Védekezés a viaszos pajzstetvek ellen

Első látásra apró, soklábú pelyhes vattapamacsoknak tűnhetnek, de a viaszos pajzstetvek ellen érdemes jól irányzott védekezéssel fellépni. A tetvek ugyanis nagyon komoly károkat képesek okozni a kertekben. Összefoglaljuk, hogyan védekezzen ellenük.

A viaszos pajzstetvek rokonai közé tartoznak a pajzstetvek, a liszteskék, és egyéb kerti kártevők. Hozzájuk hasonlóan sokféle növényt képesek tönkretenni azok elfogyasztásával és további különböző betegségek terjesztésével.

Kedvezzen a darazsaknak, ha a pajzstetvek ellen küzd! Fotó: Pixabay, Hans Braxmeier
Kedvezzen a darazsaknak, ha a pajzstetvek ellen küzd! Fotó: Pixabay, Hans Braxmeier
A viaszos pajzstetvek és a károkozás felismerése

A viaszos pajzstetvek apró, nagyjából 3 milliméteres rovarok. Színük és csoportos elrendezkedésük miatt könnyen felismerhetőek a növényeken. A legtöbb viaszos pajzstetű fehér, testüket pedig viaszos szálak borítják. Ez pelyhes, szőrös külsőt kölcsönöz nekik. Kivételek ez alól a hibiszkusz viaszos pajzstetvek, amelyek rózsaszínes-barna színűek, és nem látszanak szőrösnek.

A viaszos pajzstetvek hegyes szájrészüket a növény szárába fúrva, és abból a nedveket szívogatva táplálkoznak. A sérült levelek redősek vagy ráncosak lehetnek, a rovarok pedig hálós petecsomóikkal és lárváikkal fertőzhetik meg a növényeket. A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat tovább súlyosbíthatja a károkat, ugyanis fekete korompenészt tartalmaz, és elősegíti a különböző vírusok elterjedését.

Természetes védelmezők a viaszos pajzstetvek ellen

Többféle darázsfajta vadássza a viaszos pajzstetveket, ezért ezeket érdemes támogatni. A virágoskertek tulajdonosai számára az egyik opció ezeket a darazsakat dús növények (közönséges cickafark, tengerparti fülesternye, méhbalzsam) ültetésével a kertbe vonzani. A zöldfátyolkák és a virágpoloskák szintén örömmel fogyasztják a viaszos pajzstetveket. Ezért a kertészeknek érdemes körültekintően eljárniuk a rovarirtók használatakor (még ha azok organikusak is).

A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat vonzza a hangyákat. A hangyák ugyan nem számítanak kártevőknek, de segítenek megvédeni a pajzstetveket a ragadozóktól. A bükköny nektártartalma elcsalogathatja a hangyákat a pajzstetvek mellől, így érdemes takarónövényként ültetni ezeket a növényeket. A hangyakolóniák kialakulása megelőzhető a talaj felszántásával.

Biológiai védekezés a viaszos pajzstetvek ellen

A Cryptolaemus montrouzieri nevű katicafajtát gyakran emlegetik a pajzstetvek legnagyobb ellenségeként. Ezek a rovarok fejlődésük minden szakaszában előszeretettel falják fel a viaszos pajzstetveket.  Azonban ezek a katicák lárvafázisban nagyon hasonlítanak a kifejlett pajzstetvekre. Ezek a katicák rendelhetők egy-egy komolyabb invázió esetén kifejezetten a viaszos pajzstetvek elleni védelemre. Amint a pajzstetveket elpusztították, a katicák áttérnek a levéltetvekre és rojtosszárnyúakra, szóval még több hasznot hoznak.

Organikus spray a viaszos pajzstetvek ellen

A viaszos pajzstetvek puhatestű rovarok, ezért érzékenyek a szappanos rovarirtókra. Közvetlenül a pajzstetvekre fújva ezek a rovarirtók átütik azok sejtmembránját és elpusztítják őket. A szappanos rovarirtók hátránya, hogy kárt tehetnek a növényekben is. A károk csökkentése érdekében alkalmazza a szappanos készítményt esténként. Reggelente pedig kezdjen egy vizes permetezéssel. A nap melegebb óráiban a magas hőmérséklet fokozhatja a szappanos keverék növényekre kifejtett káros hatását.

Viaszos pajzstetű ellen a szobanövényeken

A viaszos pajzstetvek és lárváik kiválóan érzik magukat a melegházakban. Ezért gyakran a szobanövényeken is megjelenhetnek. Az orchideafélék különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a viaszos pajzstetvek ugyanis akár a növények pusztulását is okozhatják. Az új szobanövényeket egy hétre tárolja külön helyen, mielőtt a többi közé helyezné azokat. Minden nap alaposan vizsgálja át az új növényeket, és keresse rajtuk az apró viaszos pajzstetveket és a hálós petéiket. Ha néhány hívatlan látogatóra bukkan, sebtisztító alkoholba mártott vattapálcikával intézze el őket! Az anyagot az Agrároldal cikke alapján állítottuk össze.

Pajzstetű ellen vegyszerrel

A vegyi védekezés alapja a tél végi lemosó permetezés. Ez lehet az Agrol Plusz, a Vektafid S vagy bárium-poliszulfid lemosó permetszerek valamelyikével. Lárvarajzás idején, nyáron is szükséges védekezni ellenük Decis vagy Karate permetezéssel.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem válogatnak a levéltetvek Fura szerzemények a levéltetvek. Érdekes és csodálatra méltó lények, kár, hogy sokféle haszonnövényen lakmároznak, s ennél is nagyobb baj, hogy e pará...
Az almafa betegségei – hogyan védekezzünk el... Az almafa betegségei, akárcsak a körtefa betegségei sok gyümölcstermesztőnek okoznak gondot évről évre. Ezeket gyújtöttük most össze a birsbetegségekk...
A körtefa betegségei – kisokos a védekezéshez... A körtefa betegségei - az almafához hasonlóan - sok gyümölcstermesztő életét megkeserítik szinte minden szezonban. Ezeket szedtük most össze. Az össze...
Levéltetvek ellen is van orvosság A legnagyobb számban a levéltetvek támadják meg a kerti növényeket. A valószínűsíthetően kialakuló vegyszerrezisztencia elkerülése miatt érdemes kombi...
Hogyan védekezzen az aknázómoly ellen? Komoly károkat okozhat a gyümölcsültetvényeken az aknázómoly. A hernyók a leveleken különböző, fajra jellemző körkörös, sátorszerű, pontsoros vagy kíg...
Hogyan védekezzen a lombosfa fehérmoly ellen? Magyarországon elsősorban almásokban, meggyesekben rendszeresen előforduló, évente három nemzedékes kártevő a lombosfa fehérmoly. A hernyó rágja a lev...