Rengeteg fűszer van, amelyekkel ételeinket kicsit megbolondíthatjuk. Ilyen például a szegfűszeg, a gyömbér, a babérlevél, az ánizs, a kakukkfű és az oregánó is. Télire elsősorban az egynyári fűszernövényeket szoktuk betárolni, ennek pedig most jött el az ideje.
Nyár közepe van, fűszernövényeink ilyenkor érik el azt a kort, amikor nyugodt szívvel betakaríthatjuk őket és megkezdhetjük betárolásukat télire. Az egyik tartósítási mód a szárítás.
A kis csokorba kötött hajtásokat fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen kell felaggatni. Átlagos, nyári időjárás esetén a hajtások 7-10 nap alatt kellően kiszáradnak. Tovább nem ajánlatos a feldolgozásukkal várakozni, mert a hangyák, a fülbemászók és egyéb rovarok szívesen telepednek beléjük. A csomókat felbontjuk, a leveleket a hajtásokról lehúzzuk és enyhén megmorzsoljuk; a leveleket ne törjük porrá, mert akkor sokat veszítenek az értékes beltartalmukból. A felaprózott anyagot célszerű jól záródó befőttes üvegekbe tölteni, cédulával ellátni (tartalom, időpont) és hűvös, sötét helyre rakni. Világos, napos helyen a készítmény sokat veszíthet a színéből és az ízéből!
Hűtőben is tárolhatjuk!
A szárítás nélkül tárolandó fűszerféléket (metélőhagyma, petrezselyem zöldje) műanyag lapon, éles késsel aprózzuk fel és fóliába csavarva a háztartási hűtőszekrényben tárolhatjuk.
A bölcs kertgazda a termett fűszereket egy év alatt felhasználja, mert tudja, hogy a következő évben még többféle és még értékesebb termést fog betakarítani!
Forrás: balintgazda.hu