Kötelező és ajánlott biztonsági intézkedések őszi szüret idejére

Javában folyik az őszi szüreti munka a kertészeti üzemekben. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, az osztályozó és csomagolóüzemekben. A Nébih azokat a javasolt intézkedéseket gyűjtötte össze, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben a leginkább szolgálják a dolgozók egészségének megóvását. Előtérbe kerültek azok az intézkedések, amelyeket a koronavírus terjedésének megakadályozása, a dolgozók egészségének védelme érdekében szükséges megtenni.

A Nébih összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani a szabadban végzett őszi szüret során:

 • Az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személy végezhet munkát.
 • Tanácsos elkerülni a munkacsoportok keveredését. A „buborék elv” alkalmazása a legbiztonságosabb a pandémia idején. Egy „buborékba” tartozónak tekintik a közösen elszállásolt vagy egy helyről érkező, közösen utaztatott csoportot. Az a legcélszerűbb, ha ők a munka, a szünetek és a közös étkezések során is külön vannak, nem keverednek a többi munkacsoporttal.
 • A több különböző helyről érkező dolgozók lehetőleg ne utazzanak együtt. Kerülni kell a zsúfoltságot az gépjárműveken. Amennyiben mégis idegenek utaznak együtt, viseljék a maszkot ugyanúgy, mint a tömegközlekedési eszközökön. Szervezett munkásszállítás esetén a járművet üzemeltető feladata, hogy gondoskodjon a biztonságos körülmények fenntartásáról, a belső tér tisztításáról és fertőtlenítéséről.
Az őszi szüret munkáinál is törekedni kell a koronavírus terjedésének megállítására – Fotó: Magro.hu, CSZS, Szegi, BAZ megye

A kötelező szabályok az őszi szüret során is érvényesek

 • A munkavédelmi tájékoztatás alkalmával hangsúlyozni kell az aktuális egészségügyi szabályok (pl. fizikai távolság megtartása, kötelező maszkviselés zárt térben, gyakori kézmosás) fontosságát.
 • Továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés.
 • Szigorúan be kell tartani a köhögés etikett szabályait (papír zsebkendő használata, annak hiányában behajlított kar könyökhajlatába történő köhögés, tüsszentés).
 • Kerülni szükséges a felesleges közvetlen testkontaktust, a hagyományos üdvözlési formákat (pl.: puszi, kézfogás), valamint a saját arc, szem, száj érintését is.
 • A szabadban végzett munka során a fizikai távolság betartása általában nem okoz gondot, de erre is fel kell hívni a figyelmet. A munkavállalók külön sorokban, oszlopközökben vagy fáknál egymástól biztonságos távolságra dolgozzanak.
 • A munkaszünetek, étkezések során is meg kell tartani a védőtávolságot. Idén fokozottan kerülni kell az otthonról hozott élelmiszerek megosztását és körbekínálását.
 • A munkaterületen kihelyezett védőitalhoz, ivóvízhez legyen minden munkatársnak saját pohara.
 • Kézmosásra és kézfertőtlenítésre mindig legyen lehetőség, amire fel kell hívni a figyelmet. Szükség esetén pedig ellenőrizni kell a használatát.
 • A szociális helységekben biztosítani kell legalább a szappanos kézmosási lehetőséget, papírkéztörlő használatát, lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert.

Mindenki a sajátját használja

 • Javasolt a kesztyű használata. Fontos, hogy a kesztyűk nem cserélődhetnek, a dolgozóknak maguknál kell tartani ezeket.
 • A munkaeszközök keveredését szintén el kell kerülni. A szedőállványok, ollók, vödrök, vagy más szerszámok címkézése, egyéb megjelölése jó megoldás arra, hogy az eszközt mindig ugyanaz a személy használja.
 • Az eszközök tisztítását és fertőtlenítését rendszeresen, legalább naponta el kell végezni.
 • Zárt helyen végzett munka során (pl. épületben végzett válogatás, csomagolás) gondoskodni kell a szellőztetésről és a dolgozók közötti fizikai távolság megtartásáról. Ahol erre nincs lehetőség, ott a maszk viselés mellett, annak kiegészítésként javasolt a cseppfertőzést megakadályozó fólia vagy plexi fal elhelyezése a munkaállomások elválasztására.
 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőeszközök (maszk) használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása. Így zárt térben, ahol nincs lehetőség a legalább 1.5 méter távolság betartására, az orrot és szájat folyamatosan elfedő orvosi, vagy textil maszk használata szükséges.

A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ajtókilincs, villanykapcsoló, csaptelepek stb.) vírusölő hatású szerrel, megfelelő gyakorisággal és alapossággal fertőtlenítésre kerüljenek. A fentiek nyilvánvalóan többlet terhet és költséget jelentenek a termelők számára, mégis szükségesek – írta a Hivatal.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon kezdődött meg az idei európai szüre... A korai érésű Csabagyöngyével kezdődött meg Ordacsehiben a szőlőszüret Európában, jó termés várható, a szőlő átvételi ára nem változik. A következő sz...
Állami támogatás kapható a kéknyelv vakcinázásra... Idén jól állunk a kéknyelv betegség terén. Hazánkban 2015-ben nem volt újabb megbetegedés, de a gazdák figyelme továbbra sem lankadhat, bármikor felüt...
Elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken Tavalyhoz képest egy nappal korábban, hétfőn elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken. A Fertő parti Ranisch-dűlőn egy hektáron 95 mázsa Irsai Olivér...
Augusztus a betakarítás időszaka Többnyire nehezen viseljük el a fülledt forróságot, a gyakran megismétlődő, monszunszerű záporokat, az utcákat elárasztó vízfolyásokat, a fákat kicsav...
Itt a szeptember, indulhat a szüret A következő hetek legfontosabb munkája a télialma szüretelése. Az almaszüret mellett a körte és a dió is lassan ládákba és zsákokba kerülhet. A télia...
Kéknyelv betegséget mutattak ki Tolnában Két állatnál mutatták ki a kéknyelv betegséget egy 350 üszőből álló Tolna megyei szarvasmarha-állományban. Az állategészségügyi hatóság a szükséges in...