Fák kivágása nélkül is termelhető több élelmiszer

Hogyan működik ma a mezőgazdaság? Egyre több ember él a Földön, így évről-évre nagyobb mezőgazdasági területekre van szükség az optimális élelmiszer előállításhoz. Ehhez azonban az erdőkből kell elvenni területeket, magyarul az erdők rovására termeljük meg az élelmiszert. Vajon jól van ez így? ‘Ki lehet még békíteni’ a két ágazatot?

Egyre kevesebb erdővel borított terület van a világon. Az erdőirtások elsősorban a mezőgazdaság érdekében történnek, ugyanis csak úgy tudnak újabb területeket bevonni a növénytermesztésbe, ha az erdőterületekből vesznek el. Ennek ellenére a FAO közleménye szerint a fenntartható mezőgazdasági rendszerek érdekében meg kellene erősíteni a kapcsolatot a két terület között.

Az erdők ugyanis fontos szerepet látnak el a mezőgazdaságban. Hozzájárulnak az egészséges vízkörforgáshoz, a talajmegőrzéshez, a fák megkötik a szén-dioxidot, hatással vannak a helyi klímára, valamint élőhelyet biztosítanak számos beporzó állatfajnak is.

Sajnos továbbra is a mezőgazdaság tehető felelőssé az erdőirtás oroszlánrészéért. Ezen belül is a trópusi és szubtrópusi nagyüzemi (40 %) és a helyi és önellátó mezőgazdasági termelés (33 %) vezeti a listát, a maradék 27 % a városok növekedésének, az infrastruktúra és bányászati beruházások számlájára írható a jelentés szerint.

Miközben a fák és erdők ökológiai haszna elvitathatatlan

„Ahhoz hogy mindenkit el tudjunk látni élelemmel, elég lenne a termelés fokozása és más, pl. szociális intézkedések, nem szükséges a mezőgazdasági termőterület további növelése,” hangsúlyozta Eva Müller, a FAO erdészeti egységének igazgatója. „Ehhez azonban figyelmet kell fordítani a jobb szektorközi koordinációra a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, az élelmezés és a földhasználat esetében, emellett a hatékony szabályozásra és a helyi közösségek bevonására.”

Közel áll egymáshoz a mezőgazdaság és az erdészet
Közel áll egymáshoz a mezőgazdaság és az erdészet

 

Hozzátette: „Az ott lakók számára stabil keretek kellenek és nem csupán a földbirtoklásban, hanem az erdőbérletben is. A gazdák tudják, hogyan lehet a legtöbbet kihozni az erőforrásaikból, ehhez viszont sokszor hiányoznak a jogi eszközeik.”

Javuló élelmezés csökkenő erdőirtás mellett

A megfelelően kezelt erdők komoly kapacitással rendelkeznek az élelmezésben, jövedelmet biztosíthatnak a közelben élők számára. Közel 2,4 milliárd ember használ fát főzéshez és az ivóvíz sterilizálására, illetve az erdei termények a helyiek táplálkozását tehetik kiegyensúlyozottabbá.

1990 óta több mint 20 országban sikerült egyszerre javítani az élelmezés helyzetén és közben nem növelni, sőt, akár csökkenteni az erdőirtást. Tucatnyi országban (többek között Marokkó, Tunézia, Törökország, Chile, Kína) 10 % fölött nőtt ez idő alatt az erdőterület aránya.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Több mint 600 millió forint agrárszakképzésre!... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott képzésekhez igényelhető támogatásra a beé...
Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Az erdészeti hatóság felülvizsgálja az erdőgazdálk... Felülvizsgálják a természetes személynek minősülő erdőgazdálkodók Erdőgazdálkodói Nyilvántartásba bejegyzett adatait. A határozatokat várhatóan 2014. ...
Egyre kevesebb az erdő a világban Ugyan egyre nagyobb területen végeznek megfelelően erdőkezelést, de még így is folyamatosan csökken a világ erdeinek mérete. Mégis, mi az oka a fák fo...
Kompenzáció jár a Natura 2000 területen gazdálkodó... Három újabb pályázati felhívással jelentkezünk! Ezúttal a Natura 2000 területen gazdálkodók, valamint a jelentős természeti hátránnyal rendelkező terü...
50 milliárd forint erdőtelepítésre A növénytermesztés és az állattenyésztés mellett nem szabad megfeledkezni az erdészetről sem és úgy tűnik, a Miniszterelnökség is tudja ezt. Néhány na...