Az Alföldi Tej szövetkezeti konstrukcióban működik, a cég 65 magyar tulajdonos, jellemzően állattenyésztő és mezőgazdasági mérnök szakember birtokában van. Az idén 20. születésnapját ünneplő Alföldi Tej Kft. meghatározó szereplője a magyar tejiparnak, éves szinten közel 270 millió liter tejet dolgoz fel és mintegy 130 féle terméket állít elő. A cég a Fejér vármegyei székhely mellett debreceni üzemében összesen több mint 700 alkalmazottnak biztosít munkalehetőséget.
Az évente átlagosan 60 liter tej és 20 kiló tejtermék, amelyet egy ember elfogyaszt Magyarországon, elmarad az európai uniós átlagtól – írta a 24.hu. Pedig a tejnek és a tejtermékeknek számos olyan tulajdonságuk van, amelyek előnyösek az egészség megőrzése szempontjából. Ahogy arra a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is felhívta a figyelmet, a rendszeres tejfogyasztás támogatja az immunrendszert és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri-, a vastagbél daganatos betegségei, a magas vérnyomás-betegség, az elhízás, a csontritkulás és a fogszuvasodás megelőzésében. A fehérje- és kalciumtartalma pedig különösen a gyerekek és az idősek étrendjében játszik fontos szerepet, de minden korosztály számára hasznos. Főleg, hogy egy 2019-es vizsgálat szerint a magyar lakosság mintegy kétharmadának a kalciumfelvétele nem éri el az ajánlott mennyiséget – írták.
Éppen ezért a dietetikusok ajánlása szerint a felnőtteknek tanácsos napi fél liter tejet elfogyasztani, de aki inkább a laktózmentes termékeket választaná, egyre többféle formában találhatja meg ezeket a speciális tejeket, sajtokat, túrókat, vagy akár sajtkrémeket is, többek között az Alföldi Tej kínálatában.
A cég a Fejér vármegyei székhely mellett debreceni üzemében összesen több mint 700 alkalmazottnak biztosít munkalehetőséget. A székesfehérvári üzemben készítik az UHT, ESL és ízesített tejeket, valamint a poharas termékeket, így a kefirt, a tejfölt és a joghurtokat, míg Debrecenben készül a hagyományos rögös túró és a magyar vásárlók körében népszerű trappista sajt.
Az ESL technológia részletei
Az ESL (Extended Shelf Life) technológia a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között helyezkedik el. Nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt tehéntej, mely során a tejet néhány pillanatig 100-135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik.
Az Alföldi Tej legnépszerűbb márkái, a 100 százalékban magyar gazdák által termelt tejből előállított Magyar Tej és a Riska a vezető tejipari termékek között találhatók és szinte minden kiskereskedelmi egységben elérhetők.
A Pure Milk termékcsalád az egészségtudatos- és minőségi táplálkozás alapelveit veszi alapul. A klasszikus alapcsalád, csökkentett cukortartalommal és hozzáadott édesítőszer nélkül érhető el. A Pure Milk+ termékek egyedülállóak a hazai piacon, hiszen a mangó-maracuja és az ananász ízű termékek innovatív módon 10 000 milligramm kollagént tartalmaznak.