A diótermesztéshez sok idő és türelem szükséges. Talán éppen ezért termesztik egyre kevesebben a kertek királynőjét Magyarországon. Mára alig hatezer hektáron terem dió itthon, ebből 1500 hektáron folyik bio dió termesztése.
Pedig igen keresett gyümölcs a dió. A magyar nemes dió még a külföldi piacokon is rendkívül versenyképesnek számít. Megbecsülésének egyik oka a termesztésében, annak időigényességében rejlik. Egy diófának legalább 10 év kell ahhoz, hogy termése olyan minőségű és mennyiségű legyen, mellyel már érvényesülni lehet a piacon is. Ebből adódhat az is, hogy a hazai diótermesztő gazdák életkora a 60-hoz van közel, és nem a 30-hoz.
A külföldi piacokon már a normál módon termesztett dióért is szép pénzt fizetnek, a bio gyümölcsért pedig még többet. A vegyszermentes termesztés növeli a dióbél értékét külföldön is és itthon is. Hazánkban azonban az így előállított dióbelet kevesen tudják megvenni annak magas ára miatt.
Az éghajlati és talajviszonyokra is figyelemmel kell lennie a gazdának, ha diótermesztésre adja a fejét. A szakkönyvekben írtak szerint éves szinten 800-1000 mm csapadék szükségeltetik a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez. Persze ez még nem minden, a száraz levegő és az üde, nedves talaj mind-mind elengedhetetlen, szerves részeit képezik a diótermesztés ideális körülményeinek. Az egyszerre lezúduló, sok csapadék megnöveli a páratartalmat és így kedvez a diófát megtámadó betegségek elszaporodásának is. Idén nem volt hiány sajnos az ilyen körülményekben, sokat kellett törődni a diófák egészségével.
Betakarítás idején egy átlagosan csapadékos évben a dióbél nedvességtartalma 20-30 százalékos (idén inkább a 40 százalékhoz közelített) is lehet. Ezt a nedvességet szárítással kell 10 százalék alá csökkenteni, csak így lehet a dióbelet piacra vinni. Arra is ügyelni kell, hogy a dióhullás kezdetétől folyamatosan szedjük a gyümölcsöt, ugyanis 3 napnál tovább a földön heverő dió minősége rohamléptekben romlani kezd.
Nagyüzemben a betakarítást már gépesítik, traktorra köthető hevederrel rázzák le a fákról a termést. Az így lepotyogott diót önjáró betakarítógép szedi össze, de ami a földön marad, azt szorgos kezek kapkodják fel, hogy egy szem se vesszen kárba.
A felszedés után következik a pucolás és a tisztítás. Komoly gépesítés van ezen folyamat mögött is, de itt is szükség van emberi kezek segítségére. Nem véletlen tehát, hogy a dióbél ára akár 2-3-szorosa is lehet a héjas dióénak. Attól is függ a dióbél ára, hogy hol vásárolja az ember: míg Budapesten akár 3000-3500 forintba is kerülhet kilója, addig vidéken már 1500-2000 forintért is hozzá lehet jutni.
A dió egy igen szeszélyes növény, ez látszik igényességén is. Ha rosszkor ültetjük, vagy rosszkor metsszük, biztosan nem fog ideálisan fejlődni és teremni. Ezért fontos, hogy ennek a növénynek megadjuk a kellő tiszteletet és figyelmet. Lehet, hogy ezért nevezik a kertek királynőjének?!
Cikkünk a szabadföld.hu írása alapján készült el!