Igy tárolja a zöldséget és gyümölcsöt ősszel, hogy ne menjen pocsékba

Az ősz a termésbetakarítás és a raktározás főszezonja. Utóbbinál az elsődleges cél az, hogy begyűjtött zöldségeket és gyümölcsöket megőrizzük úgy, hogy az eredeti állapota minél nagyobb tápértékben megmaradjon, illetve minél kevesebb legyen a veszteség.

Idén az aszályos időjárás és a késő tavaszi fagyok miatt a gyümölcstermés mennyisége nagyon elmarad a tavalyihoz képest. Részben emiatt a gyümölcsök ára 46 százalékkal emelkedett, ezen belül is az alma például most duplaannyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. Sajnos a klímaváltozás miatt akár még évekig drága maradhat a gyümölcs Európában.

Az almát különítsük el más terményektől, mert az általuk termelt etiléngáz megrohaszthatja azokat (Fotó: Pixabay, MarcoRoosink)
Az almát különítsük el más terményektől, mert az általuk termelt etiléngáz megrohaszthatja azokat (Fotó: Pixabay, MarcoRoosink)

Ezért egyáltalán nem mindegy hogyan tárolunk. Arra mindenképpen nagyon figyeljünk oda, hogy csak tiszta, alaposan fertőtlenített helyiséget használjunk erre a célra.

A faluhelyen régen vermekben tárolták a különféle zöldségeket (főleg a gyökérféléket), mára azonban ez kiment a divatból. Annak, aki ilyet szeretne készíteni a következőket érdemes szem előtt tartani – olvastuk a CS Monitor oldalán.

  • Veremkészítésre ne túl mélyen fekvő területet válasszunk, hogy ne gyűljön fel a környékén a csapadék, és olyat, ahol biztosan nem jön fel a talajvíz.
  • A talajfagyok megérkezése előtt, ássunk egy nagyobb, mély gödröt védett helyen, valahol a házunk közelében. A hossza a tárolni kívánt termény mennyiségétől függ. (A vermelőgödör ideális nagysága 80-120 cm mély, 130-150 cm széles, 20-50m hosszúságú.)
  • Ha nem használunk rétegező közeget, 20-30 cm vastag szalmatakarót tegyünk rá, majd 20-30 cm vastag földréteggel borítsuk be. Rétegezhetünk homokkal, porhanyós, laza földdel vagy tőzeggel is. Arra figyeljünk, hogy amit használunk, mindenképp tiszta és csíramentes legyen!
  • A verem tetejét deszkákból is elkészíthetjük, a biztonság kedvéért néhány helyen alulról is megtámogathatjuk. A tetőt befedhetjük kátránypapírral és szalmával vagy a tél beállta előtt földdel is szigetelhetjük.

A különböző gyümölcsök és zöldségek tárolásánál a következőkre figyeljünk:

Az almát tároljuk veremben vagy sötét, hűvös pincében, alagsorban, esetleg garázsban. Különítsük el más terményektől, mert az általuk termelt etiléngáz megrohaszthat más zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb fajtát 3-6 hónapig tárolhatjuk.

A körtét tegyük zárt zacskókba a hűtőszekrénybe, hogy ne száradjon ki. 60 napon belül fogyasszuk el.

A káposztát, karfiolt, brokkolit vagy kelbimbót lógassuk fel a lehetőleg magasabb páratartalmú alagsorban, garázsban vagy melléképületben, ahol a hőmérséklet nem esik fagypont alá. Legfeljebb egy hónapig tartanak ki.

A hagymát hálós zsákokban vagy nyitott kosárban tartsuk hűvös, száraz helyen.

A burgonyát hűvös, sötét helyen tartsuk, ahol 10-15 fok van. Jó megoldás, ha papírzacskókba tesszük, amit előzőleg kilyuggattunk, hogy tudjon levegőzni. Ne tároljuk a hagymához közel, ami az almához hasonlóan szintén etiléngázt bocsáthat ki! Ilyen formában hónapokig elállhat, de arra is figyeljünk, hogy ne érje fény. Hűtőbe semmiképp ne tegyük, mert a hideg miatt elveszíti az ízét.

A tököt vagy sütőtököt tisztítsuk meg alaposan, hogy elkerüljük, hogy bármilyen gomba vagy baktérium kárt tegyen a termésekben! Hűvös helyen tartsuk, akár 6 hónapig is eláll.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Itt a szeptember, indulhat a szüret A következő hetek legfontosabb munkája a télialma szüretelése. Az almaszüret mellett a körte és a dió is lassan ládákba és zsákokba kerülhet. A télia...
Legyünk bátrak! Tároljuk el kertünk terményeit!... Az ősz a betakarítás időszaka mind zöldség, mind gyümölcsfronton. A hobbikertészek a betakarított zöldséget és gyümölcsöt – mintha boltban vennék – mi...
Hűtőházak építése: eddig 8 milliárdos pályázati pé... Jönnek a milliárdok a kertészeti ágazatba. Az új hűtőházak építése nagy segítség lenne a termelőknek. Százmilliós beruházásokat várnak a támogatástól,...
Tárolja igy a zöldségeket és a gyümölcsöket, későb... Kevés zöldséget és gyümölcsöt vásárol, valamint fogyaszt a magyar, ellenben a megvásárolt élelemiszer egy jó részét kidobjuk a szemétbe. Személyenkén...
Hibák, amelyeket elkövethetünk és el is követünk a... A koronavírus kezdetekor sokan beleestek abba a hibába, hogy elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket, így rengeteg bolt polca kiürült, és bár m...
Így fagyasszunk le zöldségeket és gyümölcsöket, ho... Fagyasztóval könnyű megőrizni a most vagy a közeljövőben leszedett friss zöldségeket és gyümölcsöket télire. Közismert, hogy bezacskózva vagy bedoboz...