Az életben egyszer kötelező típusú pálinkákat válogattak

Rengetegen szeretik a jó magyar pálinkát, de embere válogatja, hogy kinek mi ízlik. Az ízlés és a minősítés fejlesztésére hozott létre egységes pálinka bírálati rendszert a Nemzeti Pálinkakiválóság Program. Az idei megmérettetésre 43 kereskedelmi pálinkafőzde 382 pálinkát, illetve törkölypálinkát nevezett be.

Az értékelés szempontjait a 2014-ben kialakított egységes pálinka bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg. A minősítést a Pálinka Bíráló Bizottság 10 tagja végezte, akik valamennyien nagy tapasztalattal rendelkező, pálinkaházaktól független szakértők. Csak azok a tételek kerültek eléjük, melyek az alapbírálaton, azaz az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen alkalmazott 20 pontos rendszerben legalább 16 pontot értek el. A pálinkabírálók az egyes tételeket névtelenül (vak kóstolás alapján), de csoportos konszenzussal értékelték, átfogó meghatározást adva a termékről, az apró különbségekre helyezve a hangsúlyt – írja a Nemzeti Pálinkakiválóság Program weboldala.

A legjobb magyar pálinkákat keresi és díjazza a Nemzeti Pálinkakiválóság Program
A legjobb magyar pálinkákat keresi és díjazza a Nemzeti Pálinkakiválóság Program

Az előző évekhez képest változás a TOP Pálinkakiválóság elnevezés, ami az ötcsillagos kategória elnevezést váltotta fel. Az egyes kategóriákba sorolt tételek közötti különbséget a jellemzésük részletességében lehet felfedezni.

Egyes főzdék a kiemelkedő munkájuknak köszönhetően, egy adott főkategórián belül igen sok díjazott tétellel rendelkeznek, azonban az eredeti versenykiírás csak főkategóriánként legfeljebb 2-2 termék részletes bemutatását teszi lehetővé, ezzel biztosítva a fogyasztóknak könnyebb eligazodást. A Pálinkakiválóságok Könyvében kizárólag olyan pálinkatételek találhatóak, melyek minőségük alapján kerültek kiválasztásra. Idén a kiválóságok közé összesen 161 tétel került, melyből 115 a Pálinkakiválóság és 46 a TOP Pálinkakiválóság címet viselheti, ezek közül 130-at mutat be részletesen a kiadvány. Az egyes főzdék részletesen bemutatott tételeit követően, felsorolás jelleggel megtalálhatóak a további kiválóságnak választott tételek is.

Milyen a kiváló magyar pálinka?

A pálinkakiválóság tételek mentesek minden hibától, aromatikájuk tiszta, a készítés módjára jellemző illat- és ízjegyekkel. Olyan tételek találhatóak a kategóriában, amelyek a tökéletes cefrézés és lepárlás mellett például a kiválóan megválasztott szüreti időponttal – gyümölcs minőséggel – valamint jól megválasztott alkoholfokkal rendelkeznek, valamint a gyümölcsösségen túlmutató értékeket hordoznak (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Harmóniájuk, egyensúlyuk megfelelő, továbbá valamelyik tulajdonságuk kiemeli őket az átlag tételek közül. Nemzetközi viszonylatban jó és nagyon jó értékelést elérő (párlatok/) pálinkák.

Mi az a top pálinkakiválóság?

A kategória tételei szépségén túlmutató, csúcskategóriás, kimagasló minőségű pálinkák. Az „életben egyszer kötelező” kategória. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi, ami alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek és emlékezetesnek nevezik őket. A bírálók ezen termékek leírására cizelláltabb, a kóstolás közben bennük megfogalmazódó, néhol költői jellemezéseket adtak, ezzel is hangsúlyozzák az adott pálinka különlegességét. Minden tétel nemzetközi viszonylatban, a hozzájuk hasonló kiváló termékek közt is remekül helytáll, a hivatalos versenyeken kiemelkedő, (20 pontos) nagy aranyéremmel, illetve champion díjjal minősített párlatok/pálinkák.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Pálinkakóstolásra fel! 2015-ben is megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló! A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium a Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen rendezi meg,...
Az ’égő víz’-től a pálinkáig 2015-ben ismét megrendezésre kerül a Pálinka Országkóstoló, ahol a különleges pálinkák bemutatása mellett kiválasztják Magyarország Pálinkáját is! Enn...
A fagyi, amiből 3 gombóc a maximum! Alig léptünk az igazi nyárba, mégis merészek vagyunk, és ki merjük jelenteni, hogy már meg is találtuk a nyár fagylaltslágerét. A magyar emberek rendk...
Csődközelben több pálinkafőzde is Töredékére esett vissza a pálinkafőzdék és kereskedelmi főzdék forgalma. Ennek oka a szeszadó újbóli bevezetése, másrészt a házi pálinkafőzés jelenleg...
Panyolafeszt – mintha hazajönnél Évről-évre megrendezik a csendes és elbűvölő kelet-magyarországi faluban a Panyolafeszt nevű rendezvényt, amely sokak érdeklődését kelti fel szerte az...
Világhírre tör a magyar disznótoros Bajai halászlé, fröccs, debreceni páros kolbász. Csak néhány a hungarikumok közül, amelyekre büszkék lehetünk Mi, magyarok! Ebbe a díszes társaságba n...