A gluténmentes pékáruk előállítása lehet a nagy nyertese

Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem fejlesztésére nyert támogatást egy magyar cégekből álló konzorcium. A vállalatcsoport a szabolcsi megyeszékhelyen használja majd fel a 627 milliós összeget. 

1,13 milliárd forintot fordít egy gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem létrehozására a GOF Hungary Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló Kft. Nyíregyházán. A cég ehhez a Széchenyi 2020 program keretében 627 millió forint vissza nem térítendő támogatást vehet majd igénybe. A hírről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be a honlapján.

Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem jön létre.
Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem jön létre.
Napraforgó, repce, rizs, vetőmag és műtrágya

A GOF Hungary Kft. termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonossal valamint taggal alakult meg 2004-ben. Fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése, valamint a megtermelt termények eladása. Honlapjuk adatai szerint a társaság Magyarország harmadik legnagyobb repce exportőre évi 15-20 ezer tonna repce kivitellel. A cég napraforgó értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát. A másik vállalkozás rizst kivéve gabonafélék, hüvelyes növények és olajos magvak termesztésével foglalkozik.

Gluténmentes pékáru gyártásához fejlesztenek

A kutatási programban a gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékeket és a gyártáshoz szükséges malomipari technológiákat fejlesztik ki. Továbbá kialakítják az ennek igazolásához és dokumentálásához szükséges rendszert is. A cég konzorciumi partnerével, a KOR-AN 98 Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel közösen azt is ellenőrizni fogja, hogy melyek azok a gluténmentes növények, amelyek ipari mértékben termeszthetőek. Ilyen lehet az amaránt, a hajdina, a kukorica, a zab, a rizs, a cirok, a köles, a vadrizs, a quinoa és a teff is. Különösen utóbbi kettő az, ami csekély ismertsége folytán, további kísérleteket és vizsgálatokat igényel.

A quinoa egyébként egy ősi magféle, egyenesen Dél-Amerikából, az Andok hegyvidékéről és csak az elmúlt néhány évben lett igazán népszerű. A teff pedig  szintén egy ősi gabona, ami Afrikából származik. Kérdés, hogy a hazai klímán és talajviszonyok között eredményesen és gazdaságosan termeszthetőek-e. Vállalkozó szellemű növénytermesztők előnyben. Ha sikerrel járnak, már csak a felvevőpiacot kell megtalálni. Akik először lépnek, lefölözhetik a ma még nem is létező hasznot.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Malomipari főszereplő tűnik el a piacról Magyarország ötödik legnagyobb malomipari cége fog eltűnni a közeljövőben a piacról. A több milliárd forintos éves forgalmat produkáló cég nem tudott ...
A fogyasztókon csattan a búza drágulása Nem tétlenkedtek sokáig a malmok. A legfrissebb információk szerint ugyanis az idei drágább búzából adódó költségnövekedést a sütőiparra és a fogyaszt...
Öt forinttal kellene emelni a liszt árát augusztus... Kedvezőtlenül hatott az áprilisi hőség a búzára, az már látszik, hogy kevesebb lesz a termés a vártnál. Az iparág egészét nézve pedig a lisztáremelés ...
Megint drágább lehet a kenyér, újabb lisztáremelés... Az aratás után végrehajtott, átlagosan 8-9 százalékos lisztáremelés után most ismét arra készülnek a malmok, hogy magasabb árat kérjenek a termékeikér...
Nagy üzlet a gluténmentes élelmiszer, hasznos és i... „Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékozta...
Elkészült a milliárdos gluténmentes zabfeldolgozó ... Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán. Az 1,3 milliár...