A fekete retek a népi gyógyászatban emésztésserkentő, méregtelenítő, s így fogyást segítő zöldségként ismeretes. De rengeteg C-vitamint tartalmaz, és jótékonyan hat a májra is, ráadásul a téli időszakban a megfázás egyik ellenszere is lehet.
A fekete retek (lat. Raphanus sativus), vagy népies nevén kerti retek most terem a kertekben, szezonja áprilisig tart. Termeszthető konyhakertekben, de piacokon, zöldségboltokban is hozzá lehet jutni. Figyeljünk, hogy ne idős retket vegyünk, mert a túlérett zöldség csípős lesz.
Mire jó?
A friss gyökérben mustárglikozid van, ami serkenti az emésztést. Fogyókúrákhoz inkább bioboltból szerezzük be, és együk meg a héját. Mivel a héja sok vízhajtó anyagot tartalmaz, segít helyreállítani a túlzott sófogyasztástól felborult vízháztartást.
Anitbakteriális tulajdonsága miatt alkalmas köhögés, rekedtség, megfázásos betegségek ellen, és légúti betegségek gyógyítására. Antioxidáns tulajdonsága is van, ezért védi a májat. Jótékonyan hat a vérnyomásra és az ízületi gyulladásokra.
Figyelem! |
Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket! |
Egyszerű receptek
Reszeljük le a retket, préseljük ki a levét. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy elveszítse csípősségét. Túlsúly, puffadás és epepanaszok esetén napi egy-két evőkanállal fogyasszunk belőle.
Vágjunk félbe egy retket, kaparjuk ki a közepét, az üregbe töltsünk mézet, és tegyük a hűtőbe egy napra. Másnap fogyasszuk el az összeért köhögés elleni csodaszert.
Készült a hazipatika.com és a femina.hu cikkei alapján.