Körtefajták és érési idejük

Az alma és a barack mellett a körte is a népszerű gyümölcsök közé tartozik Magyarországon. Befőttnek, kompótnak, pálinkának is ideális, így sokan a termesztésével is szeretnének megpróbálkozni. Nekik segítünk most eligazodni a közkedvelt körtefajták útvesztőjében.

Sokan kedvelik a körtét Magyarországon. Frissen fogyasztva is intenzív élményt nyújt a finom, sok esetben lédús, vitaminban gazdag gyümölcs, de tartósítva befőttként, kompótként, vagy pálinkaként is megállja a helyét. A körte egyébként utóérő, ami azt jelenti, hogy a fáról történő leszedését követően még zajlanak azok a biológiai folyamatok, amelyek hatására a gyümölcs beérik és fogyaszthatóvá válik. Aki termeszteni is szeretné, jó, ha tisztában van néhány „aprósággal”:

  • tápanyagban gazdag, enyhén meszes talajokon jól érzi magát a körtefa,
  • homokos talajon is megél, de rövidebb életű lesz és kevesebb termést hoz,
  • célszerű szélvédett helyre ültetni a fákat, itt érzik legjobban magukat.

Persze a termesztési sajátosságok körtefajtánként eltérőek lehetnek. A Bosc kobak hazánkban a legismertebb, legkedveltebb, legnagyobb arányban termesztett körtefajta. Fája nem növekszik túl nagyra, koronája ritkás, így növényvédelme sem jelent nehézséget. Későn fordul termőre, de ezt követően rendszeresen hoz bőséges termést. Gyümölcsei mérete nagy, súlyuk nem ritkán elérhetik a 280 grammot is. Felülete rozsdamázzal fedett, héja közepesen vastag. Szállításra nem érzékeny, ezért a kereskedők előszeretettel vásárolják ezt a körtefajtát, így termesztése kifizetődő lehet. Szeptember közepétől szedhető, tartós tárolásra ideális fajta.

A világ legismertebb körtefajtája a Vilmos, amit hazánkban a második legnagyobb mennyiségben termesztik. Fája közepes növekedésű, a Bosc kobak fajtánál dúsabb lombkoronát nevel. Előnye, hogy a téli fagyokat károsodás nélkül elviseli, valamint korán fordul termőre és később is rendszeresen terem – írja a tuja.hu. Nagyméretű gyümölcsei 200 gramm körüli súlyig gyarapodnak, éretten sárga színűek, napos oldaluk pedig enyhén bepirosodik. Héja vékony, húsa bő levű, kissé muskotályos zamatú, így friss fogyasztásra is közkedvelt körtefajta. Emellett remek pálinka is készíthető a gyümölcsből lédússágának köszönhetően.

A világon szinte mindenhol ismerik
A világon szinte mindenhol ismerik

Hazánkban nagyon népszerű a Dr. Hardenpont téli vajkörte is. Tartós tárolásra kiváló fajta. Októbertől szedhető és akár márciusig is tárolható. Fogyasztani az október eleji szüret ellenére csak decembertől lehet, addigra érik be ugyanis. 220 gramm körüli gyümölcsei fehér húsúak, lédúsak. Sokoldalúan felhasználható a friss fogyasztástól kezdve egészen a tartósításig.

A Dr. Packham’s Triumph körtefajtát is sokan kedvelik rendkívül nagy, akár 270 grammot is elérő gyümölcse miatt. Színe éretten sárga, húsa fehér, szinte olvad az ember szájában. Elsősorban friss fogyasztásra javasolt. Fája középerős növekedésű, amely termőre fordulás után rendszeresen, sokat terem.

Nem szabad megfeledkezni a Conference-ról sem, ami a világon az egyik legfőbb termesztett körtefajta. Hazánkban már évtizedek óta a fő árufajtának számít, viszont ehhez képest kevesen termesztik. A hazai klíma mellett szeptember elején kezd érni, innentől lehet szedni. Ilyenkor, zöldérett állapotban még jól szállítható, éretten viszont nyomódásra hajlamos. Szedés után azonnal hűteni kell, így akár fél évig is tárolható a gyümölcs. Azért számít az első számú árufajtának, mert gyümölcshúsa kifejezetten édes, vajkörte típusú. A gyümölcsök a 220 grammos tömeget is elérhetik, hasznosítását tekintve aszalásra és ivólé gyártására kiválóan alkalmas, de befőttként is tartósítható.

A piros héjú körtefajták közül a Canal Red körtét sokan kedvelik és termesztik is. A Magyarországon augusztus végétől szedhető gyümölcsök sárga alapszínűek, melynek ¾ része pirossal fedett. Hajlamos a szotyosódásra, ezért elsősorban helyi, friss fogyasztásra termesztik. A fa sok törődést igényel, ugyanis termőre fordulás után rendszeresen és erősen kell metszeni, különben csak a külső koronarészeken fog teremni.

A körték között különlegességnek számít a Japán körte, más néven a Nashi. Nevének jelentése – bármilyen meglepő – ’Japánban termesztett körte’. Érdekességei közé tartozik, hogy szinte minden országban más névvel illetik: van, ahol vízikörte, máshol ázsiai körte, vagy éppen körtealma néven emlegetik.

A körtefajták egyik legkülönlegesebbike a Nashi
A körtefajták egyik legkülönlegesebbike a Nashi

A gyümölcs legfurcsább tulajdonsága, hogy már a fán beérik, nincsen szükség utóérlelésre. A gyümölcshús szilárd, mégis kifejezetten lédús, 85-86 százaléka víz. Beltartalmi szempontból is előnyösebb, mint a többi körtefajta, ugyanis kevesebb energiát tartalmaz, de ezzel szemben magasabb a cellulóz-, hemicelluóz- és pektintartalma. A gyümölcsök tömege eredeti termőhelyén elérhetik a 450 (!) grammot is, máshol – így hazánkban is – a kiemelkedően jó termőterületeken is csak 250 gramm körüli gyümölcsöket nevel a fa.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A körtefa betegségei – kisokos a védekezéshez... A körtefa betegségei - az almafához hasonlóan - sok gyümölcstermesztő életét megkeserítik szinte minden szezonban. Ezeket szedtük most össze. Az össze...
Jó-e, hogy a körte fajtaszerkezete itthon eltér az... Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ körtetermése megközelítette a 25 millió tonnát az elmúlt években. A...