Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem fejlesztésére nyert támogatást egy magyar cégekből álló konzorcium. A vállalatcsoport a szabolcsi megyeszékhelyen használja majd fel a 627 milliós összeget.
1,13 milliárd forintot fordít egy gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem létrehozására a GOF Hungary Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló Kft. Nyíregyházán. A cég ehhez a Széchenyi 2020 program keretében 627 millió forint vissza nem térítendő támogatást vehet majd igénybe. A hírről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be a honlapján.
Napraforgó, repce, rizs, vetőmag és műtrágya
A GOF Hungary Kft. termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonossal valamint taggal alakult meg 2004-ben. Fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése, valamint a megtermelt termények eladása. Honlapjuk adatai szerint a társaság Magyarország harmadik legnagyobb repce exportőre évi 15-20 ezer tonna repce kivitellel. A cég napraforgó értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát. A másik vállalkozás rizst kivéve gabonafélék, hüvelyes növények és olajos magvak termesztésével foglalkozik.
Gluténmentes pékáru gyártásához fejlesztenek
A kutatási programban a gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékeket és a gyártáshoz szükséges malomipari technológiákat fejlesztik ki. Továbbá kialakítják az ennek igazolásához és dokumentálásához szükséges rendszert is. A cég konzorciumi partnerével, a KOR-AN 98 Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel közösen azt is ellenőrizni fogja, hogy melyek azok a gluténmentes növények, amelyek ipari mértékben termeszthetőek. Ilyen lehet az amaránt, a hajdina, a kukorica, a zab, a rizs, a cirok, a köles, a vadrizs, a quinoa és a teff is. Különösen utóbbi kettő az, ami csekély ismertsége folytán, további kísérleteket és vizsgálatokat igényel.
A quinoa egyébként egy ősi magféle, egyenesen Dél-Amerikából, az Andok hegyvidékéről és csak az elmúlt néhány évben lett igazán népszerű. A teff pedig szintén egy ősi gabona, ami Afrikából származik. Kérdés, hogy a hazai klímán és talajviszonyok között eredményesen és gazdaságosan termeszthetőek-e. Vállalkozó szellemű növénytermesztők előnyben. Ha sikerrel járnak, már csak a felvevőpiacot kell megtalálni. Akik először lépnek, lefölözhetik a ma még nem is létező hasznot.