Javában folyik az őszi szüreti munka a kertészeti üzemekben. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, az osztályozó és csomagolóüzemekben. A Nébih azokat a javasolt intézkedéseket gyűjtötte össze, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben a leginkább szolgálják a dolgozók egészségének megóvását. Előtérbe kerültek azok az intézkedések, amelyeket a koronavírus terjedésének megakadályozása, a dolgozók egészségének védelme érdekében szükséges megtenni.
A Nébih összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani a szabadban végzett őszi szüret során:
- Az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személy végezhet munkát.
- Tanácsos elkerülni a munkacsoportok keveredését. A „buborék elv” alkalmazása a legbiztonságosabb a pandémia idején. Egy „buborékba” tartozónak tekintik a közösen elszállásolt vagy egy helyről érkező, közösen utaztatott csoportot. Az a legcélszerűbb, ha ők a munka, a szünetek és a közös étkezések során is külön vannak, nem keverednek a többi munkacsoporttal.
- A több különböző helyről érkező dolgozók lehetőleg ne utazzanak együtt. Kerülni kell a zsúfoltságot az gépjárműveken. Amennyiben mégis idegenek utaznak együtt, viseljék a maszkot ugyanúgy, mint a tömegközlekedési eszközökön. Szervezett munkásszállítás esetén a járművet üzemeltető feladata, hogy gondoskodjon a biztonságos körülmények fenntartásáról, a belső tér tisztításáról és fertőtlenítéséről.
A kötelező szabályok az őszi szüret során is érvényesek
- A munkavédelmi tájékoztatás alkalmával hangsúlyozni kell az aktuális egészségügyi szabályok (pl. fizikai távolság megtartása, kötelező maszkviselés zárt térben, gyakori kézmosás) fontosságát.
- Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.
- Szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).
- Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat (pl.: puszi, kézfogás), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
- A szabadban végzett munka során a fizikai távolság betartása általában nem okoz gondot, de erre is fel kell hívni a figyelmet. A munkavállalók külön sorokban, oszlopközökben vagy fáknál egymástól biztonságos távolságra dolgozzanak.
- A munkaszünetek, étkezések során is meg kell tartani a védőtávolságot. Idén fokozottan kerülni kell az otthonról hozott élelmiszerek megosztását és körbekínálását.
- A munkaterületen kihelyezett védőitalhoz, ivóvízhez legyen minden munkatársnak saját pohara.
- Kézmosásra és kézfertőtlenítésre mindig legyen lehetőség, amire fel kell hívni a figyelmet. Szükség esetén pedig ellenőrizni kell a használatát.
- A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.
Mindenki a sajátját használja
- Javasolt a kesztyű használata. Fontos, hogy a kesztyűk nem cserélődhetnek, a dolgozóknak maguknál kell tartani ezeket.
- A munkaeszközök keveredését szintén el kell kerülni. A szedőállványok, ollók, vödrök, vagy más szerszámok címkézése, egyéb megjelölése jó megoldás arra, hogy az eszközt mindig ugyanaz a személy használja.
- Az eszközök tisztítását és fertőtlenítését rendszeresen, legalább naponta el kell végezni.
- Zárt helyen végzett munka során (pl. épületben végzett válogatás, csomagolás) gondoskodni kell a szellőztetésről és a dolgozók közötti fizikai távolság megtartásáról. Ahol erre nincs lehetőség, ott a maszk viselés mellett, annak kiegészítésként javasolt a cseppfertőzést megakadályozó fólia vagy plexi fal elhelyezése a munkaállomások elválasztására.
- Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőeszközök (maszk) használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Így zárt térben, ahol nincs lehetőség a legalább 1.5 méter távolság betartására, az orrot és szájat folyamatosan elfedő orvosi, vagy textil maszk használata szükséges.
A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ajtókilincs, villanykapcsoló, csaptelepek stb.) vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek. A fentiek nyilvánvalóan többlet terhet és költséget jelentenek a termelők számára, mégis szükségesek – írta a Hivatal.