Komoly konkurenciát kaphat a kukorica

Gyakran téma, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben más növények termesztésére kell átállni a mostaniak helyett. Ezt mondani könnyű, viszont valódi alternatívát nehéz találni, például a kukoricára is. Viszont ha kicsit belegondolunk, mégsem olyan nehéz helyettesíteni, a takarmányozásban – legalább is megoldhatónak tűnik.

A cirok Ázsia és Afrika trópusi területein nem takarmányként, hanem élelmiszerként használatos, a Világ többi részén azonban inkább takarmányként tekintenek rá. Nem áll messze ugyanis beltartalmát tekintve a kukoricától.

Lényeges különbség azonban a két termény között a fehérje- és a zsírtartalom. Fehérjéből valamivel több, míg zsírból kevesebb van a cirokban, mint a kukoricában. Az emészthetősége azonban rosszabb. Épp ezért a cirok magját valamilyen módon kezelni kell: őrléssel, előgőzöléssel, pelyhesítéssel, pattogatással, vagy éppen szárítással.

A cirok lehet a jövő kukoricája?
A cirok lehet a jövő kukoricája?

 

A cirok alacsonyabb rosttartalommal és eltérő összetételű aminosav-szerkezettel rendelkezik, mint a kukorica, valamint alacsonyabb a lizin- és kéntartalma. A treonintartalma megegyező a kukoricáéval, azonban magasabb a triptofántartalma és jelentős forrása vízben oldódó vitaminoknak is. A cirok kalóriatartalma rendkívül magas, kb. 86% (a szárazanyagban), ugyanez elmondható az emészthető fehérjére és az aminosavak arányaira.

Fontos érv még a cirok felhasználása mellett, hogy gyakorlatilag toxinmentes, míg a kukorica évjárattól függően kisebb vagy nagyobb mértékben tartalmazza a termést megtámadó gombák által termelt mikotoxinokat. Ezek az állati takarmányozásban és áttételesen az emberi élelmezésben kiemelt egészségügyi kockázatot jelentenek.

Látható tehát, hogy a cirok egyes tulajdonságaiban veri a kukoricát és mivel jól bírja a meleget, kiváló alternatíva lehet, ha éghajlatunk annyira megváltozik, hogy az már nem terem meg gazdaságosan hazánkban.

Forrás: euralis.hu, Cirok hírlevél, 2016/2.; tankonyvtar.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...