Megnyitották az autistáknak munkát adó, aquapóniás rendszerű, egészséges növényeket, és zöldségeket előállító üvegházat pénteken Kaposváron. A halak ürülékéből tápanyag lesz a növényeknek és viszont. Ebben a rendszerben a hal és a növény is eladható.
Nem csak az autista felnőttek foglalkoztatása szempontjából úttörő és innovatív ez a kezdeményezés, hanem azért is, mert a világ egyik leginkább újszerű, sok helyen még kísérleti stádiumban lévő növénytermesztési rendszerével foglalkoznak az itt dolgozók. Az aquapóniás központban teljesen környezetbarát módon folyik a zöldség- és a gyümölcstermesztés, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó haltenyésztés. A halak és a növények szimbiózisban élnek egymással, a keletkező salakanyagot a növények hasznosítják. Ezzel egy időben a granulátum szűrőhatását kihasználva a víz megtisztulva kerül vissza a haltartályokba.
Hogyan is működik a rendszer?
A halak vízzel teli tartályokban élnek, több fajta hal él egy tartályban, mindegyik fajnak megvan a maga szerepe a rendszer életében. Van, amelyik a tartály oldalára rakodó algákat fogyasztja el és van olyan, melynek a trágyája magas nitrogén-tartalommal rendelkezik, ezzel táplálva a növényeket.
A tartályokból a víz egy túlfolyó nyíláson keresztül a növények termesztőközegére folyik. A növények nem talajban élnek, hanem agyaggranulátumban fejlődnek. Erre a granulátumra folyik rá a halak trágyájától dús víz és ez a granulátum magába szívja a nedvességet és a tápanyagokat, majd folyamatosan adja ezt át a növények gyökereinek. A felesleges víz egy szűrőberendezésen át visszakerül a halak medencéjébe és a folyamat kezdődik elölről.
Javarészt paradicsomot, fűszernövényeket termesztenek az itt dolgozók, de emellett már árvácskával és eperrel is folynak kísérletek. Az Egyenesi úton létesült intézményben 14 fogyatékkal élő, valamint autista dolgozik.
Több szempontból is hasznos a kezdeményezés: az itt elhelyezkedő autista embereket fejlesztik is, de emellett munkával is ellátják őket.
Amennyiben sikeresen beindul a termesztés, az üzemeltetők a keletkezett terményeket feldolgozott, vagy éppen nyers állapotban értékesíteni szeretnék.