A napfogyatkozás hatása a háziállatokra

A méh hirtelen „kimerül” és nem talál haza, a szarvasmarha mozdulatlan lesz és a folyamatosan a levegőbe szimatol… március 20-án, pénteken a részleges napfogyatkozás alkalmával ilyen és hasonló furcsa viselkedést figyelhetünk meg állatainkon.

Március 20-án, pénteken ritka jelenség lesz megfigyelhető Magyarország területéről is, ugyanis részleges napfogyatkozásban lesz részünk. 1999-ben a tudósoknak már alkalmuk nyílt megfigyelni, hogyan hat a nappali sötétség a ház körül élő állatokra.

Akkor a kísérletben – többek között – szárnyasokat, szarvasmarhákat és lovakat figyeltek meg.

A megfigyelésük délelőtt 11 órától délután 5 óráig tartott, amely idő alatt a természetestől eltérő (pontosabban adott napszakban nem jellemző) viselkedési formákat mutattak az állatok. A szárnyasok 45, a szarvasmarhák 20, a lovak pedig 35 perccel a teljes napfogyatkozást megelőzően kezdtek szokatlanul viselkedni.

Amikor elérkezett a teljes napfogyatkozás pillanata, a csirkék egy helyre gyűltek, elcsendesedtek és pihentek, mintha éjszaka lenne. A repkedő sirályok leszálltak, szintén elcsendesedtek és nyugovóra tértek. A varjakon félelem jelei mutatkoztak, ők is abbahagyták éneklésüket és a fákon gyülekeztek.

A lovak és a szarvasmarhák viselkedése a teljes napfogyatkozás pillanatában hasonló volt a szárnyasokéhoz. Abbahagyták a legelést, megálltak egy helyben és nem mozdultak. További érdekesség, hogy folyamatosan szimatoltak a levegőbe. Nyugtalanságot ők sem mutattak.

Hasonló eseményekre talán nem kell készülni pénteken, ugyanis idén ’csak’ egy részleges napfogyatkozást láthatunk, de érdemes lesz megfigyelni házi- és haszonállataink viselkedését ez idő alatt. Elképzelhető ugyanis, hogy a szokásostól eltérően fognak viselkedni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megőrülnek a háziállatok napfogyatkozás idején... A napfogyatkozás háziállatokra gyakorolt hatásáról számtalan kutatási eredmény látott már napvilágot. Ugyan hétfőn csak az Amerikai Egyesült Államokba...
Új magyar módszerekkel ellenőrizhető a haszonállat... Miként lehet ellenőrizni a gazdasági állatok mesterséges termékenyítéskor használt spermájának minőségét? Milyen lehetőségek vannak az eljárások auto...
Védeni kell a haszonállatokat a nagyragadozók táma... Megtelepedtek Magyarországon a nagyragadozók: a farkasok, a hiúzok és a medvék is megtalálták az életfeltételeiket a hazai erdőkben. A nagyragadozók ...
Állatkínzás, állatvédelem és felelős állattartás: ... Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, amire online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét. A kérdőívet február 7-én vasárnaptól március ...