Gyalázatos a szőlő ára, de milyen lesz így az idei bor?

A legfrissebb információk szerint a szőlőtermő területek kétharmadán már befejeződött a szüret. A Balaton környékén a nagy terméskiesés okoz problémát, Tokajban pedig a botritiszes szemek kötelező kiválogatása miatt törhetik a fejüket a gazdák. Ami viszont mindenhol egyformán rontja a hangulatot: a felvásárlási ár.

Tokaj-Hegyalján a többi borvidékhez képest később kezdődött meg a szüret, a munkálatok azonban zökkenőmentesen haladnak. Már ha zökkenőmentesnek lehet nevezni azt, hogy a felvásárlók idén megszabták, a botritiszes szemeket ki kell válogatni az egészséges bogyók közül. Ez jelentős többletmunkát és plusz költségeket jelent a termelőknek.

A korai fajtákat már leszedték a gazdák, ezzel féltávhoz érkezett a tokaji szüret. A furmint és a hárslevelű fele még a tőkéken van, de a munkálatok kiváló ütemben haladnak. Az aszúban bíznak elsősorban idén a szőlészek, az időjárás ugyanis a lehető legjobban alakult az aszú szőlők szempontjából.

Kiemelkedő évjáratot remélnek a szőlészek és a borászok 2016-ban a történelmi borvidéken, mennyiségben azonban nem éri el a leszedett szőlő a vártakat: mindössze 250-300 ezer mázsa szőlőre számítanak a termelők. Pedig korábban 350 ezer mázsában bíztak, de az is csak egy közepes termésmennyiségnek felelt volna meg.

Tokaj-Hegyalján kötelezően ki kell válogatni a botritiszes bogyókat
Tokaj-Hegyalján kötelezően ki kell válogatni a botritiszes bogyókat

 

A térség legnagyobb felvásárlója a tavalyi árakkal dolgozik, a szőlő kilóját minőségtől és fajtától függően 100-350 forintért veszi át. A botritiszes szemekért azonban csak minimális, 80 forintos, úgynevezett védőárat határozott meg, ami sokak szerint igen alacsonynak számít.

A Soproni borvidéken is gőzerővel zajlanak a munkálatok, még a tőkéken van a cabernet sauvignon és a cabernet blanc szőlő java. A tavaszi fagyok olyan mértékben károsították a területen lévő tőkéket, hogy a 230 borkészítő gazda közül mindössze 20-25-nek lett számottevő termése idén. A mennyiséggel kapcolatban így nagyon is van ok a panaszra, viszont a minőség kitűnő. 18 mustfok alatt sehol sem szüreteltek a gazdák.

Az árakat tekintve: a magyar felvásárlók 100-110 forintot kínálnak a szőlőért. Ennek tudatában a gazdák inkább az osztrák felvásárlóknak adják el termésüket, ugyanis ők jóval többet adnak érte.

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken is betett a fagy a szőlőnek. Viszont a későbbi, meleg időjárás némiképp helyrepofozta a termést, így összességében egész jó évjárat születhet idén. Az árak itt is katasztrofálisak, 70-120 forintot kínálnak a felvásárlók a szőlő kilójáért átlagosan. Kizárólag a kiváló minőséget produkáló kistermelők kapnak 150-220 forintot a termés kilójáért.

A Balaton környékén nagy pusztítást végzett a tavaszi fagy a szőlőültetvényeken
A Balaton környékén nagy pusztítást végzett a tavaszi fagy a szőlőültetvényeken

 

Hektáronként 20 mázsa szőlő termett idén a Somlón átlagosan, ami 50 százalékos terméskiesést jelent. Köszönhető ez a tavaszi fagykárnak (ami a borvidék termésének 30 százalékát le is radírozta a tőkékről), valamint a júliusi jégverésnek.

A rosszabb minőségű szőlő kilójáért még 100 forintot sem lehet kapni, a jobb minőségű termésért azonban 200-220 forintot is adnak a felvásárlók.

Talán a Villányi borvidék az egyetlen, ahol jelenleg elégedettek lehetnek a gazdák. A szüreti munkák felénél a mennyiségre és a minőségre is csak jókat tudnak mondani. A felvásárlási árak ugyan itt sem alakulnak magasan (110-200 forintot adnak a termésért), de itt jellemzően évjárattól függetlenül többet adnak a szőlőért, mint az ország többi táján. A felvásárlási árak ugyanis nagyban függenek a termőterülettől is.

Forrás: nak.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Irsai Olivér rövidesen hordóba költözik Tegnap már szedték az Irsai Olivért a soltvadkerti határban. Font Gábor borász azt mondta, hogy a családi ültetvényein már ideje volt elkezdeni az i...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...