Biogáz és fermentációs maradék is lehet a cirok termesztésének eredménye

Genetikai sokféleségének és az európai nemesítésnek köszönhetően ma már számos, magas biomassza-hozamú cirokfajta állítható csatasorba és termelésbe. Ilyen az egyszeri betakarítású (egyvágású) takarmánycirok, a cukorcirok és a biomassza cirok is. Ráadásul a metanizálásra termesztett cirok nem áll versenyben a mezőgazdaságban élelmiszerforrásként hasznosított cirokkal, mivel a cirok biomassza a CIVE (Crops Interspersed for Energy) rendszer része, amelyet két betakarítás között, köztes kultúraként hasznosítanak, amikor a földterület szabad. Infók a cirok alapú metanizálás mellett szóló érvekről.

A Sorghum ID írta meg, miért van jövője a ciroknak a metanizálásban. A globális felmelegedéssel szemben a megújuló energiák nélkülözhetetlenné válnak: lehetővé teszik, hogy részben megszabaduljunk a fosszilis tüzelőanyagoktól, amelyek nagy mennyiségű üvegházhatású gázt (ÜHG) bocsátanak ki. Az európai hatóságok támogatják a megújuló energiák fejlesztését, ami a meglévő vagy tervezett biogázüzemek számára hosszú távon szavatolja a jövedelmezőséget és életképességet.

Biogáz és fermentációs maradék is lehet a cirok termesztésének eredménye - Fotó: Sorghum ID
Biogáz és fermentációs maradék is lehet a cirok termesztésének eredménye – Fotó: Sorghum ID

A jó energiamixen túl az anaerob emésztés (metanizálás) másik erénye a rövid ellátási lánc, amellyel erős társadalmi igényt elégít ki.

A szakemberek vizsgálják továbbá megújuló energia hasznosításának új módjait, mint például a trigenerációs erőművek üzembe helyezése és a metán üzemanyag előállítása.

Biogáz és fermentációs maradék jön létre

A metanizálás olyan technológia, amely a szerves anyagok mikroorganizmusok által ellenőrzött anaerob környezetben történő lebontásán alapul. Ez a lebontás biogáz és fermentációs maradék termeléséhez vezet.

Az emésztő elhagyásakor a biogáz vízzel telített gázkeverék, amelynek összetétele alapvetően metán CH4 (50-70%) és szén-dioxid (20-50%). A biogáz nettó fűtőértéke (NCV) 5-7 kWh/Nm3. Ezt a megújuló energiát két fő módon lehet felhasználni: égetéssel villamos energia és hő előállítására, üzemanyag előállítására, valamint tisztítást követően a gázhálózatba történő betáplálásra.

A fermentációs maradék pedig az emésztőgőz nedves, részben stabilizált szerves anyagokban gazdag mellékterméke. Leggyakrabban trágyaként használják fel azokban a gazdaságokban, amelyekbe a metanizáló üzemet telepítették.

Kinyert alapanyagok

Keményítő. A cirok egyik bioetanolgyártási felhasználási lehetőségét a szemekből átalakítással kinyert keményítő jelenti. Az Egyesült Államokban a bioetanol előállítása az átalakításon alapul, és a cirok a második leghasználtabb forrás. A növénytestet és az etanolgyártás során keletkezett melléktermékeket az állati takarmányozásban vagy a kapcsolt energiatermelésben (elektromos áram és hó egyszerre történő előállítása) lehet hasznosítani. 

Vízoldékony cukrok. A cirok szárában található vízoldékony cukrok a cukornád feldolgozása során használt ipari eljárásokkal, préseléssel kinyert egyszerű cukrok (szacharóz, glükóz és fruktóz). A kipréselt szárat ezt követően állati takarmányozásban vagy kapcsolt energiatermelésben lehet hasznosítani. Az ebben az eljárásban nem felhasznált szemtermést a humán élelmezésben, az állati takarmányozásban, valamint a keményítő átalakítását követően az etanoltermelésben lehet hasznosítani. Becsléseink szerint, amennyiben sikerül a melléktermékek felhasználást optimalizálni, miközben a bioetanolgyártás marad az elsődleges, akkor a bioetanol előállítása rendkívül versenyképes lehetne a piacon. 

Lignocellulóz. A cirok kiemelten alkalmas a lignocellulóz biomasszára épülő második generációs bioüzemanyagok előállítására. Jelenleg több forgatókönyv is elképzelhető. Egyrészt értékesíteni kell a szemescirok, a cukorcirok vagy a kettős felhasználású, köztes cirokkultúrából származó, rendelkezésre álló fás részeket, másrészt pedig olyan speciális, nagy hozamú biomassza cirkot kell termeszteni nehéz talajés klimatikus körülmények mellett, amelyek a piac számára érdekesebbé teszik ezt a növényt – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
Komoly konkurenciát kaphat a kukorica Gyakran téma, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben más növények termesztésére kell átállni a mostaniak helyett. Ezt mondani könnyű, viszont valódi...
Erős hátszéllel letaszíthatja a trónról a cirok a ... A cirok termőterülete Magyarországon körülbelül 20 ezer hektárra tehető, amivel harmadikok vagyunk az Európai Unió rangsorában. A jövőben azonban az E...
Így könnyű – pénzelik a kukorica legnagyobb ellenf... Időről időre felmerül a téma: van-e olyan növény, amely sikeresen helyettesítheti a kukoricát a takarmányozásban. Ilyenkor a cirok jut eszébe sokunkna...
A cirok a jövő alternatív takarmánynövénye Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő ...