A szőlő felvásárlási árának emelkedése miatt kismértékű drágulást tapasztalhatunk a borpiacon. Ha nem akarja megvárni, míg a karácsonyi vásárokban is megemelik emiatt az amúgy sem olcsó forralt bor árát, készítse el egyszerű recepttel otthon! Ráadásul az ünnepek alatt kiváló ital a vendégeknek!
A valóban hideg téli napokon nagyon jól esik egy pohár forró tea, vagy éppen forralt bor. Bár az utóbbi kevésbé szokványos ital a háztartásokban. Sokan nem is tudják, hogy mennyire egyszerű elkészíteni, se sok idő, se sok hozzávaló nem kell hozzá. Utána pedig ugyanúgy felmelegíthető kisebb adagokban is, mint a tea. Bemutatjuk a világ legegyszerűbb forralt bor receptjét, amit kezdő háziasszonyok, és férfiak is bátran elkészíthetnek!
A precíz háziasszonyok rémálma, ha egy receptben azt olvassák, hogy ízlés szerint. A forralt bornál azonban tényleg nincs szabály, csak az ízlés szab határt. Ezért érdemes kitapasztalni az arányokat, mi mennyire szeretjük fűszeresen, vagy éppen édesen a forralt bort. Lehet vörösből, vagy fehér borból is, kinek mi tetszik jobban. A leggyakoribb fűszerek, amire szükségünk lesz, az a fahéj (őröltet javasolunk), és a szegfűszeg (egészben a legjobb). A szegfűszeget bele is szórhatjuk a borba, de akik nem szeretnének utána úszkáló darabkákkal találkozni, érdemes, ha úgynevezett teadióba tesszük. Ez egy kis, pingpong labda méretű szűrő, amit ha kinyitunk, beletehetjük a szegfűszeget, és ezt kell belelógatnunk a borba.
Elkészítése: Öntsük a bort egy edénybe, szórjuk rá a fahéjat és a cukrot – jól keverjük el! Ezután tegyük bele a szegfűszeggel teli teadiót, és már mehet is tűzhelyre. Forráspontig melegítsük, tehát, ha már jól gőzölög, készen is vagyunk. Forrni viszont ne hagyjuk! Ilyenkor még lehet kóstolni, és ha nem elég édes, utána cukrozni, ekkor még jól elkeverhető benne. Gyerekeknek, és karácsonykor a rokonokat sorra látogató vendégeknek alkoholmentes változatot is készíthetünk, mindössze annyi a dolgunk, hogy bor helyett szőlőlevet használjunk.
Tipp! Kicsit feldobhatjuk az ízét egy-egy narancskarikával, aszalt gyümölccsel, reszelt gyömbérrel, vaníliarúddal, kardamommal, a bátrabbak chili paprikával is próbálkozhatnak.