Asszonyélet – Egyszerű forralt bor a tűzhelyről

A szőlő felvásárlási árának emelkedése miatt kismértékű drágulást tapasztalhatunk a borpiacon. Ha nem akarja megvárni, míg a karácsonyi vásárokban is megemelik emiatt az amúgy sem olcsó forralt bor árát, készítse el egyszerű recepttel otthon! Ráadásul az ünnepek alatt kiváló ital a vendégeknek!

A valóban hideg téli napokon nagyon jól esik egy pohár forró tea, vagy éppen forralt bor. Bár az utóbbi kevésbé szokványos ital a háztartásokban. Sokan nem is tudják, hogy mennyire egyszerű elkészíteni, se sok idő, se sok hozzávaló nem kell hozzá. Utána pedig ugyanúgy felmelegíthető kisebb adagokban is, mint a tea. Bemutatjuk a világ legegyszerűbb forralt bor receptjét, amit kezdő háziasszonyok, és férfiak is bátran elkészíthetnek!

A precíz háziasszonyok rémálma, ha egy receptben azt olvassák, hogy ízlés szerint. A forralt bornál azonban tényleg nincs szabály, csak az ízlés szab határt. Ezért érdemes kitapasztalni az arányokat, mi mennyire szeretjük fűszeresen, vagy éppen édesen a forralt bort. Lehet vörösből, vagy fehér borból is, kinek mi tetszik jobban. A leggyakoribb fűszerek, amire szükségünk lesz, az a fahéj (őröltet javasolunk), és a szegfűszeg (egészben a legjobb). A szegfűszeget bele is szórhatjuk a borba, de akik nem szeretnének utána úszkáló darabkákkal találkozni, érdemes, ha úgynevezett teadióba tesszük. Ez egy kis, pingpong labda méretű szűrő, amit ha kinyitunk, beletehetjük a szegfűszeget, és ezt kell belelógatnunk a borba.

A vendégek biztos örülni fognak, ha forralt borral kínálják őket.
A vendégek biztos örülni fognak, ha forralt borral kínálják őket.

 

Elkészítése: Öntsük a bort egy edénybe, szórjuk rá a fahéjat és a cukrot – jól keverjük el! Ezután tegyük bele a szegfűszeggel teli teadiót, és már mehet is tűzhelyre. Forráspontig melegítsük, tehát, ha már jól gőzölög, készen is vagyunk. Forrni viszont ne hagyjuk! Ilyenkor még lehet kóstolni, és ha nem elég édes, utána cukrozni, ekkor még jól elkeverhető benne. Gyerekeknek, és karácsonykor a rokonokat sorra látogató vendégeknek alkoholmentes változatot is készíthetünk, mindössze annyi a dolgunk, hogy bor helyett szőlőlevet használjunk.

Tipp! Kicsit feldobhatjuk az ízét egy-egy narancskarikával, aszalt gyümölccsel, reszelt gyömbérrel, vaníliarúddal, kardamommal, a bátrabbak chili paprikával is próbálkozhatnak.

Egész fahéjjal és narancskarikákkal még tetszetős a kinézete is.
Egész fahéjjal és narancskarikákkal még tetszetős a kinézete is.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Diós és mákos beigli recept A karácsony elmaradhatatlan slágere a mákos és a diós beigli. Most saját, titkos receptünket osztjuk meg a gazdaasszonyokkal. Érdemes időben nekivágni...
Mézeskalács recept Változatos alakjával és széleskörű díszítési motívumaival a mézeskalács a karácsonyi étkezőasztal tökéletes dísze lehet, de sokan a karácsonyfát is ’ö...
2 nagyszerű, saját készítésű karácsonyi ajándék!... A hétvégén már 3 gyertya égett az Adventi koszorún, ami egyben azt is jelzi, hogy már csak bő egy hetünk maradt karácsonyig. Nem tudja még, mivel lepj...
Lekváros linzer karika egy kis extrával Van olyan, aki ne szeretné a linzer karikát? Mit szólna hozzá, ha most elárulnánk, hogyan lehet még finomabb, és fogyhat el még gyorsabban az asztalró...
“Párja nincs” zserbó Biztos, hogy kóstolt már olyan süteményt, ami kicsit száraz volt, kicsit kevés volt benne a töltelék, vagy éppen olyan krémes volt, hogy tocsogott az ...
Sütőtök krémleves a javából! Használjunk idényzöldségeket, gyümölcsöket...! ….hangzik a jó tanács. És kinek van szükséges vízízű paradicsomokra? Most egy olyan egyszerű, az ünnepi...