Az almafa betegségei – hogyan védekezzünk ellenük

Az almafa betegségei, akárcsak a körtefa betegségei sok gyümölcstermesztőnek okoznak gondot évről évre. Ezeket gyújtöttük most össze a birsbetegségekkel együtt, mivel az úgynevezett almatermésűek közös bajoktól szenvednek. Anyagunkat érdemes lementeni, hogy szükség esetén kéznél legyen a növényvédelmi kisokos. Megtalálhatók benne a különböző beteségek tünetei és a gyümölcsfák kezelésére alkalmazható szerek listája is.

A növényvédelmi kisokos abban segít, hogy felismerje az almatermésűek betegségeit, és gyorsan megtalálja, mivel védekezhet, vagy milyen utókezelést érdemes alkalmaznia.

Az almafa betegségei sokszor felütik fejüket - Fotó: Pixabay, Karsten Paulick
Az almafa betegségei sokszor felütik fejüket – Fotó: Pixabay, Karsten Paulick
Az almafa betegségei (valamint a körtéé és birsé), azok tünetei, kezelésük, és az alkalmazható szerek

A lisztharmat fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken és a hajtásvégeken. Ha megjelenik, a levelek besodródnak, görbülnek, elszáradnak és lehullanak.

Mivel lehet védekezni?

Harmonikus, kiegyenlített tápanyagellátással biztosítsuk a növények jó kondícióját, ellenállóképességét. Az egyoldalú műtrágyázás, túlzott nitrogén trágyázás növeli a növények lisztharmattal szembeni fogékonyságát.

Tavaszi metszés során el kell távolítani a fehér színű fertőzött vesszőket. Mivel a vesszővégi 4-6 rügy szokott fertőzött lenni, a vesszőket erősen vissza kell metszeni. A lombkorona kialakulásakor esetleg megjelenő lisztharmatos hajtásokat ugyancsak metszeni szükséges.

A kémiai védekezés, permetezés eredményességét a rügypattanástól a virágzás végéig, sziromhullásig terjedő időszakban végzett kezelések határozzák meg. A levelek 1-2 cm-es, úgynevezett egérfül, illetve bimbós állapotában valamint virágzás előtt indokolt a permetezés. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó (szisztémikus) hatású liszharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni. Sziromhullás után további kezelések szükségesek. Az alábbi szerek alkalmazhatóak.

Kontakt szerek
 • elemi kén – Kumulus, Thiovit
 • dinokap – Karathane
Felszívódó szerek
 • bupirimat – Nimród
 • ciprodinil – Chorus
 • difenokonazol – Score
 • fenarimol – Rubugan
 • hexakonazol – Anvil, Contaf
 • penkonazol – Topas
 • azoxistrobin – Amistar, Quadris
Varasodás

Ilyenkor a levélen olajfolt, később feketés zöld, bársonyos foltok jelennek meg, és levélhullás figyelhető meg. A fiatal gyümölcsön zöldes fekete foltok, a héjon parás, berepedezett foltok láthatók.

Zöldbimbós stádiumig javasoltak a réz tartalmú szerek. Ezek ökológiai gazdálkodásban is használhatók, és egyéb gombák és baktériumok ellen is hatásos. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól június közepéig) felszívódó, majd felszívódó és kontakt szerekkel kombinálva érdemes védekezni. Később elég a kontakt készítmények használata. Záró permetezésre tartós hatású, rövid egészségügyi várakozási idejű szert érdemes bevetni.

A virágzó illetve elvirágzott fajtáknál át kell térni a felszívódó szerekre és a rézpótlókra. A kis gyümölcsök viaszosodása után, nagyjából. a zölddió nagyságnál majd ismét elő lehet venni a réztartalmúakat. Ekkor már nem perzselnek. A felszívódó, mélyhatású, belülről védő gombaölők: pl. Chorus 50 WG és 75 WG (hűvösben kiválóak, és a 2-3 nappal korábbi fertőzést is meggyógyítják, kuratívak), a Score 250 EC, valamint a Topas 100 EC és a Difcor 250EC, Difo 25 EC, Systhane Duplo. A jobb hatás és a rezisztenciatörés miatt mindenképpen érdemes kombinálni a felszívódó készítményeket a kontakt szerekkel: pl. a mankoceb hatóanyagúakkal, vagy a Polyram DF-fel.

Moníliás betegség

A gyümölcs felületein a sérülésből kiinduló barna rothadás, a felületen körkörös okkersárga penészpárna figyelhető meg. A fán múmiaként fennmarad, a gyümölcs a tárolóban elfeketedik.

A beteg gyümölcsöket fel kell szedni és meg kell semmisíteni. Szüret előtt Chorus 75 WG gombaölőszer használata lehetséges. A fertőzött vesszőket le kell metszeni, a vessző egészségesnek tűnő 10 centis darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel, pl. bordói lével, vagy Rézoxiklorid, ill. Champion oldattal. Szükség esetén ezt a permetezést később meg is kell ismételni.

Tűzelhalás

A fertőzött virágok vizenyősek lesznek és elfeketednek. A hajtások begörbülnek. Mézgacsepp jelenik meg a sebzésen, hajtásszáradás figyelhető meg. A fiatal gyümölcs elpusztul, amit később a fa pusztulása követ.

Fontos az egészséges szaporítóanyag használata, a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása (40-60 cm), és megsemmisítése. Ne maradjon el a vágószerszám fertőtlenítése, és a sebkezelés sem.

Használható szerek:

 • Rézoxiklorid 50 WP
 • Champion 50 WP
 • Aliette 80 WG (megelőzésre),
 • Erwiphage (vírus)

Forrás: Szabad Föld és Magro.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: a dísznövényeket is támadják a kóroko... Ugyan már hűl az idő, beköszöntött az ősz, de a kórokozók továbbra is jelen vannak. A kártételek nem csak a haszonnövényeken jelenhet meg, hanem a ker...
Megfelelő növényekkel is védekezhetünk a kártevők ... Persze csak közvetetten. Szántóföldön és konyhakertben is tudunk termeszteni olyan növényeket, amelyek valamilyen módon segítik a termőföldünk és a te...
Ideje felkészülni a tafrina megjelenésére Ha a tavalyi évből indulunk ki, amikor is -csak úgy, mint most- enyhe tél után hűvösen és esősen indult a tavasz, most is felkészülhetünk a tafrina és...
Már látszanak a moníliával fertőzött hajtások... A meggyfák (amelyek leginkább ki vannak téve a moníliának) a sziromhullás fázisába léptek. A virágok szirmai lassan lehullanak a fákról, a fákon pedig...
Veszélyes betegség, mégsem támogatják a védekezést... A tűzelhalás az almatermésűek egyik legismertebb betegsége, amely zárlati státuszú, így kötelező védekezni ellene. Súlyos károkat képes okozni, így cé...
Aktivizálta magát a sárgarozsda, komoly járvány vá... Az elmúlt években is jelen volt a sárgarozsda a hazai búzaállományokban, sőt, komoly pusztítást is okozott 2014-ben. Az idei tavaszi meleg és szárazsá...