Forradalmasítani a csirkék bélrendszerét – a prebiotikumok kutatása révén

Dr. Natalie Morgan baromfitáplálkozási szakértő azt vizsgálja, hogy a prebiotikumok használata a tojótakarmányokban javíthatja-e a csirketermelést, és csökkentheti-e az antibiotikum-felhasználást. Az Új-Angliai Egyetem 2021-es Tudományos és Innovációs Díjának nyerteseként ezt a koncepciót vizsgálja, miután elnyerte az ausztrál tojások díját a 2021-es Tudományos és Innovációs Díj a fiataloknak a mezőgazdaságban, halászatban és erdőgazdálkodásban című versenyen.

A 22 000 ausztrál dollár (16 800 USD) értékű díját egy 8 hetes projekt finanszírozására használja fel, amelynek során azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a xilo-oligoszacharidok (XOS) nevű prebiotikumok hozzáadása a tojótyúkok étrendjéhez.

A kereskedelmi célú baromfival etetett gabona hosszú láncú cukrokat tartalmaz, amelyek csökkentik a tápanyagok felszívódását
A kereskedelmi célú baromfival etetett gabona hosszú láncú cukrokat tartalmaz, amelyek csökkentik a tápanyagok felszívódását (Fotó: Pixabay)

Az XOS-t brojlercsirkéknél már vizsgálták, ahol jelentősen javították a bélrendszer egészségét és a termelést, de még nem vizsgálták tojócsirkéknél, mondja, megjegyezve, hogy a tojócsirkék tovább élnek, mint a brojlerek, és így érettebb bélmikrobiomot hoznak létre, ami arra utal, hogy az XOS pozitív hatásai felerősödhetnek.

A hosszú láncú cukrok csökkentik a tápanyagok felszívódását a bélben

A kereskedelmi célú baromfival etetett gabona hosszú láncú cukrokat tartalmaz, amelyek csökkentik a tápanyagok felszívódását a madár bélrendszerében, ami azt jelenti, hogy fontos tápanyagok vesznek kárba, vagy táplálékforrásként szolgálnak a patogén bélbaktériumok számára.

A probléma kezelése érdekében minden kereskedelmi csirketakarmány tartalmaz egy olyan enzimet, amely a hosszú láncú cukrokat kívánatosabb formákra bontja – beleértve az XOS-t is. Prebiotikumként az XOS a hasznos bélbaktériumokat táplálja, ezért Dr. Morgan azt a kérdést tette fel, mi történne, ha a prebiotikus XOS-t közvetlenül a takarmányhoz adnánk, szemben azzal, hogy a csirkéknek maguknak kellene előállítaniuk a bélben.

A 8 hetes projekt várhatóan április végén kezdődik. „Összesen 96 egyedi ketrecben tartott madarat használnak majd a vizsgálathoz, amelyet az egyetemen végeznek el. A madarakat 12 különböző étrendi kezeléssel fogják etetni, 2 különböző xilánszinttel, 3 különböző XOS-szinttel és xilanázzal vagy anélkül” – avatta be a részletekbe a Poultry Worldöt Dr. Morgan.

Új antibiotikum-alternatíva az orosz baromfitelepeken

2025-re az orosz baromfifarmok felhagyhatnak a takarmány-antibiotikumok használatával, ha a takarmányadagokba betulin kerül. A nyírfa kérgéből nyert fitobiotikum széles körben ismert arról, hogy fehér színt kölcsönöz a fának, ami a jelek szerint megvédi azt a tél közepén a nap okozta túlmelegedéstől.

XOS a tyúkteljesítmény fokozására

Dr. Morgan reméli: kísérleti projektje megmutatja, hogy a takarmányok XOS-szal való kiegészítése növelheti a tyúkok takarmányhasznosítását és termelékenységét, valamint csökkentheti a tojások ürülékszennyezettségét – és esetleg még a bélrendszer egészségét is javíthatja, olyannyira, hogy ez hatással van a csirkék betegségekkel szembeni immunitására, csökkentve az antibiotikum-függőséget.

A bélrendszer egészségét elősegítő képessége révén az antibiotikumok alternatívájaként is használható
A bélrendszer egészségét elősegítő képessége révén az antibiotikumok alternatívájaként is használható (Fotó: Pixabay)

„Azt reméljük, hogy az XOS etetése a tyúkok bélrendszerének jobb egészségét (amit a rövid láncú zsírsavak termelésének, a mikrobióta összetételének, a tápanyagok emészthetőségének és a bélrendszeri enzimek aktivitásának mérésével azonosítunk), és végső soron jobb teljesítményt (tojásminőséget és madársúlyt) eredményez” – mondta, hozzátéve, hogy ha az XOS hatékony prebiotikumnak bizonyul a tojótyúkok számára, akkor a bélrendszer egészségét elősegítő képessége révén az antibiotikumok alternatívájaként is használható.

Mivel az XOS-t a gabonafélék keményítővé őrlése során keletkező hulladéktermékekből is ki lehet nyerni, potenciálisan olcsó módot jelent a baromfitermelésben – egy olyan iparágban, ahol a termelés növelésének legtöbb más módja feszegeti a költséghatárokat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Tervezzen Ön is tyúkólat! Egy különleges pályázatra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az „Urbánus csirke házat keres” című pályázat keretében bárkinek lehetősége nyílik egyedi ki...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
Csibék pusztultak Kistarcsánál Több tízmillió forintos kár érhette a Nádor majort ma reggel egy szerencsétlenségnek köszönhetően. A Kistarcsa és Csömör között fekvő gazdaságban tűz ...
Fokozódik a rezisztencia az antimikrobiális szerek... Elsősorban humán vonatkozásban hallani az antibiotikumok túlzott használatának káros következményeiről, de most a mezőgazdaságban is előjött ez a prob...
Már a szomszédoknál is megjelent a veszélyes vírus... Várható volt, hogy ez is bekövetkezik: már keleti szomszédunknál is megjelent a veszélyes vírus, amely miatt már szárnyasok ezreit kellett levágni Eur...
Bajt okozhat, hogy túl sok antibiotikum van a húso... Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az, hogy túl sok antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes lehet, mint egy halálos járvány ...