Mit tegyen a körtelevélbolha ellen?

A kártevők a leveleken szívogatnak, mézharmatot választanak ki, ezen korompenész képződik, ezek pedig együtt elég nagy bajokat okoznak a körtében. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan védekezhet a körtelevélbolha ellen.

Ez a rovar roppant gyorsan és tömegesen szaporodik el a körtefákon,  a körte legjelentősebb kártevője.

Nagy veszélyt okoz a gyümölcsben a körtelevélbolha - Fotó: Pixabay, holiho
Nagy veszélyt okoz a gyümölcsben a körtelevélbolha – Fotó: Pixabay, holiho
Milyen fajták vannak?

Nagy körtelevélbolha – Psylla pyrisuga, Füstösszárnyú körtelevélbolha – Psylla Pyri, Közönséges körtelevélbolha – Psylla pyricola. Az anyagot a Bayergarten.hu, és a Balintgazda.hu oldalak cikkei alapján válogattuk össze.

A körtelevélbolha lárva és az imágó is károsít. Elsődleges kártétele a levelek, később virágok és termések szívogatásából áll. Emiatt a levél, a virág és a termés torzul, korán lehull. Másodlagos kártétele, hogy a szívogatások és széklete (mézharmat) utat nyitnak a kórokozóknak. Gyakran láthatunk a károsodott részeken penészgombát, főleg korompenészt, egyéb Aspergylus fajokat. Ráadásul jelentős vírusvektor.

A körtelevélbolha biológiája

A kártevő apró 2-4 mm nagyságú, változatos színű. A zöldtől a vöröröses barnán át a feketéig előfordul minden színváltozata. Szárnyuk áttetsző, a petéjük 0,5 mm nagyságúak, világos sárgák, hosszúkásak, kis nyúlvánnyal. A lárva lapított, világosbarna, vagy sötétsárga.

A nagy körtelevélbolha egyes egyedei áttelelnek, így kora tavasszal, már márciusban elkezdik tevékenységüket, ami késő őszig, egészen a fagyok beálltáig eltarthat. Az áttelelt imágók korán lerakják az első petéiket a vesszőkre a rügyek közelében, később pedig virágokra és levelekre helyezik el. A kikelő lárvák keveset mozognak, csoportosan, kisebb telepekben szívogatják a fa leveleinek, virágainak és gyümölcseinek nedveit.

Az imágók és a lárvák is nagy mennyiségben választanak ki mézharmatot.

Ezen a váladékon nem csak a hangyák lakmároznak, hanem megtelepszik rajta a korompenész gomba is, amely sötétszínű lepedékkel vonja be a fejlődő körtéket és a leveleket is, ezzel akadályozza az élet-tevékenységüket. A gyümölcsök héja emiatt nem tud növekedni, megrepedezik. Ezen keresztül pedig a gyümölcs húsába hatol a penészedést és rothadást okozó gombaspórák sokasága.

Az első imágók 2,5 mm-es nagyságúak, nyár elejére alakulnak ki, sötétbarna színűek. Ivarérésük után elhagyják a körtét és fenyőfélékre vándorolnak, de megtalálhatók más növényeken is, például a káposztán, a babon, a zöldborsón, a lucernán és a mentán.

Hogyan, és mivel védekezzen a körtelevélbolha ellen?

A körtelevélbolha ellen a védekezés akkor kezdjük el, amikor a tojások 40-50 százaléka már a kelés előtti állapotban van (sárga színű). Hatékonyak lehetünk akkor is, ha a kezelés időpontjában még a fiatal lárvák vannak túlsúlyban.

Megfelelő rovarölőszer az ENVIDOR 5ml/10 liter permetlé. Használatánál lényeges az egyenletes fedés, ezért jól porlasztva bő lé mennyiséggel érdemes a körtét kezelni. Fontos a jó időzítés, mert a rezisztencia elkerülése érdekében az Envidort egyszer érdemes használni, utána a következő permetezést más hatóanyagú készítménnyel ismételhetjük meg.

További két szer nagyon hatékony a körtelevélbolha ellen: a Dimilin és a Nomolt. Mindkettő környezetbarát szer, mert hatásukat a rovarok kitinvázának felbontásával fejtik ki.

A körtelevélbolha elleni védekezés a körtefán áttelelő kifejlett alakjai elleni tél végi lemosó permetezésre alapoz. Erre a célra engedélyezett szerek: Agrokén, Agrol plusz, Drip-plusz, Nevikén, Vektafid R.

A levélbolhák egy része a lehullott leveleken telel át, ezeket a leveleket vagy a talajba kell forgatni, vagy összegyűjteni és megsemmisíteni. Amikor 5-6 fokos a napi átlaghőmérséklet, megindul a szaporodásuk, hamarosan megjelennek a lárvák, ez egérfül állapotban várható. Kézi nagyítóval ellenőrizhető a lárvák tömeges megjelenése. Ekkor javasolt kitinszintézis gátló rovarölő szeres permetezés: Nomolt vagy Dimilin. Ha erős mézharmat bevonat is jelen van a fán, permetezés előtt a mézharmatot le kell mosni, különben a szerek nem tudják kifejteni rovarölő hatásukat. A lárvák ellen ekkor 8-10 nap múlva érdemes a permetezést megismételni. Mindig bő permetlével végezze a permetezést. Engedélyezettek még a Mospilan, Spilan és Apacs. Évente 4-6 nemzedéke fejlődik ki, de az első nemzedék a legfontosabb: ha azt sikerül megsemmisíteni, akkor abban az évben már nem lesz gondja vele.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Itt a szeptember, indulhat a szüret A következő hetek legfontosabb munkája a télialma szüretelése. Az almaszüret mellett a körte és a dió is lassan ládákba és zsákokba kerülhet. A télia...
A gyümölcsök királynője Hazánkban az almáról esik a legtöbb szó, ha gyümölcstermesztésről beszélünk, azonban az alma mellett a körte is fontos szerepet tölt be a gyümölcságaz...
Az idei körtetermés oda, a fagy alaposan elbánt ve... Az átlagos évi mennyiség alatt marad idén a hazai körtetermés. A szokásosnál kisebb mennyiség oka a borsodi, szabolcsi és zalai termőterületeken fellé...
A körtefa betegségei – kisokos a védekezéshez... A körtefa betegségei - az almafához hasonlóan - sok gyümölcstermesztő életét megkeserítik szinte minden szezonban. Ezeket szedtük most össze. Az össze...
A ventúriás varasodás az alma és a körte betegsége... A ventúriás varasodás az almatermésűeket támadja, a lombozatot és a termés jelentős részét is károsíthatja. A gombafertőzés a lehullott levelekben tel...
Nagy bajba kerülhetnek a magyar gyümölcslevek, mer... Komoly kihívások előtt áll a hazai gyümölcslégyártás, mert gyors iramban csökken a felhasználható alapanyag. A klasszikus magyar gyümölcslevek készíté...