Így könnyű – pénzelik a kukorica legnagyobb ellenfelét, korszakváltás érkezhet

Időről időre felmerül a téma: van-e olyan növény, amely sikeresen helyettesítheti a kukoricát a takarmányozásban. Ilyenkor a cirok jut eszébe sokunknak, most pedig egy Európai Uniós döntésnek hála, a jövőben még üzleti szempontból is érdemes lesz cirokkal foglalkozni.

Ahogy világszerte megfigyelhető, úgy Magyarországon is: évről évre növekszik a cirok termőterülete. A növényt elsősorban takarmányozásban hasznosítják a gazdálkodók, kiemelkedő beltartalmi értéke miatt elsőszámú kihívója a kukoricának a takarmányversenyben. A takarmányozásnál jóval kisebb mértékben élelmiszeripari célokra is felhasználják a növény magját.

A cirok legnagyobb előnye a kukoricával szemben, hogy jobb vízhasznosításának köszönhetően aszályos körülmények között is képes kiugró teljesítményre a növény. Termésmennyisége nem marad el a kukoricáétól, intenzív hibridek akár 12 tonnát is teremhetnek hektáronként.

Egy Bukarestben tartott tanácskozáson – ahol a ciroktermesztéssel foglalkozó szakemberek ültek le tárgyalni egymással – kiderült, hogy az Európai Unió a jövőben kiemelten fogja támogatni a ciroktermesztéssel foglalkozó gazdálkodókat.

Szükség is van a cirok termesztésének támogatására, a növény népszerűsítésére, mert attól, hogy egyre többen termesztik még nem számít széles körben népszerű szántóföldi növénynek.

A cirok térhódítása statisztikailag megkérdőjelezhetetlen, a világon az ötödik legnagyobb területen termesztett növénnyé lépett elő.
A cirok térhódítása statisztikailag megkérdőjelezhetetlen, a világon az ötödik legnagyobb területen termesztett növénnyé lépett elő.

 

Feltörekvőben a szemes cirok

Mára eljutottunk oda, hogy hazánkban éves szinten 20-22 ezer hektáron folyik ciroktermesztés. A terület döntő többségén szudánifű és silócirok terem, de egyre több szemes cirok termesztővel találkozni az ország minden táján. Évente 45-50 ezer tonnát takrítanak be a gazdálkodók a cirokból, melyből 35-40 ezer tonna Belgium, Hollandia és a Skandináv országok irányába exportálásra kerül.

Sokan még nem merik takarmányozásban alkalmazni a cirokmagot, mert tartanak a tannintartalmától, pedig a modern nemesítésű cirokfajták között már van olyan, amely egyáltalán nem tartalmaz tannint. Ez pedig 100 százalékban ki tudja váltani a takarmányozásban a kukoricát, termesztése pedig egyszerűbb és olcsóbb, mint a tengerié. Természetesen nem csak takarmányozásra használható a cirok: bioetanol, valamint biogáz is előállítható belőle.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...