrlésű gabona alkossa. A többi legyen fehérje, zsír és tejtermék. Az élelmiszercsoportokat adagokra osztották és azt állapították meg, hogy
a világ jelenleg 50 százalékkal többet termel gabonából egy személy részére, miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból.
Ha a mezőgazdasági termelés összetétele nem változik meg, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel a várhatóan 9,8 milliárdnyi lakost.
A kevesebb húsfogyasztás mentheti meg a bolygót
A cikk szerint több kutatás is a húsfogyasztás visszaszorítását javasolja, hogy elkerülhessük a környezetben okozott visszafordíthatatlan károkat. Csak egy példa: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a globális üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékáért az állattenyésztés a felelős.
A szakemberek azt is kimutatták, hogy ha az egészséges étrendi ajánlásoknak megfelelően változik meg a mezőgazdasági termelés szerkezete, 50 millió hektárral kevesebb szántóföldre lenne szükség, mivel a zöldség- és gyümölcstermesztéshez kevesebb termőterület kell, mint a gabona, a cukor és a zsír előállításához. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek és az agrárium több fehérjetartalmú növényt termesszen.