Sok füstölt áru fogy a húsvéti időszakban

Több mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti ünnepi időszakban, mintegy 7 milliárd forint értékben. Ebben a termékkategóriában mintegy 2 millió háztartásban 3,1 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején.

Egy-egy cég éves sonkaforgalmának (a formában vagy bélben hőkezelt sonkaféléket nem idesorolva) 25-30 százaléka fogy el az ünnepek alatt, a termékpaletta összetételétől függően – ismertette a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára.

Mostisch Martina hangsúlyozta: fontos, hogy a vevő vásárláskor legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minőségű termék található a piacon.

A húsvéti sonkák főbb típusait ismertetve elmondta: a parasztsonka egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölik, hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.

Az ügyvezető titkár hangsúlyozta, hogy a hús “bizalmi” termék. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg mindenki az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott – mondta. Kétes eredetű terméket pedig, aminek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon senki – figyelmeztetett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy vásárláskor gondosan ellenőrizze mindenki a termék szavatossági idejét.

Mostisch Martina elmondta azt is, hogy a feketegazdaság jelenléte ebben az áruszegmensben 20-30 százalékra tehető, fő területei a piacok, ahol ellenőrizetlenül kerülhetnek ezek az áruk forgalomba.

Forrás: MTI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Vicces, tojásos locsolóversek Húsvét alkalmából szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a locsolóknak. Összegyűjtöttünk néhány szellemes verset, rövidet, hosszút, hogy mindenki megt...
Hogyan alakult a baromfihús ára? Következő cikkünkből kiderül, hogy hogyan alakult a baromfi ára hazánkban október és november hónapokban. Vágócsirke élősúlyú termelői ára A vágóc...
Ezért nincs hús a piacokon Hatalmas mértékben tisztul a budapesti húspiac. Több húsféléből is hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon, szakértők szerint ennek h...
Csoda! Nem drágul a tojás húsvétra! Ugyan a tavalyi fogyasztói árhoz képest idén 4-5 százalékkal drágább a tojás a húsvéti időszak hatására nem fog tovább emelkedni a termék ára. A tojás...
Drágább lesz a bárány a korai húsvét miatt Idén igen korán, a tavalyihoz képest 2 héttel előbb lesz húsvét hétvégéje. A báránypiac is megérzi ennek hatását, 15-20 eurócenttel kell többet fizetn...
Asszonyélet: jön a húsvét, készülhet a kalács!... A húsvéti asztal állandó kellékei a sonka, a torma, a tojás és a kolbász. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a húsvéti kalácsról sem, sok helyen ez is...