Magyarország csak a 30. az élelmiszerek megfizethetőségét és minőségét vizsgáló listán

Megjelentek a 2018-as Globális Élelmiszerbiztonsági Index (GFSI) megállapításai. A Corteva Agriscience támogatásával készült jelentés egységes szempontrendszert biztosít az élelmiszerek elérhetőségével, minőségével kapcsolatos problémák kiváltó okainak megértéséhez. […]

Tovább…

Esik és esik mind a szója, mind a feldolgozott szója ára

Chicagóban a szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 310 dollár (USD)/tonnáig, a szójadaráé 340 dollár/tonna alá, a szójaolajé 620 dollár/tonna közelébe ereszkedett október második felében. Magyarországon átlagosan 107,1 ezer forint/tonna termelői áron értékesítették a termelők az 51-53 százalék együttes zsír- és fehérjetartalmú szójababot, miközben a minősítés nélküli terményen 106,5 ezer forint/tonnáért adtak túl. A hazai feldolgozók 135-136 ezer forint/tonna körüli áron értékesítették a full-fat szóját. […]

Tovább…

A hazai gabonatermesztők örülnek, az árak jóval magasabbak, mint tavaly ilyenkor

Chicagóban 185 dollár USD/tonna, Párizsban 200 euró/tonna körül hullámzott a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. Magyarországon a fizikai piacon 56 ezer forinton kereskedtek az étkezési- és 54 ezer forinton a takarmánybúza tonnájával október harmadik hetében. Ez az árszint hozzávetőlegesen 20 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkori árat. A kukorica pedig 45 ezer forintos tonnánkénti áron cserélt gazdát, ami 4-5 százalékkal magasabb a 2017. októberi árnál. […]

Tovább…

Nem mindig a nagyobb tőszámú vetés hozza a jobb eredményt

„Kukorica termesztéstechnológia termelői szemmel” címmel tart előadást a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozaton Almás Roland, a Maisadour Hungária Kft. Dél-Nyugat Magyarországért felelős régióvezetője, aki ezer hektárra ad szaktanácsokat, és saját maga is mezőgazdasági termelő. 140 hektáron gazdálkodik, kukoricát, napraforgót és lucernát is termeszt. Ezért saját maga is tapasztalja a termelőket érintő kihívásokat, illetve a mezőgazdasági termeléssel járó nehézségeket. Vele beszélgettünk arról, hogyan lehet eredményesebben kukoricát termeszteni. […]

Tovább…

Romlik a nyulak szaporasága a meleg miatt

Ha a tenyésznyulak hőstressznek vannak kitéve, az kedvezőtlen hatással lehet a szaporasági mutatókra. A nyúltenyésztésben leginkább a meleg égövi országok kutatói kezdték intenzívebben vizsgálni a magas hőmérsékletnek az anya és növendéknyulakra gyakorolt hatását. Az eddigi eredmények alapján megállapítható, hogy a magas hőmérséklet részben közvetlenül okoz változást több élettani folyamatban, részben a csökkent takarmányfogyasztáson keresztül fejti ki közvetett hatását. […]

Tovább…

A hazai búzatermesztés hatékonyságban csak kullog Nyugat-Európa mögött

Idén 950 ezer hektárról 4,8 millió tonna búzát takarítottak be Magyarországon, ami hektáronként 5,1 tonnás termésátlagot jelent. Ez mindössze 50 kilogrammal volt több, mint 1990-ben. Az elmúlt 5 év (2013-2018) termésátlaga 5,2 tonna/hektár volt, ez alig több mint 15 százalékkal múlta felül  az 1990-1995 közötti 4,4 tonna/hektárt. Mindeközben napjainkban Nyugat-Európában nem ritkák a 8-10 tonna/hektáros búza termésátlagok, Oroszország pedig úgy vált a világ első számú búzaexportőrévé, hogy a termésátlagok nem érik el a 3 tonnát hektáronként. […]

Tovább…

Csak a bennfentesek tudják, hogy Szerbia ennek a növénynek a termesztésében 3. a világon

A világ éves szilvatermése 11,6 millió tonna körül alakul, Kínában évente 6 millió tonna, Indiában 700 ezer tonna szilvát takarítanak be. Szerbia a szilvatermelés tekintetében a világon a harmadik helyet foglalja el, éves termelése 500 ezer tonna körül alakul. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió legnagyobb szilvatermelő tagországa Románia (az itt termett szilva többsége ipari célú feldolgozásra kerül), valamint Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország volt az elmúlt években. […]

Tovább…