VICON BW bálacsomagolók a gazdálkodók igényeihez kifejlesztve

A Készenlét Zrt. termékpalettáján a VICON BW bálacsomagoló család három tagja között minden gazdálkodó az igényeinek megfelelő típust megtalálja. A VICON gyár fejlesztői szem előtt tartották a különböző méretű és munkaszervezésű gazdaságok igényeit a bálacsomagolás területén, amelynél az elsődleges szempontok között szerepelt a költséghatékony és gyors bálacsomagolás a minőségi takarmány előállítása érdekében.

A bálacsomagolást gazdaságonként eltérő munkaszervezéssel és helyszíneken oldják meg a gazdálkodók, amelyben sokszor a telepi adottságok mellett a rendelkezésre álló gépek is befolyásolják az alkalmazott technológiát.

1. A három VICON BW bálacsomagoló közül a VICON BW2400-as típust telepen kívül, a bálázás helyszínén való csomagoláshoz fejlesztették ki, vontatott kivitelben. Ez a típus abban az esetben kedvelt, ha a csomagolt bála behordásának idejét holt időben szeretnénk elvégezni, természetesen a legjobb takarmányminőség előállítása mellett.

A VICON BW2400-as bálacsomagoló (Fotó: Készenlét Zrt.)

Az oldalt elhelyezkedő hidraulikus felvevőkar teherbírása 1200 kg, amely a legtömörebb bálák gyors és pontos felhelyezésére képes 1,5 m átmérőig.

A nagy súlyú bálák emelése közben a gép stabilitását biztosítja a munkahelyzetben kifordított jobboldali kerék, ami szállítási pozícióban behajtva könnyed vonulást tesz lehetővé. A forgóasztalos kivitel automata számlálóval van ellátva és a bowdenes vezérlés mellet elérhető a computer-vezérlés is. Az alapfelszereltségben szimpla 750 mm-es fóliahasználat mellett a csomagolási idő rövidítésére opciós felszereltségként elérhető a dupla fóliahasználat, amely gyakorlatilag 66%-os átfedést biztosít, így lefelezhető a csomagolási idő. A fólia egyidejű megfogását és elvágását az elért rétegszám után a csomagolt bála legurításakor automatikusan végzi el a gép.

A kiegészítőként választható bálaátfordítóval szerelt gépnél a legurított csomagolt bála a talpára fog érkezni a tarlóra, így a szármaradványok nem lyukasztják át a fóliát, valamint a bálamegfogóval történő rakodáshoz optimális pozícióban lesz a bálánk.

A bála forgatását csomagolás közben 4 szíjjal biztosítja a gép, így a lazább szerkezetű bálák is folyamatos forgás mellett kerülnek csomagolásra. A forgóasztalon található két darab támasztógörgő távolsága állítható, így tudjuk a bálavezetést is az aktuális bálamérethez igazítani.

A VICON BW 2400 vontatott bálacsomagoló műszaki adatai:

– vontatott kivitel, körbálához
– 4 szíjjas, hidraulikus forgóasztallal
– 2 darab állítható támasztógörgő
– 750 mm széles csomagolóanyag előfeszítő (50%-os átfedés)
– mechanikusan záródó forgóasztal
– oldalt elhelyezkedő emelőkar
– max. bálaméret (hossz x átmérő) 1,2 m x 1,5 m
– max. bálasúly 1200 kg
– bowdenes vagy joystickos vezérlés a traktor kabinból (3 m bowden)
– bála és rétegszámláló, automatikus megállás a beállított fordulat elérésekor
– behajtható kerék a bal oldalon
– 10.0/75-15,3 kerekek

2. A VICON BW 2100-as típus a vontatott BW 2400-as típussal megegyező technológiájú forgóasztalos bálacsomagoló, de függesztett kivitelű telepi használatra tervezett gép, amit lehet opcionálisan kérni támasztólábbal statikus használatra is.

A VICON BW2100-as bálacsomagoló (Fotó: Készenlét Zrt.)

A munkaerőigény csökkentésére javasolt a kiegészítő computer-vezérlés mellé távirányítós vezérléssel kiegészíteni a csomagolót, amivel a bálát rakódó gépkezelő a rakodógépből képes a csomagolást elindítani, és amíg a csomagolás történik, addig a kész csomagolt bálát kazalba tudja helyezni és az új csomagolandó bálát a felrakáshoz megfogni. Az előre beállított rétegszám elérése után a csomagoló automatikusan lebillenti magáról a bálát, így helyet biztosít a csomagolandó új bálának. Természetesen a DuoWrap, azaz dupla fóliahasználat a csomagolási idő lefelezése érdekében itt is elérhető.

A gép függeszthető a traktor első vagy hátsó hidraulika rendszerére vagy használható, mint álló gép külső meghajtással is.

A VICON BW2100 bálacsomagoló műszaki adatai:

– függesztett forgóasztalos kivitel, körbálához
– 4 hevederes, hidraulikus forgóasztallal, két végén támasztógörgövel
– 750 mm széles csomagolóanyag-előfeszítő (50%-os átfedés)
– alumínium feszítőhengerek
– mechanikusan záródó forgóasztal
– max. bálasúly 1200 kg
– max. bálaméret (hossz x átmérő) 1,2 m x 1,5 m
– automatikus bála- és rétegszámláló, automatikus megállás a csomagolás végén
– előfeszítési arány 21:37 (kb. 70%-os előfeszítés)
– egy ember végezheti a rakodást, csomagolást és kazalbarakást

3. A VICON BW bálacsomagoló család harmadik tagja a VICON BW 2250-es típus.

A VICON BW2250-es bálacsomagoló (Fotó: Készenlét Zrt.)

Kialakítását tekintve szatelitkaros csomagoló. Függesztett kivitelben készülő csomagoló nagy előnye, hogy nemcsak az erőgép hárompont függesztéséről üzemeltethető, hanem rakodógép-adapterrel homlokrakodóra vagy teleszkópos rakodógépre is adaptálható, így megvalósítható a menet közbeni csomagolás mellett, egymenetben a gép pontos precíz kezelése mellett, a kazalba rakás is. A bála felvétele a hidraulikusan a felvevőkarokkal történik, amelyek a felvétel után forgatják is a bálát csomagolás közben. A 750 mm széles fóliával a satellit kar csomagolja be a takarmányunkat az előre beállított rétegmennyiségben. A rakodógéppel való használat elengedhetetlen kiegészítője a távirányítós vezérlés. Természetesen itt is elérhető opció a bálaátfordító azon gazdálkodók számára, akik a kazalba rakást külön géppel végzik. Terhelhetőségét tekintve 1000 kg-os teherbírással 1,2m x 1,5 m széles bálákhoz tervezték.


A VICON BW 2250 bálacsomagoló műszaki adatai:

– függesztett szatelitkaros kivitel, körbálához
– önrakódó kivitelű 3 pont függesztésű
– 750 mm széles csomagolóanyag-előfeszítő (50%-os átfedés)
– computer-vezérlés
– menetközbeni csomagolás
– max. bálasúly 1000 kg
– max. bálaméret (szélesség x átmérő) 1,2 m x 1,5 m

A Készenlét Zrt., mint a VICON gépcsalád kiemelt magyarországi forgalmazója állunk rendelkezésére további információval és referencia hellyel kapcsolatban.

Forgalmazó:
Készenlét Zrt.
Központ: 8500 Pápa, Mozsár u. 14.
Tel: +36 89 510 190
Web: www.keszenlet.hu
E-Mail: keszenlet@keszenlet.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

MaterMacc gabonavetőgépek a Készenlét Zrt. gépkíná... A Készenlét Zrt. hosszú ideje sikerrel forgalmazza partnerei körében az olasz MaterMacc cég által gyártott gabonavetőgépeit. A gépeket magas műszaki ...
Ricosma permetezőgépek a Készenlét Zrt. gépkínálat... A Készenlét Zrt. kizárólagos magyarországi forgalmazóként hosszú ideje forgalmazza partnerei részére a Ricosma olasz cég által gyártott vontatott és ...
Az eszközgyártásba is belefog a Készenlét Zrt. idé... Tavaly ősszel ünnepelte 30. születésnapját a Készenlét Zrt, ami mára a hazai mezőgazdasági- és eszközpiac meghatározó szereplője lett. A családi váll...
Új Sampo kombájn a láthatáron A finn Sampo Rosenlew saját színekben értékesíti 2020-tól az általa gyártott gépeket, mellyel véget ér a John Deere vállalattal kötött többéves koráb...
Elérhető intelligens műszaki megoldások a Vicon Ex... A Készenlét Zrt. által 2019 óta forgalmazott Vicon fűkaszacsalád tervezésének fő célja, hogy a gépek egyedi tulajdonságaik mellett kiemelkedő teljesí...
VICON Andex rendképzők a minőségi szálastakarmány ... A VICON zöldtakarmányos gépek 110 éves múlttal rendelkező gyártója a hosszú évek folyamán a gazdákkal együttműködve és ötletelve alakította az Andex ...