Hagyományos vagy gyorspácolt? Melyik sonkát tegyük az asztalra?

Közeleg a Húsvét és vele együtt a hazai sonkapiac kiemelt időszaka. Vásárlás előtt azonban célszerű mindenkinek tájékozódni, mit is tesz az ünnepi asztalra, mert a sonkák között is van már számtalan fajta.

A húsvéti sonkákat alapvetően két csoportba sorolhatjuk. Az egyik a hagyományosan pácolt sonka. Azt a sonkát nevezzük így, ami hosszú hetek során kapja meg a pácanyagot, ami lassan szívódik fel a húsba. A folyamat és a füstölés során nyeri el a hús az érettségét és a jellegzetes aromáját, valamint az érés során a víztartalmának jelentős részét is elveszíti.

A hagyományos sonka az érés során víztartalmának egy jelentős részét elveszíti
A hagyományos sonka az érés során víztartalmának egy jelentős részét elveszíti

 

A másik változat az úgynevezett gyorspácolt sonka. Ezek a sonkák gyorspácolás, füstölés és érlelési folyamat során nyerik el végleges ízüket és állagukat. Az így készített sonka nem hogy leadja a víztartalmát, hanem pont ellenkezőleg: súlyának akár 30 százalékát helyettesítő víz is kerülhet a termékbe. Ilyen sonka vásárlása esetén fokozottan észnél kell lenniük a vásárlóknak: ha már felvágatlan állapotban is jelentős mennyiségű vizet ereszt a sonka, akkor az már jelentős mennyiségű páclétartalomra utal, élvezeti értéke romlik.

A gyorspácolású sonka rengeteg vizet szív magába az érlelés során (Fotó: nosalty.hu)
A gyorspácolású sonka rengeteg vizet szív magába az érlelés során (Fotó: nosalty.hu)

 

Sertéssonka kizárólag combból és lapockából készülhet. Előfordul olyan eset is, hogy a megvásárolni kívánt termékre nem a „sonka” megjelölés kerül, hanem pácolt, füstölt comb vagy pácolt, füstölt lapocka. Ennek oka, hogy a termék nem felel meg 100 százalékban a sonka előírásainak. Ettől függetlenül ezek a termékek is szabályosan előállított és forgalmazott élelmiszerek.

Manapság már nem csak sertésből készül sonka, találkozhatunk marha, valamint vadhúsból készített sonkával is. Külön érdekesség, hogy akár baromfiból is készülhet sonka.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Sertés tőkehús – figyelni fogják a kereskedő... A jövő évre tervezett sertéshús áfacsökkentést fokozottan figyelemmel fogják követni a Nemzetgazdasági minisztérium szakemberei. Amennyiben a keresked...
Piaci körkép – élő sertés és sertéshús 1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása 2015-ben az előrejelzések szerint. Eközben az Európai Unióban és Magyarországon is jelentősen...
Külkereskedelmi információk az első negyedévről... Vegyesen zárta az első negyedévet a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmünk. A sertés- és a baromfihús külkereskedelme gyengült, míg a kuko...
Ausztrál és uniós baromfikörkép Ausztráliában egyre több baromfihúst fogyasztanak az emberek, legalábbis az utóbbi évek tapasztalatai ezt mutatják. Az árak évről-évre versenyképesebb...
Baromfihúspiac jelene és jövője 2025-ig folyamatosan növekedhet a baromfihús-termelés az Európai Unióban. Sőt, a termelés mellett a fogyasztás is felfelé ívelhet az előrejelzések sze...