Egészségügyi adó kivetését javasolja a feldolgozott és vörös húsokra egy oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi költségcsökkentést lehetne elérni. Ha viszont nem tesznek semmit, a tudósok becslései szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséget vonz maga után. A húsadó lehet a megoldás?
A Greenfo portál anyagát szemléztük, amely szerint a PLoS One című lapban közzétett tanulmány a világ 149 országában azt vizsgálta, mi lenne az a megfelelő, a húsfogyasztásra alkalmazott adószint, amivel jelentősen csökkenthetnék az adott ország egészségügyi kiadásait. A magas jövedelmű országokban 20 százalékos áremelés az elképzelés a vörös húsokra, a feldolgozott húsáruknak – vagyis a szalonna, szalámi, kolbász – jelenlegi árát pedig kétszeresére emelnék, hogy csökkentsék a fogyasztásuk miatt az egészségügyre nehezedő terheket.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egészségügyi Világszervezete (WHO) már korábban rákkeltőnek nyilvánította a marha, bárány és disznóhus feldolgozásával készült termékeket, és valószínűsíti, hogy ezeknek a húsoknak feldolgozatlan formában is hasonló hatásuk van. Ráadásul ezek fogyasztása felelős a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a kettes típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságáért is. A tanulmány a húsok betiltása helyett azonban inkább azok megadóztatását látja megoldásnak.
Megmondhatják az embereknek, mit egyenek?
“Egyetlen kormány sem meri azt mondani az embereknek: ezt megeheted, ezt nem. Ettől függetlenül az eredményeink megmutatják, hogy a vörös húsok és feldolgozott hústermékek fogyasztásának ára van. És nem csak az emberek egészségére nézve, vagy a bolygó fenntarthatóságára vonatkoztatva, hanem az egyes országok egészségügyére és gazdaságára nézve is” – mondta a kutatás vezetője, Marco Springmann az Euronews portálnak.
A feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése nagyon sok kedvező hatással járna
Legalábbis ezt írják a kutatók: többek között a klímaváltozásra és a testsúlyra, az elhízásra nézve is. A kevesebb húsfogyasztás 100 millió tonnával csökkentené az üvegházhatású gázokat, főként az alacsonyabb marhahúsfogyasztás miatt. De az elhízásra is előnyös hatása lenne, mivel a fogyasztók figyelmét az olcsóbb, kevésbé kalóriadús húsok felé irányítaná.
Csakúgy, mint az egyéb, egészségkárosító termékekre – alkohol, dohány és cukor – kivetett adók esetében, a húsadó a fogyasztókat arra ösztönözné, hogy az olcsóbb, egészségük szempontjából előnyösebb termékekre váltsanak. A kutatás szerint a húsadó bevezetésével a gazdagabb országokban heti 2 adaggal kevesebb húst fogyasztanának fejenként, globálisan pedig akár 16 százalékkal csökkenhetne a húsevés.
Remélem, hogy a kormányok megfontolják ennek az egészségügyi adónak a bevezetését, mert megkönnyítenék vele a fogyasztók egészséges és fenntartható élelmiszerekhez való fordulását. A húsadó kivetése a vörös húsokra és feldolgozott hústermékekre nem limitálná a választás lehetőségét, de erőteljes jelet küldene a fogyasztóknak, és nyomás alá helyezné az egészségügyet – mondta Marco Springmann.