Védekezés a viaszos pajzstetvek ellen

Első látásra apró, soklábú pelyhes vattapamacsoknak tűnhetnek, de a viaszos pajzstetvek ellen érdemes jól irányzott védekezéssel fellépni. A tetvek ugyanis nagyon komoly károkat képesek okozni a kertekben. Összefoglaljuk, hogyan védekezzen ellenük.

A viaszos pajzstetvek rokonai közé tartoznak a pajzstetvek, a liszteskék, és egyéb kerti kártevők. Hozzájuk hasonlóan sokféle növényt képesek tönkretenni azok elfogyasztásával és további különböző betegségek terjesztésével.

Kedvezzen a darazsaknak, ha a pajzstetvek ellen küzd! Fotó: Pixabay, Hans Braxmeier
Kedvezzen a darazsaknak, ha a pajzstetvek ellen küzd! Fotó: Pixabay, Hans Braxmeier
A viaszos pajzstetvek és a károkozás felismerése

A viaszos pajzstetvek apró, nagyjából 3 milliméteres rovarok. Színük és csoportos elrendezkedésük miatt könnyen felismerhetőek a növényeken. A legtöbb viaszos pajzstetű fehér, testüket pedig viaszos szálak borítják. Ez pelyhes, szőrös külsőt kölcsönöz nekik. Kivételek ez alól a hibiszkusz viaszos pajzstetvek, amelyek rózsaszínes-barna színűek, és nem látszanak szőrösnek.

A viaszos pajzstetvek hegyes szájrészüket a növény szárába fúrva, és abból a nedveket szívogatva táplálkoznak. A sérült levelek redősek vagy ráncosak lehetnek, a rovarok pedig hálós petecsomóikkal és lárváikkal fertőzhetik meg a növényeket. A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat tovább súlyosbíthatja a károkat, ugyanis fekete korompenészt tartalmaz, és elősegíti a különböző vírusok elterjedését.

Természetes védelmezők a viaszos pajzstetvek ellen

Többféle darázsfajta vadássza a viaszos pajzstetveket, ezért ezeket érdemes támogatni. A virágoskertek tulajdonosai számára az egyik opció ezeket a darazsakat dús növények (közönséges cickafark, tengerparti fülesternye, méhbalzsam) ültetésével a kertbe vonzani. A zöldfátyolkák és a virágpoloskák szintén örömmel fogyasztják a viaszos pajzstetveket. Ezért a kertészeknek érdemes körültekintően eljárniuk a rovarirtók használatakor (még ha azok organikusak is).

A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat vonzza a hangyákat. A hangyák ugyan nem számítanak kártevőknek, de segítenek megvédeni a pajzstetveket a ragadozóktól. A bükköny nektártartalma elcsalogathatja a hangyákat a pajzstetvek mellől, így érdemes takarónövényként ültetni ezeket a növényeket. A hangyakolóniák kialakulása megelőzhető a talaj felszántásával.

Biológiai védekezés a viaszos pajzstetvek ellen

A Cryptolaemus montrouzieri nevű katicafajtát gyakran emlegetik a pajzstetvek legnagyobb ellenségeként. Ezek a rovarok fejlődésük minden szakaszában előszeretettel falják fel a viaszos pajzstetveket.  Azonban ezek a katicák lárvafázisban nagyon hasonlítanak a kifejlett pajzstetvekre. Ezek a katicák rendelhetők egy-egy komolyabb invázió esetén kifejezetten a viaszos pajzstetvek elleni védelemre. Amint a pajzstetveket elpusztították, a katicák áttérnek a levéltetvekre és rojtosszárnyúakra, szóval még több hasznot hoznak.

Organikus spray a viaszos pajzstetvek ellen

A viaszos pajzstetvek puhatestű rovarok, ezért érzékenyek a szappanos rovarirtókra. Közvetlenül a pajzstetvekre fújva ezek a rovarirtók átütik azok sejtmembránját és elpusztítják őket. A szappanos rovarirtók hátránya, hogy kárt tehetnek a növényekben is. A károk csökkentése érdekében alkalmazza a szappanos készítményt esténként. Reggelente pedig kezdjen egy vizes permetezéssel. A nap melegebb óráiban a magas hőmérséklet fokozhatja a szappanos keverék növényekre kifejtett káros hatását.

Viaszos pajzstetű ellen a szobanövényeken

A viaszos pajzstetvek és lárváik kiválóan érzik magukat a melegházakban. Ezért gyakran a szobanövényeken is megjelenhetnek. Az orchideafélék különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a viaszos pajzstetvek ugyanis akár a növények pusztulását is okozhatják. Az új szobanövényeket egy hétre tárolja külön helyen, mielőtt a többi közé helyezné azokat. Minden nap alaposan vizsgálja át az új növényeket, és keresse rajtuk az apró viaszos pajzstetveket és a hálós petéiket. Ha néhány hívatlan látogatóra bukkan, sebtisztító alkoholba mártott vattapálcikával intézze el őket! Az anyagot az Agrároldal cikke alapján állítottuk össze.

Pajzstetű ellen vegyszerrel

A vegyi védekezés alapja a tél végi lemosó permetezés. Ez lehet az Agrol Plusz, a Vektafid S vagy bárium-poliszulfid lemosó permetszerek valamelyikével. Lárvarajzás idején, nyáron is szükséges védekezni ellenük Decis vagy Karate permetezéssel.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nem válogatnak a levéltetvek Fura szerzemények a levéltetvek. Érdekes és csodálatra méltó lények, kár, hogy sokféle haszonnövényen lakmároznak, s ennél is nagyobb baj, hogy e pará...
Az almafa betegségei – hogyan védekezzünk el... Az almafa betegségei, akárcsak a körtefa betegségei sok gyümölcstermesztőnek okoznak gondot évről évre. Ezeket gyújtöttük most össze a birsbetegségekk...
A körtefa betegségei – kisokos a védekezéshez... A körtefa betegségei - az almafához hasonlóan - sok gyümölcstermesztő életét megkeserítik szinte minden szezonban. Ezeket szedtük most össze. Az össze...
Levéltetvek ellen is van orvosság A legnagyobb számban a levéltetvek támadják meg a kerti növényeket. A valószínűsíthetően kialakuló vegyszerrezisztencia elkerülése miatt érdemes kombi...
Hogyan védekezzen az aknázómoly ellen? Komoly károkat okozhat a gyümölcsültetvényeken az aknázómoly. A hernyók a leveleken különböző, fajra jellemző körkörös, sátorszerű, pontsoros vagy kíg...
Hogyan védekezzen a lombosfa fehérmoly ellen? Magyarországon elsősorban almásokban, meggyesekben rendszeresen előforduló, évente három nemzedékes kártevő a lombosfa fehérmoly. A hernyó rágja a lev...