A körtefa betegségei – kisokos a védekezéshez

A körtefa betegségei – az almafához hasonlóan – sok gyümölcstermesztő életét megkeserítik szinte minden szezonban. Ezeket szedtük most össze. Az összefoglalóban megtalálhatók a különböző jellemző beteségek tünetei és a kezelésére használható szerek listája is.

A növényvédelmi kisokos abban segít, hogy felismerje az almatermésűek betegségeit, és gyorsan megtalálja, mivel védekezhet, vagy milyen utókezelést érdemes alkalmaznia.

A körtefa betegségei gyakran felütik a fejüket (Fotó: Pixabay, hansbenn)
A körtefa betegségei gyakran felütik a fejüket (Fotó: Pixabay, hansbenn)
A körtefa betegségei, azok tünetei, kezelésük, és az alkalmazható szerek

lisztharmat fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken és a hajtásvégeken. Ha megjelenik, a levelek besodródnak, görbülnek, elszáradnak és lehullanak.

Mivel lehet védekezni?

Harmonikus, kiegyenlített tápanyagellátással biztosítsuk a növények jó kondícióját, ellenállóképességét. Az egyoldalú műtrágyázás, túlzott nitrogén trágyázás növeli a növények lisztharmattal szembeni fogékonyságát.

Tavaszi metszés során el kell távolítani a fehér színű fertőzött vesszőket. Mivel a vesszővégi 4-6 rügy szokott fertőzött lenni, a vesszőket erősen vissza kell metszeni. A lombkorona kialakulásakor esetleg megjelenő lisztharmatos hajtásokat ugyancsak metszeni szükséges.

A kémiai védekezés, permetezés eredményességét a rügypattanástól a virágzás végéig, sziromhullásig terjedő időszakban végzett kezelések határozzák meg. A levelek 1-2 cm-es, úgynevezett egérfül, illetve bimbós állapotában valamint virágzás előtt indokolt a permetezés. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó (szisztémikus) hatású liszharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni. Sziromhullás után további kezelések szükségesek. Az alábbi szerek alkalmazhatóak.

Kontakt szerek
 • elemi kén – Kumulus, Thiovit
 • dinokap – Karathane
Felszívódó szerek
 • bupirimat – Nimród
 • ciprodinil – Chorus
 • difenokonazol – Score
 • fenarimol – Rubugan
 • hexakonazol – Anvil, Contaf
 • penkonazol – Topas
 • azoxistrobin – Amistar, Quadris
Varasodás

Az almafa betegségei és a körtefa betegségei között mindenképpen meg kell említeni ezt a kórt is. Ilyenkor a levélen olajfolt, később feketés zöld, bársonyos foltok jelennek meg, és levélhullás figyelhető meg. A fiatal gyümölcsön zöldes fekete foltok, a héjon parás, berepedezett foltok láthatók.

Zöldbimbós stádiumig javasoltak a réz tartalmú szerek. Ezek ökológiai gazdálkodásban is használhatók, és egyéb gombák és baktériumok ellen is hatásos. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól június közepéig) felszívódó, majd felszívódó és kontakt szerekkel kombinálva érdemes védekezni. Később elég a kontakt készítmények használata. Záró permetezésre tartós hatású, rövid egészségügyi várakozási idejű szert érdemes bevetni.

A virágzó illetve elvirágzott fajtáknál át kell térni a felszívódó szerekre és a rézpótlókra. A kis gyümölcsök viaszosodása után, nagyjából. a zölddió nagyságnál majd ismét elő lehet venni a réztartalmúakat. Ekkor már nem perzselnek. A felszívódó, mélyhatású, belülről védő gombaölők: pl. Chorus 50 WG és 75 WG (hűvösben kiválóak, és a 2-3 nappal korábbi fertőzést is meggyógyítják, kuratívak), a Score 250 EC, valamint a Topas 100 EC és a Difcor 250EC, Difo 25 EC, Systhane Duplo. A jobb hatás és a rezisztenciatörés miatt mindenképpen érdemes kombinálni a felszívódó készítményeket a kontakt szerekkel: pl. a mankoceb hatóanyagúakkal, vagy a Polyram DF-fel.

Moníliás betegség

A gyümölcs felületein a sérülésből kiinduló barna rothadás, a felületen körkörös okkersárga penészpárna figyelhető meg. A fán múmiaként fennmarad, a gyümölcs a tárolóban elfeketedik.

A beteg gyümölcsöket fel kell szedni és meg kell semmisíteni. Szüret előtt Chorus 75 WG gombaölőszer használata lehetséges. A fertőzött vesszőket le kell metszeni, a vessző egészségesnek tűnő 10 centis darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel, pl. bordói lével, vagy Rézoxiklorid, ill. Champion oldattal. Szükség esetén ezt a permetezést később meg is kell ismételni.

Tűzelhalás

A fertőzött virágok vizenyősek lesznek és elfeketednek. A hajtások begörbülnek. Mézgacsepp jelenik meg a sebzésen, hajtásszáradás figyelhető meg. A fiatal gyümölcs elpusztul, amit később a fa pusztulása követ.

Fontos az egészséges szaporítóanyag használata, a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása (40-60 cm), és megsemmisítése. Ne maradjon el a vágószerszám fertőtlenítése, és a sebkezelés sem.

Használható szerek:

 • Rézoxiklorid 50 WP
 • Champion 50 WP
 • Aliette 80 WG (megelőzésre),
 • Erwiphage (vírus)

Forrás: Szabad Föld és Magro.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Itt a szeptember, indulhat a szüret A következő hetek legfontosabb munkája a télialma szüretelése. Az almaszüret mellett a körte és a dió is lassan ládákba és zsákokba kerülhet. A télia...
A gyümölcsök királynője Hazánkban az almáról esik a legtöbb szó, ha gyümölcstermesztésről beszélünk, azonban az alma mellett a körte is fontos szerepet tölt be a gyümölcságaz...
Körtefajták és érési idejük Az alma és a barack mellett a körte is a népszerű gyümölcsök közé tartozik Magyarországon. Befőttnek, kompótnak, pálinkának is ideális, így sokan a te...
Az almafa betegségei – hogyan védekezzünk el... Az almafa betegségei, akárcsak a körtefa betegségei sok gyümölcstermesztőnek okoznak gondot évről évre. Ezeket gyújtöttük most össze a birsbetegségekk...
Védekezés a viaszos pajzstetvek ellen Első látásra apró, soklábú pelyhes vattapamacsoknak tűnhetnek, de a viaszos pajzstetvek ellen érdemes jól irányzott védekezéssel fellépni. A tetvek ug...
Mit tegyen a körtelevélbolha ellen? A kártevők a leveleken szívogatnak, mézharmatot választanak ki, ezen korompenész képződik, ezek pedig együtt elég nagy bajokat okoznak a körtében. Cik...