Nagy üzlet a gluténmentes élelmiszer, hasznos és ingyenes könyvet tölthet le róla

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, a most megjelent kiadványban pedig a gluténmentes élelmiszer került a középpontba.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptemberben indította el az „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatát. A cél a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be ágazati bontásban.

Egyre többen döntenek a gluténmentes élelmiszer fogyasztása mellett, így jó üzletet kínál a termelőknek és a gyártóknak is
Egyre többen döntenek a gluténmentes élelmiszer fogyasztása mellett, így jó üzletet kínál a termelőknek és a gyártóknak is

A munka folytatása a decemberben megjelent a „Gluténmentes élelmiszerek” című rész, amely a diéta és a táplálkozás-élettani vonatkozások bemutatásán kívül a piaci trendekről, a gluténmentes élelmiszerek előállítására, jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről ad tájékoztatást.

A téma kifejezetten aktuális, mert a folyamatosan növekvő „mentes élelmiszerek” termékpalettájának legnagyobb részét a gluténmentes élelmiszerek adják.

A gluténérzékenység (cöliákia) a világon körülbelül minden századik embert érintő betegség. A kedvező egészségügyi hatás reményében számos egészséges fogyasztó önkéntesen mellőzi a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ennek köszönhetően a magyar háztartások 22 százalékára jellemző a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása, bár a cöliákia csak 2,5 százalékuknál áll fenn. Jelen ismereteink szerint a cöliákia egyetlen javasolt kezelési módja az egész életen át tartó szigorú gluténmentes étrend, így a diétát folytató fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő szintű előállítói- és a fogyasztói tudatosság.

Szigor a gyárakban és üzemekben

A gluténmentes élelmiszereket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell eleget tenniük, valamint a termékek fejlesztése komoly kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb szakembereket is. Ennek érdekében a gyakorlati elemekre koncentráló kiadvány fejezetei segítséget nyújtanak a gluténmentes élelmiszerek előállításába kezdők, illetve a gyártással már foglalkozók termékfejlesztési tevékenységéhez is. Az „Élelmiszeri kézikönyvek” sorozat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján a kiadványok között elektronikus formában is elérhető. A kiadványt ezen a linken töltheti le.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A gluténmentes gabonafélék főbb jellemzői Ki ne ismerné a kölest, a cirkot, a hajdinát, és a kukoricát? Ismerjük a termesztési igényeit, a jellemzőit. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ő...
A gluténmentes pékáruk előállítása lehet a nagy ny... Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem fejlesztésére nyert támogatást egy magyar cégekből álló konzorcium. A vállalatcsoport a szabolcs...
Elkészült a milliárdos gluténmentes zabfeldolgozó ... Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán. Az 1,3 milliár...
A termelőknek is érdemes figyelni rá, hogy egyre d... A termékválaszték növekszik: minden termék, illetve késztermék esetén már számos új alternatíva létezik. Glutén-, laktózmentes, kalóriaszegény vagy f...
Magyar cirokcipó és mákos kalács győzött a Magyaro... A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek...