Elérhető intelligens műszaki megoldások a Vicon Extra tárcsás fűkaszacsalád gépein

A Készenlét Zrt. által 2019 óta forgalmazott Vicon fűkaszacsalád tervezésének fő célja, hogy a gépek egyedi tulajdonságaik mellett kiemelkedő teljesítményt és a magas minőségnek köszönhetően hosszútávon és elvárt színvonalon biztosítsa a munkát tulajdonosának. A VICON Extra kaszacsalád megoldást kínál a legkisebb gazdálkodótól kezdve a legnagyobb gazdaságok számára felhasználási területtől függetlenül.

Jövőbe látó vállalkozók, műszaki fejlesztők és képzett munkások közös munkájuk eredményeként nagy értéket alkottak a Vicon 110 éves története alatt. A Vicon egy kis vállalkozásból mára egy nemzetközi mezőgazdasági gépgyártóvá nőtte ki magát és világszerte eddig több, mint 2 millió eladott munkagéppel büszkélkedhet.

Jövőbe látó vállalkozók, műszaki fejlesztők és képzett munkások közös munkájuk eredményeként nagy értéket alkottak a Vicon 110 éves története alatt. A Vicon egy kis vállalkozásból mára egy nemzetközi mezőgazdasági gépgyártóvá nőtte ki magát és világszerte eddig több, mint 2 millió eladott munkagéppel büszkélkedhet.

A Vicon Zöld takarmányos gépek fejlesztései az évek folyamán az alábbi szempontok figyelembe tartása mellett folytatódtak:

  • Alacsonyabb teljesítményű erőgépekkel is üzemeltethetőek, legyenek azok akár a nagyobb munkaszélességgel valamint termelékenységgel rendelkező munkagépek. Általánosan elmondható, hogy az állattenyésztésben a kisebb gazdaságokban használt erőgépek a 70-110 LE teljesítménykategóriába tartoznak és természetesen ezekkel a gépekkel szeretnénk minél nagyobb termelékenységet elérni.
  • A karbantartási idők csökkentése.
  • Ergonómia
  • Munkagépvédelem
  • Egyszerű beállítás
  • A betakarított takarmány kíméletes kezelése

Az Vicon Extra tárcsás fűkaszacsalád fejlesztései:

  • Idén múlt 40 éve, hogy a Vicon kifejlesztette a fűkaszáihoz a háromszög alakú, 3 pengével ellátott vágótárcsát, mely napjainkra a Vicon védjegyévé vált. Ezek 50%-kal nagyobb vágási hatékonysággal és 30%-kal kevesebb terheléssel dolgoznak a két pengés tárcsa kivitelekhez képest, amiből adódóan karbantartás- és teljesítményigénye jelentősen csökken. Így például egy, a Készenlét Zrt. által forgalmazott Kioti erőgép 73 LE teljesítményével is tökéletesen dolgozik egy Vicon Extra 228-as 2,8m munkaszélességű tárcsás fűkaszával. A három penge közül valamelyik mindig vágási pozícióban van, aminek a hatására az erőgép folyamatos terhelés mellett üzemel.

A tárcsák mindig párban forognak – ellenkező irányban- így segítve a levágott termény továbbítását a gép mögé, amely szőnyegként terül el.

A magas tárcsafordulatnak (3000 ford/perc) és a három pengének köszönhetően mindig tökéletes vágási pozícióban dolgoznak kasza pengék, ami a képen is láthatóan a lehető legjobb vágásképet biztosítja.

Ezen felül 3 db pengével tovább tudunk dolgozni és pengéink tovább maradnak élesek. A három kaszapengének nagyobb az átfedése, így a vágás felülete még nedves körülmények között is egyenletes marad, nincs csíkozás és a növény megújulása is hamarabb történik. A Vicon Extra fűkaszacsalád minden tagjánál elérhető a karbantartási idő csökkentésére az Express penge csere, amellyel egy mozdulattal cserélhetőek a kaszapengék.

A kaszagerendely erős két C-profilból hegesztett kialakításának köszönhetően rendkívül erős, így nincs további erősítésre szükség, ami a gép súlyára kedvező hatással van. Nincsenek csavarok így olajszivárgás sem lehetséges, valamint a lapos ék alakú extra gerendely biztos síklást tesz lehetővé bármely talajkörülmény esetén.

A család minden tagja rendelkezik kaszagerendely-biztosítással (valamint elérhető opcióként a stabilizátor, amely a kioldott gerendely munkapozícióba állításáért felelős), de a legújabb fejlesztések között található a Pro Link kaszagerendely-felfüggesztés, amely szériák a hagyományos menetirány szerinti hátulra irányuló kioldás mellett egyszerre felfelé is kitérítik a kaszát, így több tárcsa sérülése került kiküszöbölésre mechanikai akadály esetén. Valamint egy szinttel magasabbra emelték a talajkopírozást, ami jelentős munkasebesség-növekedést eredményezett a változatlan kaszálási minőség terén.

A hegesztett gerendelyben található nagy átmérőjű és lekerekített fogakkal rendelkező fogaskerekek folyamatosan lehajtás nélkül két fogon adják át a meghajtáshoz szükséges erőt.

A fogaskerékpárok hatásásra a tárcsák egymással szemben forognak. Mechanikai sérülés esetén a fogaskerekek a tárcsákkal együtt kiemelhetőek, így nem kell az egész gerendelyben található fogaskerék-rendszert kiszerelnünk.

Normál körülmények között is van a kaszagerendelynek egy flexibilis mozgása, amikor is a fogaskerekek „megakadhatnak”. Ennek kiküszöbölésére és a hajtáslánc tökéletes működésére lekerekített fogú fogaskerekekkel van szerelve a gerendely.

Extra Fogaskerék

Hagyományos fogaskerék

A fűkaszák elérhetőek szársértővel szerelt kivitelben, ahol mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő szársértőtípust. Elérhető szársértő típusok:

Műanyag verőujjas
Acél verőujjas
Chevron gumihengeres

Lentebb a VICON-család tagjai láthatóak a munkaszélesség és kialakításuk szerint, amiben mindenki megtalálja a saját felhasználási igényeinek legmegfelelőbb típust.

Oldalra szerelt Vicon Extra tárcsás fűkaszák:

Front függesztésű VICON Extra tárcsás fűkaszák szársértő nélkül:

Mellső függesztett VICON Extra tárcsás fűkaszák

Vontatott VICON Extra tárcsás fűkaszák szársértő nélkül

Kasza kombinációk a VICON Extra családból szársértő nélkül és szársértővel:

Front függesztésű VICON Extra tárcsás fűkaszák szársértővel szerelve

Vontatott szársértővel szerelt tárcsás fűkaszák a VICON Extra családból

Kérjük, a részletekkel kapcsolatban keresse a Készenlét Zrt. értékesítő kollégáit vagy a VICON termékreferenst az alábbi elérhetőségeket:

Stefák Szabolcs
Mobil: +36/30/331-6061
E-mail: stefak.szabolcs@keszenlet.hu
Készenlét Zrt.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ismerje meg az agrárfitneszt az USA-ból Az Amerikai Egyesült Államokban újra feltalálták a "kereket".  Meglepő módon egy internetes portál a kasza mezőgazdasági használata mellett érvel, ami...
MaterMacc gabonavetőgépek a Készenlét Zrt. gépkíná... A Készenlét Zrt. hosszú ideje sikerrel forgalmazza partnerei körében az olasz MaterMacc cég által gyártott gabonavetőgépeit. A gépeket magas műszaki ...
Ricosma permetezőgépek a Készenlét Zrt. gépkínálat... A Készenlét Zrt. kizárólagos magyarországi forgalmazóként hosszú ideje forgalmazza partnerei részére a Ricosma olasz cég által gyártott vontatott és ...
Az eszközgyártásba is belefog a Készenlét Zrt. idé... Tavaly ősszel ünnepelte 30. születésnapját a Készenlét Zrt, ami mára a hazai mezőgazdasági- és eszközpiac meghatározó szereplője lett. A családi váll...
Új Sampo kombájn a láthatáron A finn Sampo Rosenlew saját színekben értékesíti 2020-tól az általa gyártott gépeket, mellyel véget ér a John Deere vállalattal kötött többéves koráb...
VICON Andex rendképzők a minőségi szálastakarmány ... A VICON zöldtakarmányos gépek 110 éves múlttal rendelkező gyártója a hosszú évek folyamán a gazdákkal együttműködve és ötletelve alakította az Andex ...