Türelem diót terem

A diótermesztéshez sok idő és türelem szükséges. Talán éppen ezért termesztik egyre kevesebben a kertek királynőjét Magyarországon. Mára alig hatezer hektáron terem dió itthon, ebből 1500 hektáron folyik bio dió termesztése.

Pedig igen keresett gyümölcs a dió. A magyar nemes dió még a külföldi piacokon is rendkívül versenyképesnek számít. Megbecsülésének egyik oka a termesztésében, annak időigényességében rejlik. Egy diófának legalább 10 év kell ahhoz, hogy termése olyan minőségű és mennyiségű legyen, mellyel már érvényesülni lehet a piacon is. Ebből adódhat az is, hogy a hazai diótermesztő gazdák életkora a 60-hoz van közel, és nem a 30-hoz.

A külföldi piacokon már a normál módon termesztett dióért is szép pénzt fizetnek, a bio gyümölcsért pedig még többet. A vegyszermentes termesztés növeli a dióbél értékét külföldön is és itthon is. Hazánkban azonban az így előállított dióbelet kevesen tudják megvenni annak magas ára miatt.

Hosszú éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy ekkorára nőhessen egy diófa
Hosszú éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy ekkorára nőhessen egy diófa

 

Az éghajlati és talajviszonyokra is figyelemmel kell lennie a gazdának, ha diótermesztésre adja a fejét. A szakkönyvekben írtak szerint éves szinten 800-1000 mm csapadék szükségeltetik a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez. Persze ez még nem minden, a száraz levegő és az üde, nedves talaj mind-mind elengedhetetlen, szerves részeit képezik a diótermesztés ideális körülményeinek. Az egyszerre lezúduló, sok csapadék megnöveli a páratartalmat és így kedvez a diófát megtámadó betegségek elszaporodásának is. Idén nem volt hiány sajnos az ilyen körülményekben, sokat kellett törődni a diófák egészségével.

Betakarítás idején egy átlagosan csapadékos évben a dióbél nedvességtartalma 20-30 százalékos (idén inkább a 40 százalékhoz közelített) is lehet. Ezt a nedvességet szárítással kell 10 százalék alá csökkenteni, csak így lehet a dióbelet piacra vinni. Arra is ügyelni kell, hogy a dióhullás kezdetétől folyamatosan szedjük a gyümölcsöt, ugyanis 3 napnál tovább a földön heverő dió minősége rohamléptekben romlani kezd.

Nagyüzemben a betakarítást már gépesítik, traktorra köthető hevederrel rázzák le a fákról a termést. Az így lepotyogott diót önjáró betakarítógép szedi össze, de ami a földön marad, azt szorgos kezek kapkodják fel, hogy egy szem se vesszen kárba.

A dióbél sokkal nagyobb értékkel rendelkezik, mint a pucolatlan dió
A dióbél sokkal nagyobb értékkel rendelkezik, mint a pucolatlan dió

 

A felszedés után következik a pucolás és a tisztítás. Komoly gépesítés van ezen folyamat mögött is, de itt is szükség van emberi kezek segítségére. Nem véletlen tehát, hogy a dióbél ára akár 2-3-szorosa is lehet a héjas dióénak. Attól is függ a dióbél ára, hogy hol vásárolja az ember: míg Budapesten akár 3000-3500 forintba is kerülhet kilója, addig vidéken már 1500-2000 forintért is hozzá lehet jutni.

A dió egy igen szeszélyes növény, ez látszik igényességén is. Ha rosszkor ültetjük, vagy rosszkor metsszük, biztosan nem fog ideálisan fejlődni és teremni. Ezért fontos, hogy ennek a növénynek megadjuk a kellő tiszteletet és figyelmet. Lehet, hogy ezért nevezik a kertek királynőjének?!

Cikkünk a szabadföld.hu írása alapján készült el!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...