2025-ig folyamatosan növekedhet a baromfihús-termelés az Európai Unióban. Sőt, a termelés mellett a fogyasztás is felfelé ívelhet az előrejelzések szerint. Pontos információkat, valamint árinfókat cikkünkben olvashatnak.
Az előrejelzések rendkívül biztatóak az Európai Unió baromfipiacát illetően. A baromfihús-termelés 2025-ig várhatóan folyamatosan növekedhet. 2016 a növekedés első éve lesz, várhatóan 13,7 millió tonna baromfihúst állíthatnak elő a tagországok összesen, ami 1,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.
Az EU baromfihúsexportja 2,4 százalékkal bővülhet az idén az előző évihez képest, ugyanakkor az EU hosszú távú előrevetítése szerint az export 15,5 százalékos növekedését várják 2025-re a 2015. évihez képest. Az EU baromfihúsimportja 8,5 ezer tonna körül alakulhat az idén, és ezt követően évente 9–10 ezer tonna baromfihús behozatalára számítanak a szakértők.
A baromfihús-termeléssel együtt a fogyasztás is növekedhet a következő években az Európai Unió területén. A régi tagországokban 4,3 százalékkal emelkedhet a baromfihús-fogyasztás, az új tagországokban változatlan maradhat a helyzet.
Mi újság export fronton?
Az EU baromfihúsexportja 1,8 százalékkal csökkent 2015 novemberéig a 2014-es adatokhoz képest. Ghánában (+20 százalék), Ukrajnában (+15 százalék), Szaúd-Arábiában (+13 százalék) nőtt, míg Hongkongban (–27 százalék), Ukrajnában (–15 százalék) és a Benini Köztársaságban (–14 százalék) csökkent az uniós baromfihús-készítmények iránti kereslet. Az Európai Unió baromfihúsimportja nem változott számottevően, 796 ezer tonna volt 2015. I-XI. hó- napban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. Thaiföldről 9 százalékkal nőtt, míg Brazíliából 3,7 százalékkal csökkent a baromfihús behozatal. Az unió importjában továbbra is a sózott és a fagyasztott baromfihúsok domináltak.
Az Európai Bizottság adatai alapján 2016 első hetében 180,72 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, kismértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 3 százalékkal, 168 ezer tonnára mérséklődött 2015 első tíz hónapjában 2014 hasonló időszakához viszonyítva.
Csirkehúsból 18,5 százalékkal, pulykahúsból 6,8 százalékkal kevesebb mennyiség hagyta el az országot. Magyarország baromfihúsimportja 32 százalékkal, 33,6 ezer tonnára csökkent 2015 első tíz hónapjában 2014 hasonló időszakához képest. A csirkehús beérkezett mennyisége 39 százalékkal, a pulykahúsé 37 százalékkal esett.
Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 254,40 forint/kg volt 2016 első hetében, ami 5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 492 forint/kg-ról 479 forint/kg-ra, a csirkecomb ára 496 forint/kg-ról 457 forint/kg-ra csökkent, addig a csirkemellé közel 4 százalékkal, 1030 forint/kg-ra emelkedett a megfigyelt időszakban.
Forrás: AKI