A szamócapiacon egyes kereskedők egyszerre csapják be a vevőket és károsítják meg a termelőket

Átcsomagolják a görög és spanyol szamócát a Nagybani piacon és aztán hazaiként árulva busás haszonra tesznek szert egyes kereskedők. A hatóságok kezében kevés lehetőség áll az ellenőrzésre.

A tapasztalatok szerint kiszedik az eredeti rekeszekből az import szamócát majd átöntik azt a magyar gyümölcs tárolására szolgáló faládákba, és a “normál” hazai áraknál olcsóbban értékesítik. Ez azért kellemetlen, mert a hazai gazdák áruját ilyen körülmények között nagyon nehét értékesíteni a Nagybanin. Az import epret behozzák például kilónként 300 forintért, és még ha dupla-, vagy triplaáron is kínálják, akkor is olcsóbban adják, mint a magyar termelő, aki szeretne 1000-1200 forintot kapni kilónként a termésért.

Átcsomagolják a görög és spanyol importepret a Nagybani piacon (Pixabay, szjeno09190)
Átcsomagolják a görög és spanyol importepret a Nagybani piacon (Pixabay, szjeno09190)

A hazai termelőket tehát ellehetetlenítik, de a vásárlót is átverik, mert jó magas áron adják el neki a sokkal olcsóban beszerzett import gyümölcsöt, magyarként. Ráadásul a magyar termelőket még pluszban le is járatják az átcímkézéssel, hiszen a vevő azt hiszi, a magyar szamóca volt nem elég ízes.

Ráadásul mindez évről-évre visszatérő probléma és nemcsak a Nagybanin fordul elő, hanem a kisebb piacokon is.

A Spanyolországból és Görögországból érkező szamóca egyébként azért olcsóbb, mert általában földi – tehát nem fóliában vagy üvegházban terem, mint a magyar, a szállítása pedig nem kerül annyiba, mint az itthoniak termesztése.

A csalás bizonyítása ugyanakkor meglehetősen nehéz. Erre a legbiztosabb módszer a tettenérés. Továbbá az áru eredetének meghamisítását a nyomon követhetőség ellenőrzésével is tudja ellenőrizni a hatóság, ugyanis a számlán és a fuvarlevelen fel kell tüntetni az áru származását. A Nébih azt is tervezi, hogy laboratóriumban izotópos vizsgálattal ellenőrzi a gyümölcsök származását.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szamócapiac alakulás a 2015-ös szezonban Egyre több ország termel szamócát egyre nagyobb területen, ami még inkább fokozza az országok közti versenyt. A piacon domináns szerepet betöltő Spany...
Egy gyümölcs, amit mindenki szeret és egy piac, am... A szamóca termése az elmúlt tíz évben 57 százalékkal nőtt, és elérte a 9,1 millió tonnát. A legnagyobb termelő, Spanyolországban a szamóca termőterüle...
Végre! Küszöbön a szabadföldi magyar szamóca szezo... A szabadföldi magyar szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben az ország piacain. A gyümölcs jelenleg még főként görög, spany...
Alig kezdődött el, mégis sokkal hamarabb befejeződ... A szamóca idei szezonja megint nehézségektől terhelt itthon. A tavaszi fagyok ugyan nem károsították számottevően a gyümölcsöt, a májusi hűvös, esős ...
Az idei szamócapiac keresztbe tett a befőzni szánd... A szamóca hazánkban is közkedvelt gyümölcs és az egyik leginkább kézimunkaerő igényes ágazat. Ugyan már véget ért a szezon, a boltok polcain, és a pi...
Szamóca: néhány hétig a magyar áru dominál majd a ... Május második hetében már látszott, hogy az elmúlt hét 25°C feletti csúcshőmérsékletű napjai közelebb hozták a szabadföldi szamóca szedésének kezdeté...