Kajszi: már az ültetvény tervezésénél el kell kezdeni a fagyvédelmet

Az alany befolyásolja a nemes fajta generatív és vegetatív teljesítőképességét. Például a termőképességét, a termőre fordulását, a növekedési erélyét, a gyümölcs minőségét és tárolhatóságát.
Az alany számos tulajdonsága (pl. a kórokozókkal és a kártevőkkel szembeni tolerancia vagy a talaj magas mésztartalmának tűrése) lehetővé teszi, hogy a nemes fajtát az igényeihez képest más körülmények közé telepíthessék. […]

Tovább…

Sárgabarackfajták és jellemzőik – III. rész

Ismét elérkezett a sárgabarackszezon, amikor is sok gazda kedvet kap az ízes gyümölcs termesztéséhez. „De hogyan kezdjek hozzá, melyik fajtát válasszam?” – hangzik el a kérdés számtalan esetben. Ebben szeretnénk segíteni cikksorozatunk újabb részével. Az elsőt ITT, a második részt pedig IDE kattintva olvashatja el! […]

Tovább…

Sárgabarack fajták és jellemzőik

Kora tavasszal virágzik, idén pedig a tavaszi fagy sem károsította. A szakemberek azt javasolják, hogy az ágakat nem érdemes sokat metszegetni, ha a fertőzéseket el akarjuk kerülni. Pitébe, lekvárba, cefréhez vagy befőtthöz, de önmagában is kedvelt a sárgabarack. A másnéven kajszibarackként is nevezett gyümölcs sokoldalú, és számos államilag elismert fajtája is van. Nézzük, melyiket, miért érdemes termeszteni! […]

Tovább…

Próbatermesztésre ajánlott kajszibarack fajták

Termesztett már sárgabarackot? Ha még nem, de gondolkodik a dolgon, ajánljuk figyelmébe az alábbi, próbatermesztésre ajánlott fajtákat. Várható érési idejük sorrendjében olvashatja, hogy melyikről mekkora méretű gyümölcsöket szüretelhet, és milyen betegségekre fogékony. […]

Tovább…