Még néhány napig bárki véleményezhezi az ízesített borokat

Néhány nap maradt a visszajelzésre az Európai Unió honlapján az ízesített borok témájával kapcsolatban. A 2023. június 27-től július 25-ig tartó véleményezési időszakban arra a felhatalmazáson alapuló rendelettervezetre lehet reagálni, ami az ízesített borászati ​​termékekről szóló 251/2014/EU rendeletet módosítaná. Fontos, hogy a tápértékjelölésre és összetevőkre vonatkozó kötelezettséget már korábban szabályba foglalták, a jelenlegi tervezet kiegészítené a 251/2014/EU rendeletet az ízesített borászati termékek összetevőinek címkézésére vonatkozó egyes különleges szabályok tekintetében.

A NAK szakértője, Pető Krisztina írta meg, hogy a tervezetben az olvasható, hogy a termék alapjául szolgáló szőlőbor összetevőit el kell különíteni az ízesített borászati termék készítésekor hozzáadott összetevőktől. Ezért az alapbor összetevőit zárójelben kell feltüntetni, a zárójelen kívül pedig a további hozzáadott elemeket térfogatuk vagy tömegük csökkenő sorrendjében.

A jelenlegi tervezet kiegészítené a 251/2014/EU rendeletet az ízesített borászati termékek összetevőinek címkézésére vonatkozó egyes különleges szabályok tekintetében
A jelenlegi tervezet kiegészítené a 251/2014/EU rendeletet az ízesített borászati termékek összetevőinek címkézésére vonatkozó egyes különleges szabályok tekintetében

Összhangba hoznák a szabályokat a borászatban a kiegészítéssel

A szőlőborból készült termékek összetevőinek feltüntetésére vonatkozó szabályokkal való összhang érdekében, valamint, hogy megkönnyítsék a fogyasztóknak az értelmezést, a tervezet lehetővé teszi a „sűrített szőlőmust” kifejezés használatát mind a sűrített szőlőmust, mind a finomított szőlőmustsűrítmény megjelölésére, ha azt az ízesített borászati termék előállításához használt alapborhoz adják.

Amennyiben az ízesített borászati termékek előállításához szulfitokat, tojást és tojásalapú termékeket és/vagy tejet és tejalapú termékeket használnak fel, azokat a borszőlőből készült termékek címkézésekor hagyományosan használt kifejezésekkel kell feltüntetni a címkén. Ezeket az allergéneket zárójelben kell feltüntetni, ha a szőlőbor előállításához használják fel, míg – ha azokat a palackozás előtt adták hozzá az ízesített borászati termékhez – akkor a zárójeleken kívül kell jelölni – írták.

A tervezet szerint lehetővé kell tenni az ízesített borászati termékeknél ugyanazon piktogramok használatát, amelyeket bor esetén használnak a szulfitok, a tojás és a tojásalapú termékek és/vagy a tej és a tejalapú termékek jelzésére – írta a közlemény. A véleményeket 2023. július 25-ig lehet leadni az Európai Bizottság weboldalán, ide kattintva.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

1,5 millió eurós támogatási keretösszeg a borászat... 2013. augusztus 7-től lépett hatályba a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásá...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
A magyarok kétharmadának több kedvenc bora van egy... A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 ...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...