Az édesburgonya legjobb élettani hatásai

Az édesburgonya számos kedvező élettani hatással bír, ráadásul még az íze is jó. A növény még nem olyan népszerű, mint a hagyományos burgonya, pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy csésze édesburgonya elfogyasztása például biztosítja a napi A-vitamin-szükségletet. Továbbá rostokban, C-vitaminban és mangánban is gazdag. Több okot is fel tudunk sorolni, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani, anyagunkban ezt meg is tesszük.

A Testszerviz.hu írta meg, hogy az édesburgonya egy igazi vitaminbomba. Szinte minden megtalálható benne, amire a szervezetnek a napi működése során szüksége van. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett, bővelkedik A-, B-, és C- vitaminban is. Továbbá fontos, hogy nagy mennyiségű vas és kálium is található benne. Ajánlott a fogyasztása stressz, és izomgörcsök megszüntetésére és enyhítésére, ugyanis rengeteg magnéziumot tartalmaz. A magnézium pedig kedvező hatást fejt ki az idegrendszerre, illetve az izmokra. Fejfájás esetén is ajánlják az édesburgonya fogyasztását, mert csökkenti a görcsös izom-összehúzódásokat.

Az édesburgonya nagy mennyiségű C-vitamin forrása is.
Az édesburgonya nagy mennyiségű C-vitamin forrása is.

A C-vitamin nem csupán a betegségek megelőzésében segít, hanem a csontok és a fogak jó állapotának megőrzéséért is felel. Ugyancsak megtalálható benne a máj védelmében is nagy szerepet játszó A-vitamin, sőt egy kisebb méretű batáta tartalmazza a teljes napi A-vitamin igényt. Béta-karotin tartalma vetekszik a répáéval, ráadásul a zsírtartalma nulla, a magas rosttartalomnak köszönhetően mégis telítettség érzetet ad.

A vitamintartalom mellett gyulladáscsökkentő összetevőket és antioxidánsokat is tartalmaz. Az alacsony glikémiás indexének köszönhetően lassan szabadul fel a benne található cukor, így stabilizálja a vércukorszintet.

A növény természetes vas- és a káliumforrás. A kálium nem csak az izmok elernyedéséhez és a görcsös összehúzódás megelőzéséhez szükséges, hanem a vesék megóvásában is fontos szerepet játszik.

Az édesburgonya növényrendszertana

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, amit főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet narancssárga, sárga, lila, fehér, rózsaszín, vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal) – írja róla a Wikipedia.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Már itthon is termeszthető a batáta Sokan nem tudják, de batáta az édesburgonya másik neve. Ezt a zöldségnövényt évekkel ezelőtt még csak import áruként, a szupermarketek polcain érhettü...
Nem vicc: 50 mázsa csicsóka ingyen Zöldségfélékkel nehéz kereskedni, mivel rendszerint gyorsan romló termékekről van szó. Viszont a kevésbé romlandó, hosszabb ideig eltartható zöldségek...
Foltos vírus miatt lehet nagy veszélyben az édesbu... Hazánkban már kezdetét vette az édesburgonya palántanevelés. Több helyen már a szaporító tálcákban vannak a primer és szekunder hajtások és a májusi ...