Asszonyélet: jön a húsvét, készülhet a kalács!

A húsvéti asztal állandó kellékei a sonka, a torma, a tojás és a kolbász. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a húsvéti kalácsról sem, sok helyen ez is a húsvéti menü elmaradhatatlan része.

Kezdő háziasszonyok rémálma a kelt tésztából készült sütemények elkészítése. Milyen élesztőt kell használni? Mennyit? Hogyan kell felfuttatni? Milyen lisztet kell használni? Meddig kell sütni? Hány fokon? Ezek a leggyakoribb kérdések a kezdők körében és ezért nem mernek húsvéti kalács készítésébe fogni sokan, pedig nem is olyan nagy ördöngösség.  A végeredmény pedig megéri a kitartó munkát!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt,
  • 7 dkg margarin,
  • 3dkg friss, vagy 7 gramm száraz élesztő,
  • 1 kiskanál só,
  • 1 kiskanál kristálycukor,
  • 4 dl tej,
  • 2 tojássárgája,

További hozzávalók:

  • finomliszt a nyújtáshoz,
  • diónyi margarin a tepsi kikenéséhez,
  • a kalács tetejének megkenéséhez 1 evőkanál tej és 1 tojássárgája.

Elkészítés:

Első lépésként elkészítjük a tésztát. 3 evőkanál lisztben elmorzsoljuk a margarint egy mély tálba, majd beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. Kézmelegre langyosítjuk a tejet és a tálba öntjük. Hozzáadjuk a maradék lisztet és lágy tésztává dolgozzuk össze a keveréket. A művelet közben a tojássárgáját is hozzáadjuk a tésztához. Az összedolgozott tésztából cipót formázunk, és kelesztő tálba tesszük, majd 35-40 percig pihentetjük.

Meglisztezett gyúródeszkán a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként 30 centis hengereket sodrunk belőlük. Ezt követően a hengereket egymás mellé fektetjük, végüket összenyomjuk, majd a szárakat összefonjuk. A kalácsot a margarinnal kikent tepsibe fektetjük, konyharuhával letakarjuk, és ismét állni hagyjuk, most 30 percig.

Ha újra megkelt a tészta, a tejjel kikevert tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Ez után ismét megkenjük a tejes tojássárgájával és még 10 percig sütjük. Az eredményt tűpróbával ellenőrizzük.

Az alábbiakban a Creative Commons videója látható a fonott kalács készítéséről. Így is lehet!

Következzen néhány apró, de hasznos tanács, hogy igazán finom húsvéti kalácsot tehessünk az ünnepi asztalra:

  • a sütéshez használt finomlisztet célszerű átszitálni, így még omlósabb, levegősebb tésztájú kalácsot kaphatunk,
  • margarin helyett vajat is használhatunk, így még finomabb lesz a süteményünk. Figyeljünk oda arra, hogy a hűtő hideg és az olvasztott vaj sem felel meg a kalácskészítéshez! A legjobb döntés, ha a felhasználás előtt 10 perccel kivesszük a hűtőből a vajat és így, nagyjából szobahőmérsékletűen adjuk a liszthez,
  • élesztők közül lehetőleg a friss élesztőt használjuk, ne a szárított változatot.

Sok sikert a sütéshez és jó étvágyat a kalács elfogyasztásához!

Forrás: mindmegette.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vicces, tojásos locsolóversek Húsvét alkalmából szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a locsolóknak. Összegyűjtöttünk néhány szellemes verset, rövidet, hosszút, hogy mindenki megt...
Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...